Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Paradicsom csatni

2019. február 09. - Ági Helló Curry

Kollégáimmal pénteken az extrán kiemelkedő munkakedv közepette a csatnikról beszélgettünk és fel is merült egy általános tévhit, miszerint minden csatni édes és csípős. A csatnik nagy része édes, de vannak sós verziók is. Ilyen pl. a zöld csatni vagy ez a paradicsom csatni. Ebben a csatniban is van cukor, de nem annyi, hogy édes legyen, éppen csak annyi, hogy a paradicsom savasságát meglágyítsa. Természetesen fűszer hegyekkel:-)

img_20190209_182759.jpg

Hozzávalók:

8 nagy paradicsom vagy 2 hámozott, darabolt paradicsomkonzerv

2 cm-es gyömbérdarab

5 gerezd fokhagyma

3 zöld chili, ha tűzokádó sárkányok vagytok

1 púpozott teáskanál fekete mustármag

1 púpozott teáskanál egész római kömény

6 curry levél

fél teáskanál asafoetida

fél teáskanál tamarind paszta (elhagyható)

1 evőkanál cukor és 2 teáskanál só

1 evőkanál ghee vagy olaj

 

Na ez nem lesz egy bonyolult folyamat. A megpucolt gyömbért és fokhagymát lereszelem vagy pépesítem géppel. Ha nyers paradicsomom van, vagy a konyhai reszelő nagyobb lyukán félbevágva átnyomkodva lereszelem, így a héja a kezemben marad és csak a pépem lesz, vagy apró kockákra vágom. Ahogy nektek szimpatikus, úgy csináljátok. A zöld chilit apróra vágom. A 3 chili gyilkos, javaslom egy egésszel kezdjétek és meglátjátok, hogy kell-e még bele.Többi hozzávalót a kezem ügyébe készítem.

Fogok egy lábost vagy serpenyőt és felhevítem benne a zsiradékot. Beleszórom a fekete mustármagot, amikor elkezd pattogni, rászórom az egész római köményt. Ahogy kezd az is illatozni, ráteszem a gyömbér-fokhagyma reszeléket vagy pépet és az aprított chilit. Vigyázok, hogy le ne égjen, megkevergetem időnként. Mehet hozzá a curry levél, ami nekem szárított formában van itthon. Ne piruljon nagyon meg a gyömbér és fokhagyma, de ne is legyen nyers. Párolódjon át. Rászórom az asafoetidát, egy keverés, kezd sercegni és már megy is bele a paradicsom. Cukrozom, sózom ízlés szerint és főzés jön. Letakarva, 10 percet, közepes lángon. Megnézem, hogy hogy áll, mennyire esett szét a paradicsom. Ha kell, és általában kell, akkor még tovább főzöm lefedve. Amikor már átpuhult, szétesett, akkor leveszem a fedőt és úgy főzöm tovább addig, amíg be nem sűrűsödik. A végén beleteszem a tamarind pasztát (ha van), átkeverem és kész is.

Tökéletes pakorához, doszához, idlihez, csapátihoz és még sok máshoz is.

Jó munkát!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr214617304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bordat 2019.02.10. 09:12:45

Nekem valahogy nem jött be ,kissé savas ízt éreztem .

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2019.02.10. 09:15:18

@bordat: Huhh, de gyors vagy, már el is készítetted? Mi ebből az adagból eddig 5-en ettünk, senkinek sem volt savas. De ugye ízlések és pofonok

tulapruton 2019.02.11. 17:28:08

Szia! Ha már előjött a végén az idli: dél-indiai receptek is lesznek? Vagy már vannak, csak én nem találom?

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2019.02.11. 17:30:44

@tulapruton: Szia! Valóban kevés dél-indiai recept van a blogon. Lesz igen, idlit, kókusz csatnit és sambart kifejezetten terveztem már. Van olyan, amire kíváncsi vagy?

tulapruton 2021.05.24. 09:26:27

Elnézést, csak most látom ezt a több éves hozzászólást :-D Igen, idli az még mindig érdekelne. Nem igazán találok magyarul semmit. Szambárt és kókuszcsatnit tudok, valami köret kéne. Idli, dósza. Idlit egyáltalán nem tudok, a dosza is inkább valami nagyon elrontott palacsintának szokott lenni. Karnataka és Tamil-Nadu a kedvencem Indiában, főleg a fantasztikus építészet miatt. Jó lenne az ottani ízvilágot behozni a lakásomba. Nem rosszak az észak-indiai ételek sem, de azért egy jó kis dósza szambáral... Még a mysorei maharadzsa is megirigyelné :-D
süti beállítások módosítása