Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Cékla pulao

2019. január 13. - Ági Helló Curry

Nagy céklaimádók vagyunk minden formában. A klasszikus céklasalátától kezdve a nem klasszikus céklasalátán és levesen keresztül egész az indiai verziókig. Ez a céklás rizs gyakorlatilag egy egytálétel, magában is kitűnően megállja a helyét. Mondjuk egy uborka raitával kiegészítve még pöpecebb. De aki igényli, ehet mellé egy szelet húst is, ha úgy esik jól. Én most egy kis kalóriafigyeléses időszakban vagyok egészségügyi okokból (is), emiatt kiszámoltam, hogy mit kóstál egy adag és a recept végén fel is tüntetem a fontosabb infókat, már csak azért is, hogy ha legközelebb főzök, ne kelljen újra kiszámolni, legyen dokumentálva:-)

img_20190112_135900_446.jpg

Hozzávalók 4 nagy adaghoz:

35 dkg basmati rizs

2 fej cékla, úgy 45 dkg körül

10 dkg zöldborsó

1 fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

2 cm-es gyömbérdarab

1 zöld chili paprika

2 babérlevél

3 szem kardamom

3 szem szegfűszeg

1 kisebb fahéjdarab

4-5 szem feketebors

1 púpozott teáskanál egész római kömény

1 púpozott teáskanál kurkuma

fél teáskanál chili por

2-3 teáskanál só

5,5-6 dl víz

2 evőkanál ghee vagy olaj

friss mentalevél

 

Rendszeres olvasóim jól tudják, hogy először mindent előkészítünk, hisz indiait nem minden nap főz az ember, nem feltétlenül van meg a rutinja és így biztosabb, ha minden elő van készítve, nem kell menet közben kapkodni.

A rizst alaposan átmosom és fél órára beáztatom hideg vízbe, úgy, hogy ellepje. Félreteszem. Megpucolom a fokhagymát és a gyömbért és egy konyhai reszelőn lereszelem egy nagy vágódeszka egyik végén. A másik felén kényelmesen fel tudom szeletelni a megpucolt és félbevágott lilahagymát, mellé pedig a zöld chilit. A céklát is megpucolom és a konyhai reszelő nagylyukú részén lereszelem. A zöldborsót és a vizet kimérem. Végül az egész és por fűszereket is magam mellé készítem. Amikor letelt a fél óra, a rizsről leöntöm a vizet és szűrőbe teszem, hogy a maradék lecsöpögjön róla.

Most fogok egy wokot, vagy magas falú serpenyőt. Nagy adag lesz, hisz a rizs is megduzzad, úgy kell készülni.

A zsiradékot közepes lángon felhevítem és beledobom a babérlevelet, egész borsot, szegfűszeget, kardamomot és fahéjat. Egy percet pirul, akkor először hozzáteszem az egész római köményt, ha már érzem annak is az illatát, akkor hozzáteszem a vékony hagymaszeleteket és az aprított chilit. Párolom néhány percet időnként átkeverve és belekeverem a fokhagyma-gyömbér pépet. Ismét kis párolás, vagy inkább már pirítás jön, mert közben várhatóan a hagyma leve már nincs az alap masalánkban. Most jön a kurkuma és a chili por. Chili porral vigyázat, hisz már van benne zöld chili! Egy keverés-kavarás, hozzáteszem a zöldborsót és 1 teáskanálnyi sóval sózom. Megint párolás jön. Csak szólok, hogy nagyon jól néz ki ezen a ponton, nem is értem, miért nem fotóztam le. Az illatokról ne is beszéljünk... Itt is csak 1 percnyi párolás van, már teszem is hozzá a reszelt céklát. Alaposan átkeverem, felöntöm 5,5 dl vízzel, beállítom a sósságát. Felforralom majd letakarom és alacsony lángon megpárolom. Rizstől függ, hogy elég lesz-e ennyi víz. Ha úgy látjátok, hogy felszedte már a vizet, de még nem puha a rizs, adjatok hozzá még egy keveset.

Végül aki szereti, friss zöld menta levéllel díszítheti. Nekem ez most lemaradt, nem volt itthon menta.

Na és a kalóriák....amatőr számításaim szerint ha gheevel készítem 100 g-ban 138 kcal van. A képen léátható tálkában 300 g pulao van, az 414 kcal. De! Ha az egészet 4 egyenlő részre osztom szét, az kb. 360 g/adag lesz, azaz 496 kcal.

Jó étvágyat hozzá!

img_20190112_135900_447.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr6114558094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása