Nem fogok hazudni, nem én találtam fel a spanyol viaszt. Egyik bevásárlásunknál kóstoltunk egy magokkal teli margarint. A magvakat imádjuk, a margarint lehetőség szerint kerüljük. Inkább a vajat választjuk. Kisebbik lányom viszont egyből beleszeretett a magvas kencébe. Meg is ígértem neki, hogy otthon készítünk ilyet vajból. Szombat reggel megvettem hozzá mindent a piacon. Igen ám, de a piac az a hely, ahol mindent meglát az ember, még amit nem tervezett azt is. Így voltam én a medvehagymával. Azt is vettem. Hazafelé már tudtam, hogy kétféle vajas kencével fogok villantani a család előtt:-)
Legfrissebb tartalomért érdemes facebook vagy instagram oldalamat is követni!
Sokmagvas verzió:
20 dkg puha vaj
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál lenmag
1 evőkanál tökmag
1 evőkanál napraforgó mag
fél teáskanál só
A vajat egy tálba kimérem. Fontos, hogy puha legyen. A magvakat beleszórom az aprítógépbe és megpörgetem néhányszor. Ne legyen pépes, úgy az izgalmas, ha van benne egészen apró és kevés nagyobb darab is. A vajra szórom a sóval együtt, alaposan átkeverem. Egy órás pihentetés jót tesz neki. Kész is, fogyasztható.
Medvehagymás verzió:
20 dkg olvasztott vaj
kb. 15 szál medvehagyma
fél teáskanál só
A megtisztított medvehagymákat laskákra vágom, beleteszem az aprító gépbe a sóval együtt és felaprítom. Itt is igaz, hogy lehetnek benne egészen apró és nagyobb darabkák is.
Ennél a verziónál viszont nem elég, hogy puha legyen a vaj, folyósnak kell lennie. Nem szabad hevíteni, csak épp annyi meleget kapjon, hogy folyékony legyen. A folyékony vajba belekeverem a sós aprított medvehagymát, alaposan összekeverem és szintén egy órát pihentetem. Ez is kész:-)
Valójában mindkettő egy ízesített vaj, nem vajkrém, nem kell 10 centi vastagon a kenyérre kenni. Energiadús, nagy előnye, hogy tudjuk miből van, nincs tele tartósítószerrel és egy kis változatosságot hoz a reggeleinkbe. Eléggé etetik magukat:-)
Jó étvágyat hozzá!