Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Brutál fűszeres tojásos lepény reggelire

Anda paratha

2019. május 08. - Ági Helló Curry

Na nézzük mi is az a paratha. A paratha egy Észak-indiai lepény, amit általában reggelire fogyasztanak. Ezer variáció van az elkészítésére, különböző natúr vagy fűszeres tészták, különböző töltelékek és különböző sütési módok. Van, aki hajtogatja, van aki csavarja, van, aki lapogatja. Az anda maga a tojás, tehát most egy tojásos lepényről beszélünk. Rendkívül népszerű a karfiolos, a burgonyás és még a spenótos verzió is.

Most egy fűszeres tésztájú, tojásos, zöldséges verziót hoztam nektek, aminél rafináltan a tojásra sütjük rá a tésztát. Jó csípősen és hidegben egy adag masala chai, melegben pedig egy mangó lasszi kíséretében ütős reggeli! Ebből az adagból 4 nagy paratha lesz és tapasztalataim szerint 1 főnek még sok is az 1 nagy tészta. Így számoljatok vele! Nézzük:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun és a facebookon--> Helló Curry

img_20190504_085553_239.jpg

Hozzávalók a tésztához (4 nagy parathához):

12 dkg fehér búzaliszt

12 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

1 csapott teáskanál ajwain mag (elhagyható, ha nincs, de ha van, nagyon különleges ízt ad a tésztának)

1 csapott teáskanál só

1,5-2 dl víz

kb. 2 evőkanál ghee vagy vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

5 tojás

1 fej lilahagyma

1 paradicsom

1 zöld chili vagy ha nincs, 1 csapott teáskanál vörös chili por

1 evőkanál friss koriander vagy petrezselyem levél

fél teáskanál kurkuma

só ízlés szerint

sütéshez ghee vagy vaj

 

Először is egy nagy tálba kimérem a lisztet, beleteszem az ajwaint és a sót. Fokozatosan adagolva hozzá a vizet rugalmas, nyújtható, nem ragadós tésztát gyúrok. A vaj majd a nyújtásnál fog kelleni. Letakarva félreteszem kicsit. Előkészítek egy tapadásmentes serpenyőt, amin sütni fogom. Kikészítem a gheet vagy vajat is, meg egy tányért, amire majd kiveszem a kész tésztát.

Na akkor fogom a tésztát és négy részre szétszedem, gyártok belőle négy gombócot. Egyet lisztezett deszkán néhány miliméteresre kinyújtok és megkenem vékonyan vajjal.

img_20190504_074845.jpg

Behajtom a két szélét így:

img_20190504_074900.jpg

Aztán a másik két szélét is ráhajtom így:

img_20190504_074912.jpg

És akkor most megpróbálkozom a lehetetlennel, kinyújtom ismét kerekre úgy, hogy pár miliméteres legyen csak. A hajtogatás és a vaj hatására puffog majd kicsit, de ennek csak örülünk, mert könnyed és levegős lesz tőle. A vajas kenés és hajtogatás hatására pedig jó kis rétegek alakulnak ki benne, mint a vajas tésztánkban. Na azért nem annyira, mert csak kicsit hajtogattuk meg, de jó lesz ez:-) Valami ilyesmit kapok a végére, én ráfogtam, hogy ez kerek:-)

img_20190504_075209.jpg

Így teszek még legalább 1 parathával. Felhevítem a serpenyőt magas tűzön és az elsőt szárazon rá is teszem. Míg sül, oldalanként néhány perc, addig tudok bűvészkedni a többi tésztával. Szóval úgy sütöm meg mind a 4-et, hogy mindkét oldaluk enyhén megpiruljon.

img_20190504_080820.jpg

Most felaprítom a hagymát apróra, a paradicsomot a hagymánál kicsit nagyobb darabokra. Felaprítom a zöld chili és a koriandert is. Felütöm a tojásokat, beleteszem a fűszereket, felverem és a végén hozzáadom a hagymát és a paradicsomot. Ismét felhevítem a serpenyőt, ráteszek egy jó teáskanálnyi gheet vagy vajat és a zöldséges tojás negyedét ráöntöm. Egy perc és már csak a teteje szottyos.

img_20190504_085553_227.jpg

Na erre ráteszek egy megsült paratha tésztát, enyhén rányomkodom. Rajta van a tűzön, mindjárt összesül. Amikor már érzésre összeölelkezett a tészta a tojással, falapáttal alányúlok és megfordítom. Még egy fél vagy egy perc a tűzön és kész!

img_20190504_085553_235.jpg

Melegen feltekerhető, tálalható 4 részre vágva vagy egyben is, ki hogy szereti.

Jó csípősen igen ütős reggeli! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr1814805064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.05.13. 11:24:41

Ezt muszáj lesz kipróbálnom. Hátha sikerül. :o)
Parathat már készítettem, de nem ilyet!

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2019.05.14. 18:21:09

@Attilajukkaja: Nem hinném, hogy neked ez problémát fog jelenteni :-P

Attilajukkaja 2019.05.14. 18:49:36

@Ági Helló Curry:
Sohasem lehet tudni! De azért köszi a bizalmat. :o)
süti beállítások módosítása