Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Töltött mini padlizsán, ez a Bharwa Baingan

2022. január 19. - Ági Helló Curry

Erősen padlizsán imádó vagyok, nem csak indiai ízvilággal. Hanem mindenhogy. De ez a recept nagyon indiai és nagyon ott van. Dél-indiai recept, lévén kókusz van benne. Alapvetően apró padlizsánnal készítik, én ilyen apró de beérett padlizsánt most keleti boltban vettem. Ezek azok, amik könnyen tölthetőek irdalás után és át is főnek rövid idő alatt.

 20220119_082826.jpg

 

Hozzávalók:

10-12 db apró padlizsán

töltelék:

egy jó marék mogyoró (sózatlan)

2-3 evőkanál friss vékonyra szeletelt kókusz (vagy kókuszreszelék)

2 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál egész római kömény

1 teáskanál egész édeskömény mag

1 teáskanál kurkuma

fél teáskanál őrölt chili

1 teáskanál só

1 marék friss zöld koriander

1 fej lilahagyma

masala:

2 evőkanál ghee vagy olaj

1 teáskanál fekete mustármag

1 teáskanál egész római kömény

1 teáskanál kurkuma

fél teáskanál chili por

1 kisebb fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 doboz darabolt paradicsom konzerv

1 marék friss zöld koriander

 

A padlizsánokat alaposan megmossuk, a tetejüktől a száruk felé kb. a hús háromnegyedéig bevágjuk egyszer, majd keresztbe még egyszer, alább a kép a töltött állapotról, ott láthatjátok, hogy hogy kell. Kicsit azért belekukkantunk, hogy nem-e rossz belül. Egy tál hideg vízbe tesszük a bevágott padlizsánokat, így nem barnulnak be.

Fogunk egy serpenyőt. Jön a mogyoró. Ha hántolatlan, akkor közepes lángon megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, kiborítjuk egy tálra, hagyjuk kicsit hűlni és kézzel kicsit átmorzsolgatjuk, így lejön róla a héja. Mehet vissza a serpenyőbe. Ha hántolt, akkor csak elkezdjük pirítani. Mindkét estben száraz serpenyőben!

No akkor megpirult a serpenyőben kicsit a mogyoró, néhány oldala kapott egy kis színt, most rászórjuk az egész római köményt és az egész édeskömény magot. Keverés, lassan pirul, kezd a római köménynek illata lenni, ekkor rászórjuk a kókuszt. Még egy perc pirítás, az is helyenként kap egy kis színt. Tűzről lehúzzuk.

Áttesszük a pirított dolgokat egy kézi aprítóba, hozzárakjuk a megpucolt gyömbérdarabot, a 2 gerezd fokhagymát, a kurkumát, őrölt chilit, friss zöld koriandert és a sót. A géppel gyakorlatilag porrá őröljük. Maradhatnak benne kisebb darabok, de azért legyen ledarálva. A végén egy fej apróra vágott lilahagymát hozzákeverünk kézzel.

20220119_082929_1.jpg

Ezzel aztán be is töltjük a padlizsánokat. Nem kell nagyon az irdalásokat széthúzni, csak egy kicsit először az egyik sávot betöltjük, utána a másikat. A képen látszik is, hogy nem halálra van duzzasztva, csak finoman betöltve. Félretesszük.

20220119_083020_1.jpg

Most jön a masala. Nem kell ennyire paradicsomosan készíteni, mi nagy paradicsom imádók vagyunk, de aki nem, az nyugodtan fele adag paradicsomot használjon hozzá.

2 ek zsíradékon, közepes lángon kipattogtatjuk a fekete mustármagot és vele együtt megpirítjuk az 1 teáskanál egész római köményt, rádobjuk az apróra vágott hagymát és lereszelt fokhagymát és együtt megdinszteljük, majd a porfűszereket rászórva 1 percig pirítjuk még. Maradék töltelék mehet most rá (ha maradt ki), utána jön a paradicsom konzerv és só, átkevergetés, belehelyezzük finoman  a töltött padlizsánokat, hogy ne törjenek meg, óvatos átforgatás jön a masalában. Kb. 1,5 dl vízzel felöntjük, kicsit megkeverjük és lefedve főzzük. Addig, amíg a szósz el nem kezd besűrűsödni és az olaj oldalt kicsapódni, illetve a padlizsánok meg nem puhultak. Többször óvatosan érdemes átkevergetni, nehogy leégjen. Friss korianderrel alaposan megszórjuk a tetejét.

Lepénykenyérrel isteni, én most csapátit készítettem mellé. De főtt basmati rizs is jó hozzá.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5316816360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása