Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Fűszeres házi sajtos csapáti

2019. március 16. - Ági Helló Curry

Ott kezdem a sztorit, hogy a facebook oldalamon volt a héten egy szavazás arról, mi legyen a következő recept. A házi sajtos zöldborsó szabdzsi nyert. Így hát tegnap neki is álltam a házi sajtot, azaz paneert elkészíteni. Nem tudom mi volt a piaci tejjel, valószínűleg nem volt elég zsíros, de egyszerűen nem tudtam normális sajtot készíteni belőle. Ahogy engedtem bele  a citromlevelet, egyből nagyon morzsalékos lett. Az író meg még bőven fehér volt. Tettem bele még egy kis citromlevet, még morzsalékosabb lett, az irón még mindig látszott, hogy ez bizony nem az igazi. Ennek ellenére leszűrtem és félretettem pihenni. Reggel megnéztem, tényleg nem lett jó, tudtam, hogy nem fogom tudni szépen felkockázni és kisütni. Ezért jött az ötlet, hogy egy kis adagból paneer csapátit készítek. A többi pedig pillanatok alatt elfogy csak magában is:-).

Volt már többféle lepénykenyér a blogon, eddig mindegyik natúr verzió volt, ez az első fűszeres. Kiváló reggeli, vagy ebéd, vagy vacsora. Csatnival, curryvel jó párosítás.

Néhány másodperces videó a sütésről Facebook oldalamon elérhető! 

52759768_253575232192959_2816529707448224777_n.jpg

Hozzávalók:

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

20 dkg fehér liszt

5 dkg paneer (0,5 liter tejből lesz ennyi paneer)

1 zöld chilipaprika felaprítva

1 púpozott evőkanál friss aprított koriander levél

1 teáskanál chaat masala (elhagyható, ha nincs, helyette egy kis őrölt római kömény és koriander mehet bele, bár az nem ugyanaz)

1 teáskanál só

1,5-2 dl tej

pici olaj

pici vaj a kenéshez

 

Ez az összeállítás egy enyhébb verzió a gyerekek miatt, ezért aki szereti a csípőset és a koriander intenzív ízét, akár meg is duplázhatja ebből a 2 fűszerből a feltüntetett adagot.

Illetve aki frissen csak ehhez csinálja a paneert, tej helyett használhatja az írót is nyugodtan.

És akkor a metódus. Liszteket kimérem, belemorzsolom a paneert és kicsit átmorzsolgatom a liszttel. Az aprított zöld chilit, zöld koriandert, chaat masalát és sót is hozzáadom. Most a tejből vagy íróból először 1 dl-t adok hozzá és elkezdem átgyúrni. Aztán fokozatosan adagolom hozzá a folyadékot, közben gyúrom. Annyi folyadékot teszek hozzá, hogy egy rugalmas, nem száraz, nem ragadós nyújtható tésztát kapjak. Alaposan át kell gyúrni, akkor lesz jó.  Cipót formálok belőle, kezemre teszek egy pár csepp olajat, átkenem vele a külsejét és letakarva fél órát pihentetem. Az olaj és a letakarás védi meg a kiszáradástól. 

A megpihent tésztát zöld diónyi darabokra szedem és kézzel golyót formálok belőlük. 16 db-ot kapok. Mindig 1-2 darabbal dolgozom, a többi letakarva vár. A tapadásmentes serpenyőmet felhevítem, közben lisztezett deszkán 1 golyót szép kerekre és olyan 1-1,5 mm vastagra kinyújtok. Mint a natúr csapátinál és purinálForró a serpenyő, rárakok egy kinyújtott korongot és elkezdem egy konyhai fém- vagy falapáttal nyomkodni. Ettől felhólyagosodik, addigra picit megpirul az alja és már fordíthatom is meg. Ezt az oldalt is megnyomkodom, de itt igazából már csak másodpercek kellenek és már meg is pirult és fel is hólyagosodott. Kirakom egy tányérra, gyorsan még melegen megkenem vajjal és már jöhet is a következő. 

Ebben a verzióban a paneer igazából nem is ízében jelenik meg, inkább a tésztát teszi lágyabbá. Viszont a fűszerezéssel együtt elég ütős:-)

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr9214692786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása