Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Házi készítésű tortilla

2018. október 26. - Ági Helló Curry

Ugyan nem ez a fő profilom, de néha jól esik egy kis mexikói is, enni egy kis quesadillat vagy csak egy tortilla tekercset. Nem szeretem a boltban készen vagy félkészen vehető ételeket. Ez nem jelenti azt, hogy sosem veszünk, de igyekszünk amit csak lehet, házilag megoldani. Így van ez a tortillával is.

Otthon is könnyen elkészíthető, ha odafigyelünk pár szabályra. Mégiscsak a házi az igazi :-) Tölthető bármivel, csak a fantáziánk szab neki határt. A gyerekek például megkenik mogyorókrémmel, tesznek rá vékony banánszeleteket, tört étcsokoládét és így sütik össze.

Ez a verzió quesadillasnak másnap is jó, tekerni csak frissen lehet igazán jól, másnap már törik. Hűtőben becsomagolva eláll néhány napot.

img_20181026_145834.jpg

Hozzávalók:

50 dkg fehérliszt

1 teáskanál só

1 teáskanál sütőpor

0,5 dl étolaj

2,5 dl langyos víz

Egy nagy tálba átszitálom a lisztet és a sütőport, beleteszem a sót is. Hozzáöntöm a fél dl olajat és a 2,5 dl langyos vizet. Összegyúrom. Egy rugalmas, lágy, nem ragadós tésztát kell kapjak.

Gyúródeszkát kikészítem, meglisztezem és a tésztát henger alakúra formázom. Kb. 20 cm széles a henger és olyan 5 cm vastagságú. 8 egyenlő részt fogunk belőle csinálni, úgy, hogy mindig felezzük. Tehát félbevágom kétfelé, aztán az egyik felet megint felezem, majd még egyszer felezem. És így kapok kb. 2,5 cm vastagságú, 5 cm átmérőjű pogácsákat.

img_20181026_124244.jpg

Itt még kicsit  a kerekségén variálgatok, de nem gyúrom már át, nem teszek hozzá, nem veszek el belőle. A deszka szélét belisztezem, egymás mellé odasorakoztatom és letakarom egy tiszta konyharuhával. Picit hagyom pihenni. 20-30 percet, de maximum 30 perc legyen, mert könnyen kiszárad.

Amikor pihent egy kicsit, egy vastag tapadásmentes serpenyőt magas tűzön felhevítek. Tapadásmentes legyen, mert nem használunk a sütéshez zsíradékot. Azt, hogy mennyire legyen erős a tűz, ki kell tapasztalni, serpenyőtől is függ. Nekem vastagaljú palacsintasütőm van, az nem csak hogy bírja a magas lángot, kifejezetten igényli:-)

Közben kinyújtom az első tortillát. Most sem gyúrom át!!!!! Ahogy a pogácsákat a kezembe veszem, a lisztezett deszkára teszem, kinyújtom. Legyen 1,5-2 mm vastag. A többi pogácsa ez idő alatt is letakarva pihen, hogy ki ne száradjon!

img_20181026_124444.jpg

 

Már most látszik rajta egy-két apró hólyagocska:-) Óvatosan felszedem és a forró serpenyőre teszem. Egy-két perc után felhólyagosodik. Ekkor lehet megfordítani. Az alja helyenként már megbarnult. Ennek az oldalnak már csak úgy 1 perc kell. Ismét emelkednek a hólyagok és kész is vagyunk. Jöhet a következő!

Ha a serpenyőnk lisztes lesz, egy konyharuhával menet közben töröljük le róla a lisztet, hogy ne égjen meg.

img_20181026_144924.jpg

img_20181026_124608.jpg

Bízom benne, hogy kedvet kaptok hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr2614323705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.10.27. 23:49:11

Javaslom kipróbálásra a kukoricatortillát is, bár elég nehéz tortillalapító nélkül összehozni, viszont megéri. Én nagyon szeretem azt a kukoricaízt.

Attilajukkaja 2018.10.28. 08:06:34

Én is mindig boltban veszem- :o)
Szépek lettek! A quEsadilla szó a quesoból jön, ami spanyolul sajtot jelent, vagyis a tortilla egyik sajtos változata.

@Gyalogrépa:
Az íze tényleg nagyon jó, csak nem hajtogatható, ha egyszer kihűlt. Én ezért inkább taco chipsként használom fel.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.10.29. 07:40:52

@Gyalogrépa: szeretem én is:-) Azzal csak egyszer próbálkoztam és valóban elég macerás.
süti beállítások módosítása