Már nagyon régóta szerettem volna ezt a receptet feltenni, de valahogy mindig úgy adódott, hogy este készítettem el ezt a szabdzsit magamnak és nem tudtam méltó módon lefényképezni. Gyorsan összedobható és baromira ízletes főzelék. Az ember nem is gondolná, hogy a kicsit hanyagolt karfiol ilyet is tud:-)
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)
Hozzávalók:
1 közepes karfiol megtisztítva és rózsáira szedve
3 közepes burgonya megpucolva és felkockázva
4 nagyobb érett paradicsom vagy 1 hámozott paradicsomkonzerv
1 fej vöröshagyma
2 cm-es gyömbérdarab
2 gerezd fokhagyma
1 zöld chili
1 teáskanál egész római kömény
0,5 teáskanál fekete mustármag
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál garam masala
2 teáskanál só
friss koriander levél
2 evőkanál ghee vagy olaj
Kikészítem az alapanyagokat. A rózsáira szedett karfiol és a feldarabolt krumpli mehet egy nagy tálba. Egy nagy vágódeszka egyik felére felaprítom a hagymát, mellé a zöld chilit. Másik felére lereszelem a megpucolt gyömbért és fokhagymát. Ha nyers paradicsommal dolgozok, félbevágom a paradicsomokat és a nagy lyukú reszelőn nyomkodva lereszelem, a végén a kezemben marad a héjuk, arra nem is lesz szükség. Minden por- és egész fűszert kikészítek a kezem ügyébe.
Egy magas falú serpenyőben közepes lángon felhevítem a zsiradékot. Beleszórom a római köményt. Kezd barnulni és érzem az illatát, ilyenkor adom hozzá a fekete mustármagot. Gyorsan elkezd kipattogni, huncutok a skacok, rá is szórom a hagymát és a zöld chilit iziben, hogy ne ugráljanak annyit. Átkeverem és hagyom kicsit pirulni, nem leégni. Ahogy karamellizálódik a hagyma, hozzáadom a reszelt gyömbér-fokhagyma duót. Párolódnak pár percet, ekkor szórom rá a porfűszereket, a kurkumát és a koriandert. A garam masala nem most jön. Átkeverés, fél perc, jöhet a paradicsom. Megint fél perc együtt és mehet bele a karfiol és a krumpli, megsózom, átforgatom alaposan, hogy a paradicsomos masala mindenhol érje a zöldségeket, letakarom és együtt főzöm őket tovább. Negyed óra biztosan kell nekik, néha menet közben megkevergetem, hogy ne égjen le illetve mindig mindenhol újra körbejárj a masala. Amikor megpuhultak a zöldségek (én roppanós puhán szeretem, nem főzöm szét), akkor rászórom a garam masalát és átkeverem még egyszer utoljára.
Tálalásnál friss korianderrel megszórom. Bármilyen lepénykenyér vagy rizs is isteni hozzá.
Jó étvágyat!