Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Almás galette

2018. augusztus 27. - Ági Helló Curry

Olyan galette őrület van, hogy ezt nekem is ki kellett próbálnom. Már értem is, miért lett ilyen népszerű ez a francia pite. 10 perc alatt összeállítható a tészta, míg megpihen a hűtőben, előkészíthető a töltelék és már süthető is. Végtelen a variációk száma, lehet sós, édes, kicsi, nagy, készülhet teljesen fehérlisztből vagy vegyesen is.

Ugyan látványra igazi éke lehet asztalunknak, gyorsasága miatt mégis akár hétköznapi sütemény is lehet.

És hogy nem indiai ételként mégis hogy került fel a blogra? "Csak" annyi a titka, hogy az első adag után kettő másikat süttetett velem a család és a gyerekek már ezer töltelék variációt kitaláltak. Azaz itt a helye, már csak azért is, hogy ne kelljen a jövőben a receptet megkeresnem:-)

img_20180824_113524.jpg

Hozzávalók a tésztához:

15 dkg fehér búzaliszt

5 dkg teljes kiörlésű búzaliszt

10 dkg hideg vaj

1 evőkanál nádcukor

1 evőkanál hideg tejföl

1-2 evőkanál hideg víz

fél citrom reszelt héja

1 csipet só

tojás a kenéshez

 

A töltelékhez pedig:

4-5 közepes alma (esetemben még nyári alma)

fél citromleve

2 teáskanál fahéj

1 evőkanál nádcukor

1 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált dió

 

Kimérem a liszteket egy tálba és a hideg vajjal elmorzsálom. Hozzáteszem a cukrot, csipet sót, reszelt citromhéjat, a tejfölt és fokozatosan a vizet, mivel a liszt minőségétől függ, hogy felveszi-e az összeset vagy nem. Könnyen kezelhetővé gyúrom, nem túl sokáig. Beteszem a hűtőbe pihenni kb. 15 percre.

Közben a sütőt előmelegítem 180 C-ra. Egy tálba összekeverem a frissen facsart citromlét, fahéjat és a cukrot. Megpucolom az almákat és ebbe a citromlébe szeletelem bele. Átforgatom, így nem fog megbarnulni és bevonja a szeleteket a fahéjas máz.  

Eltelt a 15 perc, lisztezett deszkán a tésztát kinyújtom olyan 3-4 mm vastagra, nagyjából kör formára, nem baj, ha nem teljesen tökéletes. Átteszem egy sütőpapírral bélelt tepsire. A szélén egy 4-5 cm-es sávot kihagyva megszórom a zsemlemorzsával vagy a darált dióval. A szélét fogjuk visszahajtani, ezért hagyjuk szabadon. Ráhalmozom a mázas almát. Itt szabadon választott, hogy szépen elrendezgetjük, vagy csak rusztikusan a természetre bízva ráborítjuk:-). A tészta szélét ráhajtogatjuk a töltelékre és megkenjük tojással. Betesszük az előmelegített sütőbe és addig sütjük, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz. Addigra a töltelék is megpuhul.

Hajrá, sütésre fel! :-)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr7314204691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása