Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Csirke korma curry

2021. március 08. - Ági Helló Curry

Annyiféle curry van. No de a Korma...kihagyhatatlan. Mitől korma? Joghurtos. Miért kihagyhatatlan? Pirított hagyma, kesudió és fűszerkavalkád az alapja. Szuperkrémes.

Most csapátival készítettem, bármilyen lepénykenyér vagy basmati rizs is illik hozzá. Mellé frissen jöhet egy kis lila hagyma, paradicsom, esetleg uborka. Nagyon tuti:-P 

 Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20210307_141136.jpg

Kezdő csirke curry receptem egyébként ITT érhető el.

Hozzávalók 4 főre:

kb. 70 dkg csirkehús akár vegyesen is, alsó és felsőcomb és mell

2 igazán nagy fej hagyma

10 szem kesudió

1,5 dl joghurt

2-3 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

3-4 szem kardamom mag

3-4 szem szegfűszeg

1 egész fahéj

2-3 babérlevél

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál őrölt chili

2 teáskanál só

fél hámozott darabolt paradicsom konzerv (elhagyható)

1 dl tejszín 

1 maréknyi friss zöld koriander levél

3 evőkanál ghee vagy más zsiradék (olaj, kókuszzsír)

 

Először mindent előkészítek, a csirkehúst megtisztítom, ha mellel dolgozom, akkor felkockázom kb. 2*2 cm-es darabokra, ha combbal, akkor csak egy helyen a csontnál beirdalom végig, de ez nem szükséges lépés. Bőre rajta maradhat, ízletesebb, szaftosabb lesz. De leszedhető, nincs megkötve a kezünk:-) Az egész és porfűszereket kikészítem, gyömbért és fokhagymát pucolás után lereszelem.

A 2 nagy fej hagymát felszeletelem, először félbevágom, majd így szeletelem 3-4 mm-eresre. Így száljaira szedhető és jól meg lehet majd pirítani. Kesudiót és joghurtot kikészítem. Egy magas falú serpenyőben (ebben fog a végén a curry is készülni) 1-2 evőkanál zsiradékon közepes lángon a hagymát megpirítom. Én először felteszem a zsiradékot, miközben melegszik, a hagymaszeleteket szétszedem és úgy szórom bele. Kell neki 10 perc is akár, többször átkeverve amíg mind szépen barnára megpirul. Mint a pirított hagyma csak liszt nélkül. Rászóróm még a kesudiót, ennek csak 1-2 perc pirítás kell és elzárom a tüzet. Néhány szál szép pirított hagymát most ki lehet szedni a díszítéshez. Na a pirított dolgokat egy aprítóval vagy botmixerrel külön edényben a joghurttal leturmixolom. Teszek hozzá a végén 1 dl vizet is. Félreteszem.

Abban a serpenyőben, amiben pirítottam a hagymát zsiradékon elkezdem közepes lángon pirítani a szegfűszeget, kardamom magokat, fahéjat és babérlevelet. 1-2 perc pirítás és mehet rá a reszelt gyömbér-fokhagyma duó. Átkeverés, 1-2 perc pirítás, illatorgia és most a porfűszerek kerülnek rá. Szintén átkeverés, 1-2 perc pirítás és most mehet a paradicsom rá majd a csirkehús. Készülhet paradicsom nélkül is, akkor egyből a csirke kerül rá. Átforgatás és annyi időt hagyunk neki, hogy egy kis kéreg keletkezzen a csirkén. Most ráöntjük a kesudiós joghurtos hagymát, sózzuk és ismét átkeverjük. Ha túl sűrű, lehet rá vizet tenni. Sőt én szoktam is. Ugyanis ezen a ponton letakarom és gyenge tűzön szépen lassan, időnként megkevergetve megfőzöm. A főzési idő az aprított csirkemellnél csekély, a comboknál viszont több. Amikor már átfőtt a csirkehús, leveszem a fedőt és addig főzöm még fedő nélkül, amíg a szaft besűrűsödik. Mivel menet közben is főtt már el víz belőle, pár percről van csak szó. A végén beleöntöm a tejszínt, mert mi így szeretjük, hagyom, hogy még egyet rottyanjon és utána elzárom. Mehet rá a friss koriander.

Tálalásnál a kiszedett sült hagymával, koriander zölddel és esetleg néhány csepp tejszínnel díszítem. 

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr4516454450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása