Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Rajma, azaz szárazbab curry

2019. február 14. - Ági Helló Curry

Valójában egy indiai fűszeres babfőzelékről beszélünk, nevezhetjük bab currynek vagy masalának is. Indiában a hüvelyesekből készült ételeket dalnak nevezik. A fekete és barna lencséből készült fogást dal makhaninak, a vörös lencséből készültet masoor dalnak,  csicseriborsóból készültet pedig chana dalnak hívják. Közel sincs vége a listának, alapanyagtól, főzési technikától, régiótól is függ az elnevezés. A rajma a vesebabból készült Észak-indiai, punjabi verzió.

Aki már jártasabb az indiai ételek főzésében, nem fog nagy meglepetéssel találkozni, sem technikában, sem ízvilágban. Kezdőknek viszont égbekiáltó a különbség a magyar babfőzelékhez viszonyítva. Nézzük hát!

 img_20190214_171617_875.jpg

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

25 dkg szárazbab (vese vagy tarka), vagy 2 db vesebab konzerv

1 fej hagyma

2 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

4 db érett paradicsom vagy 1 hámozott, darabolt paradicsomkonzerv

2 zöld chili

2 teáskanál egész római kömény

2 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál kurkuma

fél teáskanál őrölt chili por

1 teáskanál garam masala

1 púpozott teáskanál görögszéna (methi) levél

2 teáskanál só

2 evőkanál ghee vagy olaj

friss zöld koriander levél, lilahagyma és paradicsom a díszítéshez

 

A szárazbabot alaposan megmosom és minimum dupla adag vízben félreteszem pihenni egy éjszakára. Babkonzervvel dolgozók itt még kényelmesen hátradőlhetnek:-) Letelt a pihentetés, jól megszívta magát a bab. Leöntöm róla az áztatóvizet, edénybe zuttyantom, felöntöm friss vízzel, bőségesen lepje el, sózom, felteszem a tűzre, letakarom és többszöri ellenőrzéssel, időnként megkevergetve készre főzöm. Ne essen szét, de ne is legyen kemény. Babtól függ, lehet, hogy egy óra alatt megvan, de simán lehet 2-3 óra is, ha öregebb az alapanyag. Kuktában is meg lehet főzni!

Előkészülök. Egy nagy vágódeszka egyik felére felaprítom a hagymát, mellé a zöld chilit. Másik felére lereszelem a megpucolt gyömbért és fokhagymát. Ha nyers paradicsommal dolgozok, félbevágom a paradicsomokat és a nagy lyukú reszelőn nyomkodva lereszelem, a végén a kezemben marad a héjuk, arra nem is lesz szükség. Minden por- és egész fűszert kikészítek a kezem ügyébe.

Na most fogok egy magas falú serpenyőt. A zsiradékot felhevítem közepes lángon, rászórom a 2 teáskanál egész római köményt, enyhén pirul, már érzem az illatát, ekkor az aprított hagymát hozzáteszem, átkeverem és együtt dinsztelem tovább. Amikor a hagyma már puhul, fontos, hogy ne piruljon, hanem puhuljon, akkor adom hozzá a reszelt gyömbér-fokhagyma duót és az aprított chilit. Ismét együtt párolás jön. Addig, amíg már puha, de nem leveses. Ezen a ponton adom hozzá a porfűszerek egy részét, a koriandert, kurkumát és egy kis vörös chili port, ha csípősebben szeretném. Átkavarom, pirítom egy pirinyót és felöntöm a paradicsommal. Időnként megkevergetve kb. 10 percig együtt főzőm. Ha kell, menet közben vízzel hígítom. Az a lényeg, hogy szép, egynemű szószt kapjunk, a hagyma, a gyömbér és a paradicsom is főjön meg, a zsiradék kezdjen kicsapódni a paradicsomszószból. Hozzáöntöm a babot a főzőlével együtt. Azért nem sóztam meg idáig, mert a bab főzővizébe sót tettem. Most átkeverem az egészet és kb. 1 teáskanál sót teszek hozzá, figyelembe véve, hogy a bab már sózva volt. Letakarom és 15 percig főzőm, menet közben ránézek, hogy le ne égjen, illetve ha nagyon elfőtt a folyadék, kis vízzel pótlom. Letelt a negyed óra, a paradicsomszósz sűrű, de nem száraz, a bab puha és felvette a fűszerek ízét. Itt a végén hozzáadom még a garam masalát, a görögszéna levelet, átkavarom és elzárom a tüzet. Friss koriander levelet szórok rá. Basmati rizzsel vagy lepénykenyérrel fogyasztom, remek kiegészítője még a friss paradicsom és a lilahagyma.

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr6214626894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király László Kornél 2019.02.15. 05:23:03

Kedves Agnes,
Ez a recept alapul fog szolgalni a kovetkezo ettermi fozetemhez!

Attilajukkaja 2019.02.16. 11:35:08

Igazi szénhidrát bomba! :o)

hanabi97 2020.05.30. 12:53:11

Hú, ez nagyon guszta, tuti biztos kipróbálom!

hanabi97 2020.06.06. 21:02:56

Kedves Ági!

Isteni lett a curry, ez a legjobb dolog, ami a babbal történhet, hogy ilyen finomság készül belőle, biztos sokszor főzök ég ilyet.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2020.06.07. 19:07:26

@hanabi97: Akkor megnyugodtam, hogy neked is bejött. Köszi a visszajelzést!:-)
süti beállítások módosítása