Huhh, jó ideje nem jelentkeztem új recepttel. Mindenféle okokból így alakult. De most végre ismét hoztam egyet:-)
Szedtem reggel a kertben frissen spenótot, mert már egy ideje parathát akartam enni. Imádom a harsányzöld színét. Szerintem nem kell sem a spenótot, sem a parathát méltatnom. Ugye?
Nézzük is a receptet. További paratha receptek pedig --> ITT.
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg spenótlevél
2,5 cm-es gyömbérdarab
3 gerezd fokhagyma
1-2 zöld chili
fél teáskanál ajwain mag (elhagyható, de a rendszeresen indiait főzők ne hagyják ki)
1 evőkanál ghee vagy olaj a tésztába
1 teáskanál só
víz (amennyit felvesz)
ghee vagy vaj az elkészült lepénykenyerek megkenéséhez
Először a spenótot forrásban lévő vízben megforrázuk kicsit. Nem kötelező, de érdemes. Ha a főzővízbe teszünk egy kis szódabikarbónát, a színét is jobban megtartja. Blanírozásról részletesebben ITT olvashattok. Kivesszük lecsepegtetni, hagyjuk kicsit hűlni. Ezidő alatt megpucoljuk a gyömbért és a fokhagymát, a chili végét levágjuk. A spenóttal együtt összeturmixoljuk. Ha nagyon sűrű, kis vizet teszünk hozzá, ne küzdjön a gép. Ez a zöld alapunk. Mehet egy nagy tálba a liszt, a ghee, a só, az ajwain mag és a zöld alap. Elkezdjük összegyúrni és annyi vizet teszünk hozzá, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Én mindezt a konyhagéppel intéztem. Lefedjük, hogy a tészta teteje ne száradjon ki és kb. 20 percet pihentetjük. Addig készíthetünk egy gyorsan egy joghurtos mentás csatnit.
Pihent a tészta. 10 nagyobb zölddiónyi darabot tépünk ki a tésztából és gombóccá formázzuk, letakarjuk. Fogunk egy jó serpenyőt és felhevítjük közepes lángon. Közben a gombócokat egyenként kinyújtjuk lisztezett deszkán kb. 2mm vastagságú körökre. Mehet rá az első a serpenyőre, első oldal sül, 1 perc és már fordítható is. Második oldal is megsül és jöhet a következő. Olyan hőmérsékletre állítjuk a serpenyőt, hogy ne égjen meg a tészta pillanatok alatt, de ne is száradjon ki rajta, mert nem sül. Mind a 10 darabot kisütjük, amikor lecsúsztatjuk a serpenyőről, érdemes kis vajjal vagy gheevel megkenni (vegánok ezt elhagyják, vagy csalnak egy kis kókuszzsírral, margarinnal:-).
Végén az elkészült parathákat friss koriander zölddel meg lehet szórni.
És meg is vannak a szuperzöld csodák, jó étvágyat hozzá!