Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Spenótos Paratha - Palak Paratha

2022. augusztus 29. - Ági Helló Curry

Huhh, jó ideje nem jelentkeztem új recepttel. Mindenféle okokból így alakult. De most végre ismét hoztam egyet:-)

Szedtem reggel a kertben frissen spenótot, mert már egy ideje parathát akartam enni. Imádom a harsányzöld színét. Szerintem nem kell sem a spenótot, sem a parathát méltatnom. Ugye?

Nézzük is a receptet. További paratha receptek pedig -->  ITT.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20220829_192017.jpg

 

Hozzávalók:

35 dkg liszt

15 dkg spenótlevél

2,5 cm-es gyömbérdarab

3 gerezd fokhagyma

1-2 zöld chili

fél teáskanál ajwain mag (elhagyható, de a rendszeresen indiait főzők ne hagyják ki)

1 evőkanál ghee vagy olaj a tésztába

1 teáskanál só

víz (amennyit felvesz)

ghee vagy vaj az elkészült lepénykenyerek megkenéséhez

 

Először a spenótot forrásban lévő vízben megforrázuk kicsit. Nem kötelező, de érdemes. Ha a főzővízbe teszünk egy kis szódabikarbónát, a színét is jobban megtartja. Blanírozásról részletesebben ITT olvashattok. Kivesszük lecsepegtetni, hagyjuk kicsit hűlni. Ezidő alatt megpucoljuk a gyömbért és a fokhagymát, a chili végét levágjuk. A spenóttal együtt összeturmixoljuk. Ha nagyon sűrű, kis vizet teszünk hozzá, ne küzdjön a gép.  Ez a zöld alapunk. Mehet egy nagy tálba a liszt, a ghee, a só, az ajwain mag és a zöld alap. Elkezdjük összegyúrni és annyi vizet teszünk hozzá, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Én mindezt a konyhagéppel intéztem. Lefedjük, hogy a tészta teteje ne száradjon ki és kb. 20 percet pihentetjük. Addig készíthetünk egy gyorsan egy joghurtos mentás csatnit

Pihent a tészta. 10 nagyobb zölddiónyi darabot tépünk ki a tésztából és gombóccá formázzuk, letakarjuk. Fogunk egy jó serpenyőt és felhevítjük közepes lángon. Közben a gombócokat egyenként kinyújtjuk lisztezett deszkán kb. 2mm vastagságú körökre. Mehet rá az első a serpenyőre, első oldal sül, 1 perc és már fordítható is. Második oldal is megsül és jöhet a következő. Olyan hőmérsékletre állítjuk a serpenyőt, hogy ne égjen meg a tészta pillanatok alatt, de ne is száradjon ki rajta, mert nem sül. Mind a 10 darabot kisütjük, amikor lecsúsztatjuk a serpenyőről, érdemes kis vajjal vagy gheevel megkenni (vegánok ezt elhagyják, vagy csalnak egy kis kókuszzsírral, margarinnal:-).

Végén az elkészült parathákat friss koriander zölddel meg lehet szórni.

És meg is vannak a szuperzöld csodák, jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr8617919073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása