Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Paneer tikka - grillezett tejsajt

2019. augusztus 14. - Ági Helló Curry

Július elején vendégbloggerkedtem az Ízes élet online gasztromagazinban ahova az alábbi méltán híres és népszerű receptet vittem.  Izgalmas grillétel, amit grill lapon és sütőben is lehet sütni. Hozzá egy kis mentás joghurt, hagymasaláta és lepénykenyér. Isteni kombináció.

paneer_tikka_resize.jpg

 

Hozzávalók 4 személyre:

2 liter tejből készült tejsajt, azaz paneer (kb. 25 dkg)

1 nagy kaliforniai paprika (lehet piros, zöld vagy sárga, vagy akár vegyesen)

1 nagy lilahagyma

1 paradicsom

1 lime

2,5 dl natúr joghurt

3 cm-es gyömbér darab

2 gerezd fokhagyma

fél teáskanál vörös chili por

fél teáskanál kurkuma

fél teáskanál őrölt római kömény

fél teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál garam masala

kevés olaj

paneer_tikka_alapanyagok_resize.jpg

Először a natúr joghurtot egy szűrőbe helyezett tiszta kendőbe öntöm és hagyom fél órát így, hogy lecsöpögjön. Közben a paneer kockákat kb. 2x2 cm-es kockákra vágom. Megpucolom a zöldségeket, majd a gyömbért és a fokhagymát. Utóbbi kettőt egy nagy tálba belereszelem. A paprikát és a hagymát kb. akkorára vágom, mint a paneert. A hagymát szét is szedem héjaira, a kisebb darabok nem kellenek. A paradicsom belsejét kivájom és a húsát szintén felaprítom a paneer méretére.

Lecsöpögött a joghurt, jó sűrű és krémes. Hozzáöntöm a reszelt gyömbérhez és fokhagymához. Rászórom a porfűszereket, meglocsolom a lime feléből kicsavart lével, sózom és alaposan átkeverem.

Először beleteszem a paprika és hagyma darabokat, átforgatom. Utána jön a paradicsom, itt már finomabban forgatom át. Végül a paneer kockák, itt már kifejezetten óvatos vagyok. Átforgatás után lefedve hűtőben pihentetem minimum 2 órát, vagy egy egész éjszakát.

Ugyan az igazi paneer tikka tandoori kemencében sül, itthon ennek hiányában én sütőben sütöm.

Ha letelt a pihentető idő, a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses), egy tepsit kibélelek alufóliával. A bepácolt paneert és zöldségeket egymás után felhúzom 4, lehetőleg fém nyársra. Beleteszem a tepsibe, leheletnyi olajcseppeket öntök rá és betolom a sütőbe. 10 perc után, ha már kezd pirulni, megforgatom. Ismét 10 perc sütés jön. Én a végén meg is grillezem. Ha erre nincs lehetőség, még pár percet érdemes bent hagyni. Ha megpirult ez az oldal is, akkor kész. Mentás joghurttal, salátával és lepénykenyérrel a legfinomabb.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr7415008542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása