Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Matar chorba - Zöldborsóleves

2022. március 17. - Ági Helló Curry

Nagyon várjuk a tavaszt, a tavaszi ízeket és a tavaszi színeket. A zöldborsó az a zöldség, ami rendkívül jól fagyasztható, fagyasztás után is csodás színes van és az ízéből sem veszít túl sokat. Így készítettem is egy adag tavaszváró levest belőle. Ha jó sűrűre főzöm, akkor 4 kisebb tálkányi lesz belőle, nem lesz vele tele a régi klasszikus menzás leveses edény. De sűrűn elég laktató. Ha hígabbra készítem, akkor értelemszerűen bővebb adag lesz belőle.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20220313_141946.jpg

Hozzávalók 4 kisebb tálkához:

40 dkg zöldborsó

2 kisebb burgonya

1 fej vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1 zöld chili

2 cm-es gyömbérdarab

só (ha van, akkor fekete)

fehérbors

friss zöld koriander

víz

olaj vagy ghee

 

Feldarabolom a vörös hagymát, a fokhagymát, zöld chilit és a gyömbért. Nem kell nagyon apróra, mert még le fogom ezeket turmixolni. A burgonyát megpucolom, kockákra vágom, a zöldborsót kimérem és a fűszereket is kikészítem.

Fogok egy kisebb leveses lábost, a zsíradékot közepes lángon felhevítem és beleszórom a hagymát, párolom pár percig és rászórom a fokhagyma-gyömbér-chili hármast is. Ismét párolom egy ideig, majd amikor a hagyma már üveges, rászórom a kockára vágott burgonyát. Átkeverem, pár perc párolás, mehet rá a zöldborsó is. Felöntöm annyit vízzel, hogy épp ellepje. Sózom és borsozom. Letakarom és puhára főzöm őket így egyben. amikor megfőtt, leveszem a tűzről és botmixerrel alaposan leturmixolom. Koriander imádók már most rakhatnak bele egy kisebb adag friss zöld koriandert.

Turmixolás után érdemes átszűrni egy fém szűrőn, ugyanis a gyömbérnek és a zöldborsónak is vannak olyan részei, amit nem minden botmixer tud maradéktalanul ledarálni. Sűrű massza lesz, ezért szűrésnél nem elég csak beleönteni a szűrőbe, egy kanállal át is kell passzírozni.

Szűrés után Visszatesszük a tűzre még egy kicsit és beállítjuk a sűrűségét. Ha nem elég sűrű, főzzük még egy kicsit, ha túl sűrűnek érezzük, akkor lehet vízzel higítani. Itt még sózhatunk, borsozhatunk is egyet. Egyet rottyan és kész is, tálalható. Tetejét díszíthetjük friss korianderrel és (vegán) tejszínnel is.

Magában is isteni, lepénykenyérrel pazar és úgy már szinte önálló főétel is.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr3217779828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása