Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Indiai sajtkockák selymes vajas paradicsomszószban

Paneer makhani

2018. szeptember 15. - Ági Helló Curry

Nagyjából a mit főzők kérdés 2 tényezőből dől el. 1. Mi van itthon és mit kell gyorsan megcsinálni, hogy meg ne romoljon. 2. Valamit nagyon megkívántunk és ahhoz viszont beszerezzük ami kell. Most épp az történt, hogy a piacon vett 2 liter házi tejhez hozzá sem nyúltunk, gyorsan csináltam belőle egy adag paneert, amit tudtam, hogy 2-3 napot eláll a hűtőben. A paneer készítésétől ne féljetek! Elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de pár alkalom után már kb. 15 percet vesz igénybe az elkészítése, olyan rutinotok lesz. A hosszabb idő inkább a pihentetéshez kell, néhány órát hagyni kell állni, de jobb, ha egy éjszakát hagyjátok pihenni. Tehát megvolt a paneerom és nem kellett sokat várakoznia, hamar eldőlt, hogy paneer makhani vagy más néven paneer butter masala lesz belőle. Aki jár indiai étterembe, biztos, hogy már találkozott vele, sőt, szerintem már kóstolta is, az is lehet, hogy már nagy kedvence.

Rendkívül népszerű észak-indiai vegetáriánus ételről van szó, természetesen nem csak vegetáriánusoknak. Népszerűsége hasonlóan a vajas csirkéhez a hihetetlenül krémes és fűszeres paradicsomszósznak köszönhető. A szósz majdhogynem magában is megállja a helyét, de nem érjük be ennyivel, még magasabb szintre emeljük a házi sajttal. Most én egy kicsit egyszerűbb verziót hoztam nektek, hogy ne tűnjön elkészíthetetlennek. Nincs benne kesudió, tejszín, stb. És én most cukrot sem tettem bele, mert nem volt túl savas a paradicsom.

img_20180914_085156.jpg

Hozzávalók 2 kiadósabb adaghoz, sok sajttal, kevesebb szósszal, ami azt jelenti, hogy a szószt akár meg is duplázhatjátok:

25 dkg paneer, ezt 2 liter tejből készítjük el

5 érett paradicsom vagy 1 db hámozott konzervparadicsom

1 fej lilahagyma

3 gerezd fokhagyma

kb. 2,5 cm-es gyömbérdarab

1 zöld friss vagy szárított piros chilipaprika

1 kisebb rúd fahéj

1 babérlevél

2 szem szegfűszeg

2 szem kardamom mag

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál vörös chilipor

1,5 teáskanál garam masala

1 teáskanál só

2-3 evőkanál ghee vagy olaj

kb. 3 evőkanálnyi vaj (igen, ez nem elírás, ennyit minimum felvesz, sőt, még többet is)

Most a konyhai robotgép a barátunk lesz:-) Először lepépesítjük a megpucult fokhagymát, gyömbért és zöld chilit. Ha szárított chilivel dolgozunk, akkor azzal nem most foglalkozunk. A pépet egy tálkába félretesszük. Most lepépesítjük a hagymát, ezt is külön félretesszük. Ezután jön a paradicsom héj nélkül. Ezt már nem kell külön tálba tenni. Fűszereket és a vajat kikészítjük. A paneert felkockázzuk. Huhh, itt én már nagyon éhes szoktam lenni:-)

img_20180913_200248_619.jpg

Előveszünk egy magas falú serpenyőt. Magas tűzön felhevítjük benne a gheet vagy olajat. Beledobjuk először a babérlevelet, szegfűszeget, fahéjat, kardamomot és a száraz piros chilit, ha nem friss zölddel készítjük. Pirítjuk egy kicsit, érzem is már az illatukat. Most megy rá a fokhagyma-gyömbér (zöld chili) pép, ismét pirítás jön, olyan 2-3 perc. Majd a hagymapép jön. Megint pirítjuk pár percet. Párolódjon át minden és ne legyen túl vizes, ez a fontos. Beleöntjük a paradicsompépet, megsózzuk, hozzáadjuk a kurkumát és a chiliport. Főzzük 5-6 percet, néha kevergetjük, hogy ne égjen le. Ha nagyon savas a paradicsom, tegyünk bele egy kis cukrot. Most hozzáadjuk a 3 evőkanál vajat. És így együtt főzzük ismét 5-6 percet. Addig, amíg a vaj el nem kezd szépen kicsapódni és krémes, selymes szószt nem kapunk. Most beletesszük a garam masalát, keverünk rajta egyet, beletesszük a felkockázott paneert és kb. 1 perc múlva le is vesszük a tűzről, mert a paneernak csak átmelegednie kell.

Készen vagyunk, lepénykenyérrel a legfinomabb. Itt csapátit készítettem hozzá!

Ugye hogy így, hogy mindent magunk mellé készítünk,  nem is annyira bonyolult?

Jó étvágyat hozzá!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr2814240689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása