Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Indiai füstölt padlizsán - Baingan bharta

2018. július 24. - Ági Helló Curry

Minden van már a kertben, mi szem szájnak ingere: padlizsán, paradicsom, hagyma, koriander, petrezselyem, a spenót és sóska újra szedhető, cukkiniből zsinórban 6 nagyobb db-ot szüreteltem le 2 nap alatt. A lista nem teljes, de nem is kell, hisz mi most a padlizsánra és a paradicsomra koncentrálunk.

Észak-Indiában azon belül is Pundzsáb tartományban népszerű ez a padlizsánkrém, vagy nevezhetjük akár currynek is. Különlegessége a fűszerezésben és a füstös ízben rejlik. Ahogy az első falatot ízleljük, először a fűszerek és a csípős chili ejtenek rabul, pár másodperc múlva érezhető a padlizsán és a paradicsom íze és a végén kerekedik ki a füstös jelleg, ami egy kerek egésszé varázsolja étkünket. Az Erdélyből származó padlizsánkrém is akkor igazán finom, ha tűzön sütjük meg hozzá a padlizsánt, Indiában sincs ez másképp. Persze van egy-egy trükk, vagy sütési mód, amivel hasonló ízhatást érhetünk el. Ez a receptben meg is található. Nézzük:-)

img_20180724_162133_699.jpg

Hozzávalók:

2 db közepes padlizsán

3 db paradicsom

2 kis fej lilahagyma

3 duci gerezd fokhagyma

2 cm-es gyömbérdarab

1 db zöld chilipaprika

2 evőkanál ghee vagy olaj

1 teáskanál egész római kömény

2 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál vörös chilipor

1 teáskanál garam masala

1,5 teáskanál só

friss zöld koriander vagy petrezselyem

 

Először a padlizsánt szabad tűzön megsütöm. Erre nincs mindig lehetőség, ezért az alábbi praktika alkalmazható. Tűz fölött a padlizsán héját feketére "égetjük", majd így tesszük a sütőbe és addig sütjük tovább, amíg puha nem lesz. Gáztűzhellyel rendelkezők tudják ezt így megtenni, ezt az előnyt most ők élvezik. Én most fogtam egy lyukas platnit, azt tettem a tűzhelyre és alacsony lángon többször megforgatva készre sütöttem a padlizsánt rajta. Még sütés előtt alufóliával a gázrózsa körül barkácsoltam egy kis védelmet, hogy a padlizsán kicsöpögő leve ne égjen a tűzhelyre. A platni elmosható, vagy lekaparható. Nos kész a padlizsán, megpucolom, szétnyomkodom, üvegtálba félreteszem. Padlizsánnál fémet a megkeseredés lehetősége miatt nem használok.

Elkészítem a maszalámat, a fűszeres szószt. Lereszelem a megpucolt gyömbért és fokhagymát, apróra vágom a chilit és egybekeverem. Kikészítem a porfűszereket. Megpucolom a lilahagymát és apróra vágom. A paradicsomokat félbevágom és egy nagylyukú reszelőn átnyomkodva pürésítem egy tálkába, a héja a kezemben marad, az nem is kell. A koriander vagy petrezselymet felaprítom.

img_20180724_125729_948.jpg

2 evőkanál zsiradékot egy serpenyőben magas tűzön felhevítek, beledobom az egész római köményt, 1 perc alatt megpirítom úgy, hogy érezzem az illatát, de ne feketedjen meg. Rádobom a gyömbér-fokhagyma-chili reszeléket, ezt is pirítom 1 percig, ezután jön az apróra vágott lilahagyma. Mivel magas lángon dolgozom, folyamatosan ott vagyok, nem hagyom magára, többször megkevergetem, hogy ne égjen le. A hagymát is szép aranybarnára pirítom. Most jönnek a porfűszerek, a koriander, a chilipor, a kurkuma, ezekkel is pirítom egy pár pillanatig, ezután beleöntöm a paradicsompürét, elkeverem, leveszem a tüzet közepes lángra, hozzáadom a garam masalát és a sót, még egy keverés és addig főzöm a maszalámat, amíg a paradicsom be nem sűrűsödik és a zsiradék el nem kezd a tetején kicsapódni. Ez kb. 8 perc. Néha persze megkevergetem közben. A végén hozzáadom az összetört padlizsánt, átkeverem és 1-2 percet együtt hevítem őket. Tűzről levéve koriander vagy petrezselyemlevéllel szórom meg. Lepénykenyérrel vagy rizzsel, natúr joghurttal és zöldséggel tálalom. A natúr joghurt az erősen fűszeres, csípős ízeket enyhíti. Egy falat padlizsánkrém, majd utána egy kiskanál joghurt.

