Erről az ételről nem igazán tudtam jó fotót csinálni. Mi tagadás, ronda. És nagyon vega. De a spenótrajongókat semmi sem állíthatja meg!
A szabdzsi az indiai főzelék, ami csak abban hasonlít a magyar főzelékhez, hogy a fő alapanyaga a zöldség. Ezer féle verzió van, van sok szaftos tejszínesebb, vagy paradicsomosabb vegán, és vannak a száraz szabdzsik is. Mindegyik jó fűszeres. Milyen más lehetne? Több szabdzsi receptem ITT elérhető. Most nézzük meg ezt a száraz verziót.
Hozzávalók 4 kisebb adaghoz:
40 dkg spenót (lehet fagyasztott blansírozott levél is és lehet friss is)
3 db közepes krumpli
2 cm-es gyömbérdarab
1 duci gerezd fokhagyma
1 zöld chilipaprika
2 teáskanál egész római kömény
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
0,5 teáskanál vörös chili por
1 teáskanál só
2 evőkanál ghee vagy olaj
A meghámozott krumplit felkockázzuk ízlés szerinti méretre. A spenótot 1-2 cm-es csíkokra vágjuk. A gyömbért pucolás után lereszeljük, így teszünk a fokhagymával is. A chilit felaprítjuk. Fűszereket kikészítjük.
Egy magas falú serpenyőben a zsiradékot közepes lángon felhevítjük. Beleszúrjuk a római köményt és pirítjuk 1 percet, amíg el nem kezd illatozni. Hozzáadjuk a zöld chili-gyömbér-fokhagyma hármast. Megint 1 perc pirítás, most jön az összes porfűszer (kurkuma, koriander, chili paprika), alaposan átkeverjük, kicsit pirul a porfűszer is és hozzáadjuk az aprított krumplit. Átkevergetjük és kb. 1 dl vizet öntünk rá. Lefedve 5 percet főzzük, azalatt a krumpli közepesen megpuhul. Ekkor hozzáadjuk az aprított spenótot, sózzuk, átkeverjük és lefedve szintén kb. 4-5 perc alatt összepároljuk. Levesszük róla a fedőt és a maradék lét elfőzzük. Többször megkevergetjük közben, az sem baj, ha krumpli néhol kicsit megpirul. Lepénykenyérrel fogyasztjuk.
Jó étvágyat!