Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Marha curry

2021. április 13. - Ági Helló Curry

Nem először csináltam már, de sosem sikerült összehoznom úgy a dolgokat, hogy a blogra is felkerüljön. De most eljött ez a nap is. Ajjjajj, nagyon nagyon ütős. Igazi legényfogó. Alapvetően azt gondoljuk, hogy Indiában nem esznek marhahúst, hisz az szent állat. Ez igaz is, azonban a déli régiókban, pl. Keralában, ahol zömében nem hinduk élnek, például már fogyasztják.  Bhaturával, azaz lángossal és lilahagyma salival párosítottam. Mehetett volna mellé raita is, de ezt a lilahagyma salátát nagyon szeretjük és tényleg 3 perc összedobni hozzá. Lássuk a csodát:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20210406_153227_re.jpg

Hozzávalók 4 kisebb adaghoz:

50 dkg marhalábszár

1 nagyobb paradicsom

2 nagyobb fej lilahagyma

3 gerezd fokhagyma

2-3 cm-es gyömbérdarab

1 zöld chili

1 egész fahéj

1 nagy indiai babér vagy 2 kisebb magyar

2 szem kardamom 

5 szem feketebors

fél teáskanál lepkeszegmag (elhagyható)

2 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál vörös chilipor

1 csapott teáskanál kurkuma

1 teáskanál görögszéna (methi)

8-10 curry levél

1 teáskanál garam masala

3 evőkanál olaj

 

Jó hosszú volt a hozzávalók felsorolása, de nem kell megijedni tőle:-) Mindent előkészítek, marhahúst felkockázom és félreteszem, hagymát felaprítom, a deszka másik végére reszelem a gyömbért és a fokhagymát, mellé a zöld chilit felaprítom, megint mellé a paradicsomot felkockázom. Nagy deszka kell hozzá, de így minden egy helyen kéznél lesz. Kikészítem a por és egész fűszereket.

Na most fogok egy vastagabb aljú edényt. Az olajat közepes lángon felhevítem benne és rádobom az egész fahéjat, babérlevelet, egész borsot, a lepkeszegmagot és egész kardamom magot. Fél perc pirítás jön, nem kell sok, most már a deszkáról csúsztatom is rá a gyömbér fokhagyma kombót és a zöld chilit. Átkeverem és párolom együtt így őket kicsit. 1-2 perc, ne égjen oda, csak párolódjon. Most jön a hagyma, megint átkeverem és hagyom megpárolódni, kicsit karamellizálódni. Most mehet rá az őrölt koriander, kurkuma, vörös chili por. Ismét fél perc pirítás és rázúdítom az összevágott paradicsomot. Sózom, a görögszénalevelet és curry levelet ráteszem és átfőzöm kicsit. Kezdjen a paradicsom összeesni. Ekkor beleteszem a marhahúst. Átkeverem, lefedem és először hagyom, hogy a marha a saját levében párolódjon. Odafigyelek azért, hogy ne égjen le. Néha megkeverem és így szépen elfő róla az első lé. Felöntöm egy kevés vízzel, hogy ismét legyen rajta lé és lefedve tovább főzöm. A marhának azért több óra kell, közben néha ránézek, ne égjen le, ha kell, a vizet pótolom. Amikor puha a marha, leveszem a fedőt és hagyom kicsit besűrűsödni a szaftot. Rászórom a garam masalát, elkeverem és lezárom. Kész! Friss koriander mehet rá, az szinte mindenre mehet:-). Bár én most a koriandert a lilahagymára tettem.

Jó étvágyat!

 20210406_130110.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr1116492366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2021.04.14. 18:39:15

Ezt a receptet kenhetik a hajukra az olvasók, mert nincs olyan, hogy "marhahús". Van felsál, stefánia, comb, lábszár, rostélyos, gazdagabbaknak hátszín, bélszín, ínyenceknek szegy, farok.

Ez mind-mind (!!!) más elkészítési módot kíván, az egyik pörköltnek jó, a másik levesnek, a harmadik steaknek, a negyedik osso bucconak, az ötödik tatárbeafsteaknek, a hatodik BBQ-nak, és így tovább.

Elképzelem, hogy bemegy az egyszeri blog olvasó a henteshez és kér 50 dkg marhahúst :-))

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2021.04.14. 18:46:37

@Pierr Kardán: Szia! Teljesen jogos, amit írtál. Marhalábszárat szoktam ehhez használni, úgy, mint a pörkölthöz. Nem is figyeltem, hogy nem ezt írtam. Neked egyébként van más javaslatod, hogy miből lehetne még készíteni?

Pierr Kardán 2021.04.14. 18:57:15

@Ági Helló Curry: Nincs tippem, sosem csináltam ilyen ételt, szóval fogalmam sincs, hogy miből lehetne jól elkészíteni. Azt viszont látom, hogy a kedvenc indiai kajámat, a marha vindaloot azt felsálból, vagy lapockából készítik (annyira profi nem vagyok, hogy megmondjam, hogy a hús a jószág első, vagy hátsó lábából jött :-)). Szóval ezekből is biztosan meg lehet csinálni a currys marhát :-))

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2021.04.16. 09:04:18

@Pierr Kardán: Marhával viszonylag ritkán dolgozom, de most majd kipróbálom ezeket is. Vindaloot amúgy is pont akartam csinálni:-)

Macroglossa 2021.04.26. 08:03:32

Gratulálok a bloghoz, rendszeresen ellenőrzöm van-e új recept :)

Az egyik receptben a hagymát pirítjuk először, és arra megy a fokhagyma+gyömbér, itt most fordítva, de olyat is láttam már, hogy egyben indul mind a három, ennek mi a jelentősége?

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2021.04.26. 08:12:57

@Macroglossa: Szia! Nagyon köszönöm a kedves szavakat. Sorrendet tekintve igazából egy alapszabály van: 1. először az egész fűszereket pirítjuk meg, 2. utána jön a fokhagyma, gyömbér, friss chili és a hagyma, és 3. utána a porfűszerek. A 2. körben láttam már én is több verziót, nekem legjobban az vált be, hogy a gyömbér-fokhagyma-chili hármast pirítom meg kicsit először és utána teszem rá a hagymát. De van, hogy én sem így csinálom. És bevallom, tudományos magyarázatát nem tudom, hogy miért így a jobb. De ha valaki tudja, szívesen fogadom az érveket. :-)
süti beállítások módosítása