Mi naannal fogyasztottuk.

img_20180724_125729_947.jpg

Jó étvágyat!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr1014132745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.07.25. 17:24:03

Imádom a padlizsánkrémet (is), ezért ezt is muszáj lesz kipróbálnom. Már alig várom a hétvégét! :o)

Attilajukkaja 2018.07.26. 10:21:39

@Ági Helló Curry:
Eddig egyik receptedben sem csalódtam!

Attilajukkaja 2018.07.26. 12:04:18

@Ági Helló Curry:
Az külön tetszett, hogy leírtad, hogyan éred el a padlizsánnál azt a bizonyos füstös ízt. Kipróbálom úgy, hogy az egyik padlizsánt a nyílt lángon, a másikat pedig egy platnin "égetem" meg, aztán teszem a sütőbe. Kíváncsi vagyok az eredményre! Eddig is olvastam a nyílt lángon történő pörkölésről, de még soha nem volt merszem kipróbálni. Na majd most!

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.07.26. 12:07:53

@Attilajukkaja: a legjobb a tűzön sütés, ez nem kérdés. A füstös fa íze utánozhatatlan. De ha épp nincs rá lehetőség, megteszi más, hasonló megoldás is. :-) Kíváncsi vagyok, hogy hogy sikerül a kísérlet!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.07.27. 07:15:27

@Ági Helló Curry: Én füstölt paprikával csalok padlizsánkrémnél. A padlizsán-fémkés probléma tudomásom szerint rozsdamentes késnél nem jelentkezik. Nem is szokott megkeseredni.

Attilajukkaja 2018.07.28. 22:14:21

@Ági Helló Curry:
Megcsináltam. Nagyon melós volt a sok reszelgetés miatt, amit majd megpróbálok egy robotgéppel kiváltani. A padlizsánt szerintem érdemesebb platnin sütni, mert kipróbáltam a direkt lángon való sütést is, de semmi pluszt nem nyújtott. Inkább csak időrabló, mert még a sütőt is be kell izzítani. A végeredmény finom lett, de nekem is hozzá kellett adnom némi füstölt spanyol csípős paprikaport, hogy elérjem a kellő füstös és chilis ízt.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.07.28. 22:19:38

@Attilajukkaja: Megmondom őszintén vissza kellett olvasnom a receptet, hogy vajon milyen reszelgetésre gondolsz, mert nekem az összes előkészület pár perc, de aztán rájöttem, hogy nekem valószínűleg azért annyi, mert így szoktam meg az évek alatt és ehhez megvan a rutinom. Természetesen nyugodtan lehet robotgéppel csinálni, ha úgy a kényelmesebb, vagy gyorsabb.

Attilajukkaja 2018.07.30. 21:59:44

@Ági Helló Curry:
Nem szeretek reszelgetni. :o)
Se fokhagymát, se gyömbért, se nem semmit. De belátom, hogy a nyers paradicsomnál megéri, mert a héja a kezedben marad (nálam végül a számban kötött ki).
Ha lehet, általában továbbra is elkerülöm ezt a műveletet.
A lényeg, hogy az én padlizsánkrémem pontosan úgy nézett ki, mint a fenti képen. És nagyon finom lett!

