Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Csirkés tekercs - szuper street food Indiából

Chicken Kathi Roll

2019. január 28. - Ági Helló Curry

Facebook oldalamon volt egy kis szavazás, hogy vegetáriánus vagy húsétel legyen a következő recept. A húsos nyert:-) Már menet közben felgyulladt a villanykörte, hogy csirke tekercset fogok csinálni. Nagyon mutatós, izgalmas, finom és ezer módon variálható, mint pl. a tortilla tekercsek. Van azonban egy csavar benne. A csapáti egyik oldalára omlettet kell sütni és arra kell felhalmozni a tölteléket. Na ugye így még érdekesebb:-) Sőt, olyan fűszerek vannak benne, amit nagy áruházak polcain be tudtok szerezni (kivétel a chat masala, de azt elhagyhatjátok). A csípősségét a zöld csatni és az uborka hűti le. Nehéz abbahagyni.

Eredendően Kalkuttában készítették, majd évek alatt lett népszerű egész Indiában. Tipikus street food, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet otthon is elkészíteni. Van persze nem húsos, hanem zöldséges vagy házi sajtos (paneer) változata is. Erre is sort fogok keríteni.

 img_20190127_154923_786.jpg

 

Hozzávalók a 8 db csapátihoz:

10 dkg teljes kiőrlésű liszt

20 dkg fehér búzaliszt

1 evőkanál olaj a tésztába és még egy kevés a pihentetés előtti kenéshez

kb. 2 dl meleg víz

 

Hozzávalók a fűszeres csirkéhez:

80 dkg kicsontozott csirkehús, lehet mell vagy comb is

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 cm-es gyömbérdarab

2 érett nagy paradicsom, vagy fél doboz hámozott paradicsomkonzerv

1 zöld chili

2 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt koriander

0,5 teáskanál chili por

1 teáskanál garam masala

1 teáskanál chat masala (elhagyható, ha nincs)

2 evőkanál olaj vagy ghee

 

Hozzávalók az összeállításhoz:

6 db tojás

1 nagy fej lilahagyma

minimum fél kigyóuborka

1 adag zöld csatni, ha nincs olyan sok menta és koriander, akkor kiválthatjuk friss zöld korianderrel és frissen facsart citromlével

kevés olaj

 

Ez elsőre elég sok alapanyagnak tűnik, de ha szépen rendszerezzük, nem olyan vészes. Először is előkészítek mindent. Csirkét megtisztítom, bőre nem kell, kifilézem és felkockázom, kb. 1,5*1,5 cm-es darabokra, vagy ahogy jól esik. Félreteszem. Kikészítem a gyúródeszkát és egy tálban, amiben meggyúrom a csapátit kimérem a liszteket, hozzáteszem a sót és ezt is félreteszem kicsit. Addig is felveszi a liszt a szoba hőmérsékletet. A megpucolt vöröshagymát egy nagy deszka egyik felén felaprítom, mellé a zöld chilit aprítom, a deszka másik felére megy a fokhagyma és a gyömbér lereszelve. Ha egész paradicsommal dolgozom, akkor a paradicsomokat félbevágom és egy nagylyukú reszelőn átnyomkodva pürésítem egy tálkába, a héja a kezemben marad, az nem is kell. Ha konzervvel, akkor csak kikészítem a kezem ügyébe. Porfűszereket szintén a kezem ügyébe készítem. 

Meggyúrom a csapátit. Ki van mérve a kétféle liszt, meg van sózva, hozzáteszek egy evőkanál olajat. Hozok 2 dl meleg vizet. Elkezdem gyúrni először 1 dl vízzel és fokozatosan adagolok még hozzá annyit, hogy egy rugalmas tésztát kapjak. Alaposan át kell gyúrni, nem csak úgy ímmel-ámmal. Gombócot formálok belőle, kezemre teszek egy kis olajat és átforgatom benne, hogy finoman bevonja az olaj, megvédje a kiszáradástól. Visszateszem a tálba és le is takarom. Félreteszem.

