Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Karfiol & krumpli curry

Aloo gobi

2021. január 07. - Ági Helló Curry

Már nagyon régóta szerettem volna ezt a receptet feltenni, de valahogy mindig úgy adódott, hogy este készítettem el ezt a szabdzsit magamnak és nem tudtam méltó módon lefényképezni. Gyorsan összedobható és baromira ízletes főzelék. Az ember nem is gondolná, hogy a kicsit hanyagolt karfiol ilyet is tud:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20201213_203349.jpg

 

Hozzávalók:

1 közepes karfiol megtisztítva és rózsáira szedve

3 közepes burgonya megpucolva és felkockázva

4 nagyobb érett paradicsom vagy 1 hámozott paradicsomkonzerv

1 fej vöröshagyma

2 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

1 zöld chili

1 teáskanál egész római kömény

0,5 teáskanál fekete mustármag

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál garam masala

2 teáskanál só

friss koriander levél

2 evőkanál ghee vagy olaj

 

Kikészítem az alapanyagokat. A rózsáira szedett karfiol és a feldarabolt krumpli mehet egy nagy tálba.  Egy nagy vágódeszka egyik felére felaprítom a hagymát, mellé a zöld chilit. Másik felére lereszelem a megpucolt gyömbért és fokhagymát. Ha nyers paradicsommal dolgozok, félbevágom a paradicsomokat és a nagy lyukú reszelőn nyomkodva lereszelem, a végén a kezemben marad a héjuk, arra nem is lesz szükség. Minden por- és egész fűszert kikészítek a kezem ügyébe.

Egy magas falú serpenyőben közepes lángon felhevítem a zsiradékot. Beleszórom a római köményt. Kezd barnulni és érzem az illatát, ilyenkor adom hozzá a fekete mustármagot. Gyorsan elkezd kipattogni, huncutok a skacok, rá is szórom a hagymát és a zöld chilit iziben, hogy ne ugráljanak annyit. Átkeverem és hagyom kicsit pirulni, nem leégni. Ahogy karamellizálódik a hagyma, hozzáadom a reszelt gyömbér-fokhagyma duót. Párolódnak pár percet, ekkor szórom rá a porfűszereket, a kurkumát és a koriandert. A garam masala nem most jön. Átkeverés, fél perc, jöhet a paradicsom. Megint fél perc együtt és mehet bele a karfiol és a krumpli, megsózom, átforgatom alaposan, hogy a paradicsomos masala mindenhol érje a zöldségeket, letakarom és együtt főzöm őket tovább. Negyed óra biztosan kell nekik, néha menet közben megkevergetem, hogy ne égjen le illetve mindig mindenhol újra körbejárj a masala. Amikor megpuhultak a zöldségek (én roppanós puhán szeretem, nem főzöm szét), akkor rászórom a garam masalát és átkeverem még egyszer utoljára.

Tálalásnál friss korianderrel megszórom. Bármilyen lepénykenyér vagy rizs is isteni hozzá.

Jó étvágyat!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr616336196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása