Ehhez nem lesz hosszabb bevezetés, indiait kívántam, konkrétabban egy szabdzsit, volt itthon krumpli meg a fagyasztóban zöldborsó, adta magát, hogy gyorsan összedobjak egy aloo matart.
A szabdzsi az indiai főzelék. Lám két egyszerű alapanyagból milyen tartalmas és izgalmas étel varázsolható. Gluténmentes, vegetáriánus, ha olajjal készítjük vegán. De én nem ezért készítem, hanem azért, mert imádom:-)
Hozzávalók 4 személyre:
3 közepes méretű krumpli
1 bögre zöldborsó
1 fej hagyma
2-3 cm-es gyömbérdarab
2 gerezd fokhagyma
1 zöld chili
2 paradicsom vagy fél darabolt paradicsom konzerv
2 teáskanál egész római kömény
2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál kurkuma
fél teáskanál chilipor
2 teáskanál garam masala
2 teáskanál só
2 evőkanál ghee vagy olaj
víz
friss koriander vagy petrezselyem
Előkészülök. Krumplit megpucolom, megmosom, felkockázom úgy, mintha sós vízben főtt krumplit készítenék. Zöldborsót kimérem. Hagymát megpucolom, egy vágódeszkán felaprítom, a deszkán félrehúzom az egyik oldalra. Megpucolom a gyömbért és fokhagymát és lereszelem a deszka másik oldalára. Zöld chilit mellé darabolom. Félbevágom a paradicsomot és a konyhai reszelő nagyobb lyukú részén reszelve átnyomogatom egy tálba, így a héja a kezemben marad, arra nem lesz szükség. Porfűszereket is kikészítem a kezem ügyébe.
Egy magas falú serpenyőben vagy wokban felhevítem, a zsiradékot. Beleszórom az egész római köményt, pirítom egy kicsit, amíg meg nem csap az illata és elkezd átszíneződni. Rászórom a hagymát, aranybarnára aprítom. Hozzáteszem a gyömbér és fokhagyma pépet és a zöld chilit. Megkevergetem, együtt pirítom egy percet és most jönnek a porfűszerek. Egy picivel lejjebb veszem a tüzet, a mixre szórom a kurkumát, koriandert és a chiliport (garam masala nem most jön). Megkeverem, és hozom is a paradicsompépet, ráöntöm, összekeverem és magas tűzön addig főzöm, amíg az olaj el nem kezd kicsapódni. Ez olyan 8 perc kb. Hozzáteszem a krumplit, felöntöm vízzel, sózom és lefedve főzöm addig, amíg a krumpli félig megfő. Ha nem túl nagy kockákra vágtuk, akkor ez sincs 10 perc. Mehet rá a zöldborsó és lefedve még néhány perc főzés. Amikor már minden puha megszórom a garam masalával és vízzel beállítom a sűrűségét. Lehet sűrűbb szaftúnak is hagyni és fel is lehet higítani. Tetejét megszórom friss korianderrel vagy petrezselyemmel. Lepénykenyérrel fogyasztom.
Jó étvágyat!