Attilajukkaja 2018.08.02. 08:06:31

@Ági Helló Curry:
Tegnap zöldség pakora volt a vacsi, amihez avokádós-paradicsomos-lilahagymás salátát adtam sok-sok zöld korianderrel és citrommal. Mivel maradt a hűtőben a padlizsánkrémből, azt felhígítottam egy kis kommersz "garlic pickle"-el (bocsi, de mi szeretjük), és azt adtam chutney gyanánt. Így sikerült "újrahasznosítani" a maradékot, ... csak az ayurveda hívők ezt meg ne tudják! :o)

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.08.02. 18:32:49

@Attilajukkaja: Örülök, hogy ízlett. Fanatikusoknak el ne meséld, hogy mit kutyultál össze:-O

Attilajukkaja 2018.08.04. 21:02:11

@Ági Helló Curry:
"Fanatikusoknak el ne meséld, hogy mit kutyultál össze"
:o)))
Valami hasonlóra utaltam az ayurveda hívőkkel (szerintük a maradékot soha nem szabad felhasználni). Remélem, te nem tartozol a fanatikusok közé! Az ízvilág amúgy teljesen autentikus maradt, .... csak kicsit újragondolva. :o)
Ha munkából hazaesek, örülök, ha ezt is sikerül gyorsan összehozni.

Attilajukkaja 2019.02.11. 11:02:21

Pár napja újra megcsináltam úgy, ahogyan leírtad: gázon égetve a padlizsánt, utána sütőben sütve. Nagyon finom lett, de nem éreztem sokkal füstösebbnek, mint a platnin való "égetést"! Hozzá spenótos dhalt és káposztás parathát tálaltam. :o)

Attilajukkaja 2019.02.11. 11:53:39

@Ági Helló Curry:
Ma nem járnál túl jól, mert csak vacsira érek haza és sűrű karibi feketebableves lesz sütőben sült túrófánkkal és sült főzőbanánnal. :o))))
A fánkot frissen sütöm.

Holnap is "csak" olasz kaja lesz. De szerintem neked az is ízlene, mert véletlenül az is padlizsánból készült (tegnap készítettem): Parmigiana di melanzane .

Ebédre viszont szívesen meghívlak valamelyik hétvégén. Más napokon dolgozom.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2019.02.11. 12:00:13

@Attilajukkaja: Tévedések elkerülése végett nem csak indiai konyha van nálunk. Abszolút mindenevők vagyunk, csak ugye nekem az indiai a szenvedélyem, ezért a magyaroson kívül abból van a legtöbb. De nagy kedvenc az olasz és a mexikói is. Én is dolgozom hétköznap, hétvége meg nekünk ki van ütve a gyerekek sportolással kapcsolatos programjai miatt. Majd egyszer kitalálunk valamit:-)
Jól hangzik a mai és a holnapi menü is:-)

Attilajukkaja 2019.02.11. 12:42:00

@Ági Helló Curry:
Tudom, tudom, hogy te sem csak indiai kajákat csinálsz, csak nem akartam, hogy csalódjál, ha indiai ebédet vársz tőlem. :o)
Én magyaros kajákat nagyon ritkán készítek, mert mi nem vagyunk húsevők. Vegetáriánusok sem, mert eszünk halat és tengeri herkentyűket, de azokat sem minden nap. Én is teljesen rá vagyok kattanva a miénknél aromásabb, izgalmasabb, fűszeresebb ízvilágra, és örömmel olvasok ilyen recepteket. Nem csak indiait, mert szeretem a változatosságot.
"Jól hangzik a mai és a holnapi menü is"
Köszi! :o)

Attilajukkaja 2019.02.11. 12:42:03

@Ági Helló Curry:
"nagy kedvenc az olasz és a mexikói is."
Ha egyszer főzhetnék neked, akkor biztosan valami karibi, dél-amerikai menüt választanék. :o)))
Talán azt nem annyira ismered, de keveréke a spanyol és az indiai konyha fűszereinek, alapanyagainak. A mexikóinak nem sok köze van hozzá. Bár ebben a térségben minden konyha valamilyen szinten összefolyik a másikkal, ahogy a magyar is a szlovákkal vagy a szerbbel.
süti beállítások módosítása