Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Ütős gomba curry

2018. november 01. - Ági Helló Curry

Nem tudtam nem elé tenni, hogy ütős, mert tényleg olyan új közegbe emeljük ezzel a recepttel imádott gombánkat, ami nem csak, hogy nem mindennapi, de abszolút ízbomba és jó kiadós is.

Kezdhetném úgy is, hogy tegye fel a kezét, aki szereti a gombát. Na itt a csapat fele elveszett, mert a gomba igen megosztó. Vagy imádjuk, vagy utáljuk, nem igazán van középút. Ha imádjuk, akkor általában szeretjük minél több módon elkészíteni. Érdemes indiai curryt is készíteni belőle, bár hozzá tartozik, hogy vannak benne olyan fűszerek, amit nem lehet a sarki kisközértben kapni. Ez persze ne szegje kedveteket, mindent be lehet szerezni egy kis utánajárással.

img_20181101_143325.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

500 g csiperke gomba, lehetőleg a közepes méretűből

2 közepes burgonya

2 közepes fej hagyma

4-5 cm-es gyömbérdarab

5 gerezd fokhagyma

3 kisebb paradicsom, vagy fél hámozott paradicsomkonzerv

2 evőkanál sűrű joghurt

3 babérlevél

1 zöld chili

4 kardamom mag

4 szegfűszeg

1 nagyobb fahéj rúd

2 teáskanál koriander por

2 teáskanál kurkuma

1 teáskanál vörös chili por

2 teáskanál garam masala

2 teáskanál só

kb. 3 evőkanál ghee vagy olaj

friss zöld koriander a díszítéshez

 

A joghurttal kezdem, mert itthon nem túl könnyű igazán sűrű és krémes joghurtot kapni. Ezért egy konyhai szűrőbe teszek egy régi pelenkaanyagot, vagy hasonló szövésűt, és beleteszek 3 evőkanál joghurtot, hagyom lecsöpögni. Mire lecsöpög, már csak 2 evőkanálnyi lesz:-)

A gombát megmosom és negyedekre vágom, félre teszem. A krumplit meghámozom és kockákra vágom, ezt is kicsit félreteszem. Egy nagy serpenyőben  1 evőkanál zsiradékot felhevítek, beleszórom a gombát, megsózom és erősebb lángon kb. 10 percet párolom, többször átkevergetve, hogy le ne égjen. Míg párolódik, megpucolom a gyömbért, a fokhagymát és a hagymát. Fogok egy jó nagy vágódeszkát, a hagymát apróra vágom és kitolom a szélére, a zöld chilit is apróra vágom, ezt is kitolom a szélére úgy, hogy ne érintkezzen a hagymával, majd egy konyhai reszelőn a gyömbért és a fokhagymát lereszelem a deszka másik oldalára. Mostanra nagyjából letelt a tíz perc, a megpárolódott gombát levével együtt egy hőálló tálba öntöm.

A serpenyőben ismét teszek egy evőkanálnyi zsiradékot, felhevítem és most a krumplit pirítom meg rajta úgy, hogy többször átkevergetem, de azért kapjon közben egy kis színt. Ez is kb. tíz perc lesz. Ez idő alatt kikészítem a paradicsomkonzervet, vagy ha friss paradicsommal készítem, félbevágom a paradicsomot és a konyhai reszelő nagyobb lyukú részén reszelve átnyomogatom egy tálba, így a héja a kezemben marad, arra nem lesz szükség. Kikészítem az egész és a porfűszereket a kezem ügyébe.

Megvan a krumpli is, kiszedem, félreteszem. Ismét felhevítek egy evőkanálnyi zsiradékot a serpenyőben, beleteszem a babérleveket, a kardamom magokat, a fahéjat és a szegfűszegeket. 2 percet pirítom, ekkor teszem rá a gyömbér-fokhagyma pasztát és a zöld chilit, ez is igényel 2 perc pirítást, most jön a hagyma. Jól átkeverem és aranybarnára párolom. Ez olyan 8-10 percet vesz igénybe. Megszórom a porfűszerek egy részével, őrölt koriander, kurkuma, vörös chili por. Átkeverem alaposan és hozzáadom a paradicsomot. Sózom, egyenletesre elkeverem. Beleteszem a joghurtot, egy keverés, hagyom egyet rottyanni és most teszem rá a párolt gombát és a sült krumplit. Ha nem elég szaftos, felöntöm egy kis vízzel. Együtt főzöm 5-6 percig, amíg el nem kezd a szósz szépen besűrűsödni. Megszórom a garam masalával, még egy utolsó keverés jön és tálalható. Tálalás után friss koriander zölddel díszítem és ízesítem. 

Rizzsel vagy lepénykenyérrel fogyasztjuk. Rendkívül kiadós.

Jó étvágyat hozzá! :-)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr1514338907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.11.03. 14:31:38

Teccik. :o)
Az indiaiak amúgy esznek gombát? Az általam ismertek nem nagyon.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.11.03. 14:33:22

@Attilajukkaja: én úgy tudom, hogy esznek. Lehet, hogy ez is vallási kérdés, de ezt nem tudom pontosan, butaságot meg nem szeretnék írni

Attilajukkaja 2018.11.03. 17:09:38

@Ági Helló Curry:
Ja, nem úgy értettem, hogy elutasítják a gombaevést, hanem hogy Indiában nem nagyon fogyasztják, nem része a konyhájuknak. Valószínűleg azért, mert a legtöbb helyen nem terem meg. Persze én sem akarok hülyeségeket írni, csak a tapasztalataimra hagyatkoztam. :o)
süti beállítások módosítása