Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Püspökkenyér tojásfehérjéből kezdőknek is

2019. január 08. - Ági Helló Curry

Karácsonykor felhalmozódik nálam a sok tojásfehérje. Én mindig lefagyasztom és ráírom a dobozra, hogy épp hány darab van benne + a dátumot. Fél évig tárolható a tojásfehérje fagyasztással. Ha még keletkezik néhány feleslegesnek mondható fehérje, azt is ráteszem és jelzem a dobozon. Később tökéletes lesz pavlovához vagy ehhez a szuper gyorsan és egyszerűen elkészíthető püspökkenyérhez. Hagyománynak mondható nálunk, hogy Szilveszterre püspökkenyeret sütök. Idén 16 tojásfehérjéből abszolváltam:-D

img_20190106_191138_781.jpg

Hozzávalók:

1 tojásfehérjéhez

2 dkg porcukor

2 dkg rétesliszt

1 dkg olvasztott vaj

ízlés szerint aprított csokoládé, aszalt gyümölcs, olajos magvak

reszelt citromhéj

 

Minimum 7-8 tojásfehérje kell ahhoz, hogy már használható mennyiséget kapjunk végeredményként.

Kikészítjük a hozzávalókat, kimérjük a lisztet, külön a porcukrot, a vajat is kimérjük és megolvasztjuk. Feldaraboljuk az aszalt gyümölcsöket, magvakat, lereszeljük a narancs- vagy citromhéjat.

A tojásfehérjéket a kimért és átszitált porcukorral habbá verjük, fokozatosan hozzátesszük az átszitált lisztet és az olvasztott vajat. Csomómentesre kikeverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk az aprított belevalókat, esetemben ez most étcsokoládé, mandula, kesudió, aszalt vörös áfonya és aszalt meggy volt. És megbolondítottam egy kis reszelt citromhéjjal is. A variációk sora végtelen:-) Kivajazott  őzgerinc vagy egyéb tetszőleges (a képen kuglóf) formába öntöm és 180 C-ra előmelegített sütőben készre sütöm. Ilyen szép aranybarna színe lesz, tűpróbával mindig ellenőrzöm, hogy a belseje is megsült-e.

Hajrá, sütésre fel! És idén már ne dobjátok ki a felesleges tojásfehérjéket!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5714547744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása