Nemrég láttam egy videót a neten, hogy hogyan mossák liszttel szép fehérre a nem legfrissebb, apró csiperke gombát. A trükköt elraktároztam fejben, hátha kell valamikor. Nagyon hamar eljött az idő, ugyanis vettem fél kg apró csiperkét, majd ügyesen lebetegedtem és nem nyúltam hozzá 4 napig. Igen, pont úgy nézett ki, ahogy gondoljátok...nem hófehér, koszos, de azért ez még jó egy levesre:-) Ki is próbáltam a "trükköt", hogy ne kelljen szemenként kezelnem.
Kétfelé szedtem, az egyikre vizet öntöttem, amiben átmosom. A másikra szórtam 2 evőkanál lisztet és átrázogattam.
Most a lisztest is felöntöttem kicsi vízzel és átforgattam, hogy nyúlós massza legyen a lisztből.
És hagytam állni néhány percet mindkettőt, nem szeretem a gombát áztatni. Néha kicsit átforgattam. Ezután mindkettő tálban a gombákat kiskacsómmal alaposan megbirizgáltam. Felöntöttem vízzel és még néhányszor átkevertem. Itt azért már látszik, hogy tisztább.
Egy öblítés és nézzük!
Lisztes:
Sima vizes:
Még egyszer átöblögettem őket. Számottevő különbséget én nem fedeztem fel. És egyik esetben sem jött le 100%-osan a föld, ezért amikor vágtam fel, egyenként átnéztem.
Tehát az a része igaz volt, hogy liszttel is lehet gombát mosni, de csak egy nyeletnyit lettek a gombák szebbek és a végén ugyanúgy egyenként kezeltem a gombatömeget. Egyszerűbb öblíteni és ahol kell, levágni, vagy letörölni.
Nektek van ebben a témában tapasztalatotok? Szívesen fogadok építő gondolatokat!
Akkor most megyek is egy kis magyaros gombalevest főzni:-)