Veszek egy serpenyőt, felhevítem benne a zsiradékot közepes lángon, beleszórom a hagymát és üvegesre párolom. Hozzáteszem a reszelt gyömbért és fokhagymát, megkeverem, hozzáteszem a zöld chilit is. Együtt párolom pár percet. Sorra ráteszem a porfűszerek közül a római köményt, kurkumát, koriandert és a vörös chilit. Egy perc pirítás szükséges csak nekik, már illatoznak. Most érkezik a paradicsom és a só. Alapos átkeverés után közepes lángon addig főzöm, amíg átpuhul minden és szinte már száraz. Ilyenkor teszem rá a garam masalát és ha van, akkor a chat masalát is. Ennek a két hozzávalónak nincs szüksége pirításra, hisz alapvetően pirított fűszerekből áll. Hozzáteszem a felkockázott csirkehúst, átkeverem és tovább főzőm. Megfő a csirke, elfő a leve, akkor jó. Ne legyen nagyon folyós szaftja, hogy könnyen kezelhető legyen az összeállításnál.

Míg fő a csirke, felütöm a 6 tojást egy tálba, megsózom és felverem. A lila hagymát szeletekre vágom, vagy apróra, ahogy jól esik. Az uborkát juliennre, azaz gyufaszálra vágom. Ha van sok mentám és korianderem, akkor elkészítem a zöld csatnit. Ha nincs, akkor egy adag koriandert felaprítok és egy fél citrom levét kifacsarom. Előkészítek egy tapadásmentes palacsinta sütő jellegű serpenyőt és egy kis olajat kikészítek mellé. Egy nagyobb tányért is kikészítek, amin majd összeállítom a tekercseket és alufóliát is, hogy az alját be tudjam csavarni. 

Csirke megfőtt, csapáti tészta megpihent, minden alapanyag kikészítve. Akkor jön a csapáti sütés. Palacsintasütőt tűzre teszem. Forrónak kell lennie, mire megvagyok a tésztával. 8 egyenlő darabra szedem a tésztát, amit épp nem használok, az mindig le van takarva, hogy ne száradjon ki. Nekem ez a tészta most olyanra sikerült, hogy liszt nélkül ki tudtam nyújtani a deszkán, de ez nem mindig van így, egy kis liszttel mindig lehet operálni. Szóval fogok egynyolcad tésztát, gombócot formálok belőle és kb. 10-12  cm-es kerek lapra nyújtom. Vékony legyen az a fontos, olyan 1-2 mm-es. Ráteszem a forró serpenyőre. Picit kezd felhólyagosodni, akkor megfordítom és a már közepesen sült részére felhabart tojást öntök és szétterítem rajta. Nem baj, ha lefolyik. Picit szikkad a tojás és megfordítom. Itt sem baj, ha még folyékony a tojás. Most lehet a csapáti szélei mellé a serpenyőre olajat csepegtetni, ez menet közben elterül. A hő hatására felfújódik a tojás, hagyom pirítani picit és akár még egyet fordíthatok rajta, ha úgy érzem, hogy nem pirult meg a szárazabb oldal. Ha kész, ráteszem a tányérra úgy, hogy a tojásos fele legyen felül. Erre halmozok 1/8-ad elkészült csirkehúst, uborkát, lilahagymát, zöld csatnit és ha nem elég csípős, még mehet rá egy kis zöld chili. Ha nincs zöld csatnim, akkor megszórom koriander levéllel és meglocsolom a citromlével kicsit. Felcsavarom és az alufóliát a közepétől lefelé rácsavarom, alul meghajtva fixálom. 

Így teszek a többivel is.

img_20190128_193805.jpg

Tudom tudom, bonyolultnak tűnik, de ne ijedjetek meg, kis rutinnal könnyen abszolválható:-) Hajrá!

 img_20190128_193204.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr9114594636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása