Karácsonykor felhalmozódik nálam a sok tojásfehérje. Én mindig lefagyasztom és ráírom a dobozra, hogy épp hány darab van benne + a dátumot. Fél évig tárolható a tojásfehérje fagyasztással. Ha még keletkezik néhány feleslegesnek mondható fehérje, azt is ráteszem és jelzem a dobozon. Később tökéletes lesz pavlovához vagy ehhez a szuper gyorsan és egyszerűen elkészíthető püspökkenyérhez. Hagyománynak mondható nálunk, hogy Szilveszterre püspökkenyeret sütök. Idén 16 tojásfehérjéből abszolváltam:-D
Hozzávalók:
1 tojásfehérjéhez
2 dkg porcukor
2 dkg rétesliszt
1 dkg olvasztott vaj
ízlés szerint aprított csokoládé, aszalt gyümölcs, olajos magvak
reszelt citromhéj
Minimum 7-8 tojásfehérje kell ahhoz, hogy már használható mennyiséget kapjunk végeredményként.
Kikészítjük a hozzávalókat, kimérjük a lisztet, külön a porcukrot, a vajat is kimérjük és megolvasztjuk. Feldaraboljuk az aszalt gyümölcsöket, magvakat, lereszeljük a narancs- vagy citromhéjat.
A tojásfehérjéket a kimért és átszitált porcukorral habbá verjük, fokozatosan hozzátesszük az átszitált lisztet és az olvasztott vajat. Csomómentesre kikeverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk az aprított belevalókat, esetemben ez most étcsokoládé, mandula, kesudió, aszalt vörös áfonya és aszalt meggy volt. És megbolondítottam egy kis reszelt citromhéjjal is. A variációk sora végtelen:-) Kivajazott őzgerinc vagy egyéb tetszőleges (a képen kuglóf) formába öntöm és 180 C-ra előmelegített sütőben készre sütöm. Ilyen szép aranybarna színe lesz, tűpróbával mindig ellenőrzöm, hogy a belseje is megsült-e.
Hajrá, sütésre fel! És idén már ne dobjátok ki a felesleges tojásfehérjéket!