Hosszú idő óta először végre sikerült olyan mangót vennem, ami fantasztikusan édes és zamatos. Egyik lányom imádja, a másik nagyon nem. Régen nem is gondoltam, hogy a mangó ilyen megosztó tud lenni, de az instagramon lévő apró szavazáson is megosztotta a közönséget a kérdés. Én azt mondom, legalább egyszer kóstoljátok meg. Ha érett a mangó, nagyon ízletes és édes, ha nem, akkor kicsit olyan reszelős, mint az éretlen kivi. Lehet emiatt nem kedvelik néhányan.
Mi is az a kulfi?
A kulfi India fagyija, tejalapú, többféle ízzel készíthető. Rafinériája abban rejlik, hogy a tejet sűrűre főzzük és karakteres fűszerekkel, olajos magvakkal vagy gyümölccsel ízesítjük.
A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy Indiában nagyon édesen készítik. Mi pedig cukrot nagyon keveset használunk, ráadásul én nem vagyok híve a mesterséges édesítőszereknek. Emiatt megszoktuk, hogy a gyümölcs édessége pont elég. Olyannyira, hogy a lányok egyik kedvence édesanyám cukormentes sárgabarack lekvárja:-) Ez persze nem azt jelenti, hogy nem eszünk sütit, vagy nem használunk cukrot, csak nem öntjük bele mindenbe ész nélkül. No és mivel ez a mangó szuperédes volt, egy gramm cukrot sem kellett beletennem.
Friss tartalomért keressétek fel Facebook vagy Instagram oldalamat is:-)
Hozzávalók kb. 8 normál méretű pálcikás fagyihoz:
1 liter zsíros tej
3 érett mangó
10 szem sózatlan pisztácia
5 zöld kardamom
néhány szál sáfrány
cukor ízlés szerint, ha nem elég édes a gyümölcs
Először is a kardamom magokat kiszedjük a tokból és mozsárban megtörjük. A pisztáciát apróra vágjuk, a mangót megpucoljuk és lepürésítjük. A tejből sűrített tejet készítünk. Felforraljuk a tejet, beletesszük a kardamomot és a sáfrányt és többszöri kevergetés mellett, vigyázva, hogy le ne égjen, harmadára főzzük. (Ez a sűrített tej a khoya). Beletesszük az apróra vágott pisztáciát (és a cukrot, ha szükséges bele) és még pár percet együtt főzzük. Hagyjuk kihűlni a tejet és amikor már csak langyos, hozzákeverjük a mangópürét.
Jégkrémformába, vagy üvegpohárba, vagy fémpohárba töltjük és pálcikát beleszúrva lefagyasztjuk. Indiában van amúgy kifejezetten kulfi forma fémből, szerintem nem sokaknak van itthon, megoldjuk mi ezt máshogy is:-)
Kellemes felfrissülést! :-D