Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Peshwari naan - édes örömök

2021. március 22. - Ági Helló Curry

A naant szinte mindenki ismeri, azt viszont kevesebben tudják, hogy van édes verziója is. Nem is akármilyen! Mazsolás, kókuszos, mandulás töltelékkel abban a csodás kelt tésztában. Hmmmm. Reggelire vagy uzsonnára ajánlom leginkább. És még vajas csirke és mindenféle dal mellé is tökéletes! Ebből az adagból 8 kisebb, vagy 6 nagyobb lepény jön ki.

Nem mellesleg ez a naan tésztám egy éjszakát pihent a hűtőben. Másnap reggel elővettem, előkészítettem a dolgokat, addig melegedett szobahőmérsékleten. Majd átgyúrtam. Olyan csodás hólyagok keletkeztek rajta már gyúrás közben is, mint a pizzatésztánál szokott. Öröm volt nézni:-)

Azt még nem is említettem, hogy honnan származik. A pakisztáni Peshawarból, innen kapta a nevét is.

 

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

 

20210321_184058.jpg

 

Hozzávalók a tésztához (pont ugyanaz, mint a klasszikus naannál):

35 dkg finomliszt

1-2 dl langyos víz

2 evőkanál sűrű joghurt

2 teáskanál instant élesztő

1 teáskanál cukor

1,5-2 teáskanál só ízlés szerint

Kb. 1 ek olaj

kis tálkában hideg víz

 

Hozzávalók a töltelékhez:

100 g mazsola (lehetőleg sultana, a nagyobb aranyló, de jó a sima is)

50 g hántolt mandula

30 g kókuszreszelék

3 evőkanál tejszín

csipet őrölt kardamom (elhagyható)

1 ek cukor, ha valakinek ez a massza nem elég édes

ghee vagy vaj a kenéshez

 

Első lépésben a tésztát készítem el. 1 dl langyos vízben a cukrot és az instant élesztőt elkeverem, pár percre félreteszem, hogy teljesen feloldódjon a két alapanyag. A lisztet átszitálom egy edénybe és hozzáadom a sót. Beleteszem a joghurtot és az élesztős vizet és összegyúrom. Annyi vizet teszek még hozzá, hogy egy lágy tésztát kapjak. Nem baj, ha egy kicsit ragad, csak ne legyen "kemény" állagúra lisztezve. Amikor nagyon alaposan összegyúrtam, egy kicsit megolajozom a kezemet és a tésztát egy nagy gombócra formálom, letakarva félreteszem pihenni fél órára (vagy egy éjszakára). Az olaj is és a letakarás is megvédi a tésztát a kiszáradástól.

Utána egy konyhai aprítógépbe beleteszem a kimért mazsolát, kókuszreszeléket és mandulát, hozzáadom a tejszínt és a csipet őrölt kardamomot és ledarálom. Pépet kell kapnom, amiben lehetnek kisebb darabok, de csak kicsik, különben kiszúrják a tésztát nyújtás közben. A pép olyan lesz, hogy kézzel golyókat tudunk belőle formázni. Nem száraz, de nem is túl laza.

Jön a "neheze". A tésztát átgyúrjuk és 6 vagy 8 egyenlő darabra vágjuk, Ks golyókat formálunk belőle és letakarjuk vagy visszatesszük a dagasztó tálba és abban takarjuk le, hogy ne száradjon ki. A töltelékből is 6 vagy 8 db egyforma méretű golyót formálunk. Egy palacsintasütő serpenyőt a tűzre teszünk, közepes tűzön felmelegítjük. Jön az első tésztagolyó, deszkán kb. 10 cm-esre kinyújtjuk (nem kell vékonyra) és a közepére helyezzük a töltelékgolyót. Itt jegyezném meg, hogy ha nagyon jó ruganyos a naan tésztája, gyakorlatilag nem is kell liszt a nyújtáshoz. Bebugyoláljuk a töltelékgolyót a tésztával, felül kicsit megcsavarjuk, megnyomkodjuk, hogy fedje mindenhol a tészta egységesen. Majd lassan kézzel lelapítjuk olyan 1,5 cm-esre.

incollage_20210321_182848657.jpg

És utána nyújtófával finoman, többször átforgatva vékonyra nyújtjuk. Lassan csináljuk, hogy ne szakadjon ki. Lehet egy-két helyen kibuggyan a töltelék, az még belefér. Érezni fogjuk, hogy meddig engedi a tészta nyújtani magát, általában 3-4 mm szokott ez lenni. Rátesszük óvatosan a serpenyőre. Alulról jön a hő, várhatóan felhólyagosodik kicsit, a töltelék sok hólyagot nem fog engedni. Nagyjából 1 perc után fordítás jön és a másik oldalát is megsütjük fél perc alatt. Ha túl forró a serpenyő, akkor 1 perc alatt megégett, ha nem elég meleg, akkor nem sült aranybarnára. Ha kész, kiszedjük egy tálra és még melegen kevés vajjal vagy gheevel megkenjük. Így teszünk az összes többi gombóccal is. 

 

Jó étvágyat hozzá!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr416472704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása