Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Pikáns sörretek saláta

2018. november 28. - Ági Helló Curry

Gyönyörű kerek sörretket vettem a piacon. Imádjuk vékonyra szeletelve, enyhén megsózva a reggelihez. Ez a fajta retek nem annyira karakteres ízű, mint a fekete retek. Érdemes  más elkészítési módokat is kipróbálni, főleg, ha valami újra vágyunk. Ezért elővettem egy indiai reteksaláta receptet. Hihetetlen színe lesz és ezek az aromák. Fogyasztható magában, grillételekhez, reggelikhez, sültekhez.

 img_20181126_141400_728.jpg

 

Hozzávalók:

kb. 50 dkg fehér sörretek (ez nálam most 2 nagyobb fej volt)

1 zöld chili

fél citrom leve

2 tesákanál fekete mustármag

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál asafoetida (hing), vagy egy negyed fej hagyma

2 evőkanál olaj

1 evőkanálnyi friss zöld koriander levél vagy petrezselyem

img_20181128_083045.jpg

A retket megpucolom, nagylyukú reszelőn lereszelem, fél citrom levével meglocsolom és félreteszem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, beleszórom a fekete mustármagot és 1-2 perc alatt megpirítom, addig, amíg el nem kezd pattogni. Rádobom az egész chilit is és utána megszórom a kurkumával és az asafoetidával. Az asafoetida egy hagymaíz pótló fűszer. Mert vannak kultúrák, ahol nem fogyasztanak hagymát. Ha nincs, akkor lehet csalni egy kis hagymával is. Mégpedig úgy, hogy a hagymát apróra vágjuk és a chilivel együtt adjuk a mustármaghoz. Ha hagymát használunk, csak akkor tegyük a kurkumát hozzá, ha már megpuhult a hagyma. Ha a kurkuma is pirult 1 percet, levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni. A chilit fel lehet aprítani párolás után apró darabokra. Persze csak ha bírjuk a jó csípőset:-). Tehát kihűlt a keverék, összekeverem a reszelt, citromos retekkel és sózom. Mindezt közvetlenül tálalás előtt, hisz a sótól azonnal megengedi a levét a retek. Ami nem baj, de finomabb akkor, amikor még nem puhult halálra. Megszórom friss korianderrel vagy petrezselyemmel.

Fogyasszátok egészséggel! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr4714394426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.11.29. 06:50:25

A hinget személy szerint a saját ízéért kedvelem, ami nem teljesen hagymás, szerintem nem felcserélhető. Ebbe a reteksalátába szerintem jobb a hing.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.11.29. 07:37:32

@Gyalogrépa: Ez így van, nem teljesen ugyanaz, de nagyon hasonló. És én is jobban szeretem néhány esetben a hagymánál, de sajnos kevés helyen kapható. Már csak annyi van itthon, amennyit a képen látsz. Mennem kell beszerezni:-)
süti beállítások módosítása