Van most befőzni való szilva bőven és kaptam az alkalmon, hogy egy kis csatnit is főzzek. És milyet!!! Ez a nem lehet abbahagyni kategória. Frissen szinte még melegen csak úgy kiskanállal megkóstolgattuk a felét......Szóval veszélyes, csak óvatosan:-)
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun és a facebookon--> Helló Curry
Hozzávalók:
0,5 kg kimagozott szilva
12 dkg cukor
2 púpozott evőkanál kókuszreszelék
fél citrom leve
2 darab közepes fahéj
3 db szegfűszeg
2 egész friss vagy szárított chili paprika
1 teáskanál őrölt koriander
1 bő evőkanál ghee vagy olaj
A jó csatni ismérve, hogy olyan csípős, hogy nem lehet megenni, de közben olyan édes, hogy nem lehet abbahagyni. Ennek eléréséhez ennél több cukor és chili paprika kell, a fenti verzió kicsit szolidabb.
A megtisztított és kimagozott szilvát olyan 1-cm-es darabokra vágjuk, héja marad! Fűszereket és a kókuszreszeléket kikészítjük, a citromot kifacsarjuk és átszűrjük. A szárított chilit kicsit megtörjük, ha friss a chili, akkor feldaraboljuk.
Egy magas falú serpenyőben a tisztított vajat vagy olajat közepes lángon felhevítjük, beletesszük az egész fahéjat, szegfűszeget és a chilipaprikát. Együtt pirítjuk egy kicsit, vigyázva, hogy meg ne égjen. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és ezt is éppen csak addig pirítjuk, amíg enyhén meg nem barnul. Hozzáadjuk az őrölt koriandert, átkeverjük és a darabolt szilvát is hozzáadjuk, a citromlével pedig meglocsoljuk. Ismét keverés jön, majd lefedve főzzük néhány percet. Amikor elkezd levesesedni, levesszük a fedőt és anélkül főzzük tovább többször átkevergetve. Hagyjuk közepesen besűrűsödni. Most mehet rá a cukor, alapos átkeverés és együtt főzzük további néhány percig, amíg ismét szépen be nem sűrűsödik. Nem kell halálra főzni, de legyen szép zselés állaga.
Húsokhoz, pakórákhoz, lepénykenyerekhez fogyasztjuk.
Fél kiló szilvából nem lesz befőzési adag, ha télre is szeretnénk eltenni, legalább 1 kg kell hozzá.
Jó étvágyat!