Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Paneer matar szabdzsi, azaz zöldborsó házi sajttal

2019. március 23. - Ági Helló Curry

Múlt heti tejjel való küzdelmem után végre sikerült olyan tejet vennem, amelynek megfelelő volt a zsírtartalma és meg tudtam csinálni belőle a tökéletes paneert, azaz tejsajtot. És mivel a facebookos szavazáson a házi sajtos zöldborsót szavaztátok meg, íme a recept hozzá:-)

Legfrissebb tartalomért érdemes facebook vagy instagram oldalamat is követni!

img_20190323_163348.jpg

Hozzávalók:

2 liter tejből készült paneer

20 dkg zöldborsó

2-3 evőkanál sűrű tejszín

12 szem kesudió

5 érett paradicsom vagy 1 db hámozott konzervparadicsom

1 jó nagy fej lilahagyma, vagy 2 kisebb

2 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

1 zöld chili

1 púpozott teáskanál egész római kömény

1 púpozott teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt koriander

2 teáskanál görögszéna levél (methi), nálunk szárított formában érhető el

1 teáskanál chili por

1 teáskanál garam masala

2 teáskanál só

2 evőkanálnyi friss koriander levél

kb. 3-4 evőkanál olaj

 

Először elkészítjük a paneert, néhány órás vagy egy éjszakás pihenés után felkockázzuk és forró olajban aranybarnára sütjük. Ezt a mennyiséget 3 körben sütöttem ki, hogy ne kelljen kapkodva forgatnom, nehogy valamelyik odaégjen. 

img_20190323_080156.jpg

 

Amikor ez megvan, félretesszük. Jön a többi alapanyag. A lilahagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, nem kell precízen csinálni, a végén le fogjuk pürésíteni. A megpucolt gyömbért és fokhagymát lereszeljük, a chilipaprikát apró darabokra vágjuk, a koriandert is aprítjuk. Elővesszük a paradicsomot is. Ha konzerv van, nincs vele dolgunk, ha paradicsom, akkor félbevágva, egy tál fölött a nagylyukú reszelőn reszelve átnyomkodjuk, héja a kezünkben marad, az nem is fog kelleni. Egyéb fűszereket és a tejszínt is kikészítjük. Zöldborsót kimérjük, nemsokára meg fogjuk főzni.

Most kezdjük el a masalát. Egy magas falú serpenyőben kevés olajon a 12 db kesudiót megpirítjuk, ne égjen meg, csak szedjen fel egy kis barnás színt. Rászórjuk a sok aprított lilahagymát, kissé megsózzuk és együtt párolni kezdjük. Amikor a hagyma leve kezd elfőni, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, fokhagymát és a darabolt chilit. Együtt alaposan átpároljuk. Most ráöntjük a paradicsomot és összefőzzük. Olyan 5 perc kb.  Amikor kész, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk hűlni kicsit. Ezalatt a zöldborsót kimérjük és kevés vízben megfőzzük. Ne főzzük szét, legyen inkább roppanós, friss édes ízzel. A masala kicsit hűlt, leturmixoljuk, vagy turmixgéppel, vagy botmixerrel, vagy amilyen eszközünk van. Egyre figyeljünk, meleg, ne tegyen se bennünk, se a gépben kárt!

Visszatérünk a serpenyőhöz, én csak simán ki szoktam egy papírtörlővel törölgetni. Ismét felhevítünk benne közepes lángon 2 evőkanál olajat. Beleszórjuk az egész római köményt, kb. 1 percig pirítjuk, amíg enyhén el nem kezd barnulni és meg nem érezzük az illatát. Most jönnek a porfűszerek: őrölt koriander, kurkuma, chilipor. Garam masala nem most jön! Átkeverjük és 1 percet pirítjuk. Ekkor hozzáöntjük a leturmixolt masalát. Ismét keverés, majd hozzáadjuk a methi levelet és a leszűrt zölborsót. Átforgatjuk. Most hozzáadjuk a tejszínt, ismét átforgatjuk és ha kell egy kis vízzel, vagy a zöldborsó levével cseppet higítunk rajta. Inkább jó sűrű és krémes legyen, mint híg. Beállítottuk a sűrűségét, már csak a garam masalát, a friss koriander levelet és a paneert kell hozzáadni. Egy alapos átkeverés és néhány perc főzés jön még, hogy a paneer is átmelegedjen.

Készen is vagyunk, friss korianderrel még megszórhatjuk, rizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk.

Szuper krémes, tele egészséges hozzávalókkal, tartalmas és nem utolsó sorban izgalmas. Jó étvágyat hozzá!

img_20190323_112738_913.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5214710545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2019.03.24. 14:33:35

egy kis marhahúst még bele lehetne kockázni...

csizkek 2019.03.24. 22:06:58

Nagyon jo a blogod! Garam masalarol irhatnal egy kulon bejegyzest:) annyira nem szigoru szabaly, hogy mindig a vegen kell hozzaadni. En pl ugy nem igazan szeretem. En az elejen beleteszem es kicsit lepiritom.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2019.03.26. 20:51:24

@csizkek: Köszönöm:-) Tervezem, hogy írok majd külön a fűszerekről is, csak ugye a világ összes ideje sem elég. Egyébként a garam masalát alapvetően azért nem a pirításnál teszik bele az ételekbe, mert a már pirított fűszereket őrlik meg. És valóban a jó garam masalának intenzív íze van, nem mindenki szereti úgy.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2019.04.19. 07:31:28

@Kelly és a szexi dög: Egyébként igen, van olyan verzió, amiben marha hús is van:-)
süti beállítások módosítása