Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Indiai vajas csirke - Murg makhani

2018. április 15. - Ági Helló Curry

Sziasztok!

Egy hete betértem egy indiai kifőzdébe és ettem egy indiai vajas csirkét naannal. Sajnos nem volt az igazi. Vettem szamószát is, az finom volt, de a csirke nem nyerte meg tetszésemet. Alulfűszerezett volt és a 2 dl szószban találtam 3 kis kocka csirkemellet. El is döntöttem, hogy hétvégén meglepem a családot is és magamat is egy tisztességes murg makhanival.

Sokak nagy kedvence, gyakorlatilag minden nem vegetáriánus indiai étterem étlapján ott van a vajas csirke. Ne féljetek tőle, nem annyira bonyolult elkészíteni, mint ahogy elsőre látszik. Bátran próbáljátok ki otthon is! Legjobb naannal, de rizzsel is finom.

Naan receptem itt elérhető.

img_20180415_164335.jpg

Hozzávalók:

A páchoz

60 dkg csirkehús (pl. kockázott csirkemell)

2 evőkanál sűrű joghurt

2 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál vörös chili por

1 teáskanál só

A szafthoz

2-3 evőkanál ghee vagy olaj

1 nagy fej hagyma

2 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál chilipor

2 teáskanál kurkuma

1 teáskanál garam masala

1 teáskanál methi (görögszéna) levél - ha nincs elhagyható, de ha többször főztök ilyet, szerezzétek be

1 teáskanál cukor

1-2 teáskanál só

500 g paradicsompüré (mert még nincs igazán ízes paradicsomom)

10 dkg vaj

1,5 dl tejszín

 

Először is bepácoljuk a husinkat. Egy tálba tesszük a megtisztított, felkockázott csirkemellet, ráreszeljük a megpucult gyömbérdarabot és a fokhagymát. Megszórjuk a chiliporral, a sóval, rátesszük a joghurtot és átkevergetjük, hogy a húst mindenhol bevonja a fűszerpác. Félretesszük fél órára (addig elő tudjuk készíteni a naant vagy a rizst.

Egy serpenyőben felhevítünk egy evőkanál gheet vagy olajat és a csirkehúst több részletben aranybarnára pirítjuk. Én 4 részletben csináltam, fontos, hogy egyszerre ne tegyünk bele sokat, mert lehűti a serpenyőt és a zsiradékot, nem fog a csirke hirtelen pirulni, hanem lassan kezd főni és így könnyen kiszárad. Amikor megvagyunk egy adaggal, akkor kiszedjük egy tálba, ha kell, a zsiradékot pótoljuk és jöhet a következő adag. Előre szólok, hogy olyan illata van a pácnak sütés közben, hogy innentől minden perc egy kínzás, amíg készen nem vagyunk, olyan éhesek leszünk:-)

Miközben sütjük a húst, lereszeljük egy deszkára a másik adag megpucolt gyömbért és fokhagymát, apróra vágjuk a hagymát és kikészítünk minden hozzávalót.

Készen vagyunk a csirkével, marad ez a serpenyő, mert véletlenül sem szeretnénk a benne maradt extra finom pörzsanyagot elfecsérelni. Ismét felhevítünk egy evőkanál gheet vagy olajat és beledobjuk a feldarabolt hagymát. Közepes lángon üvegesre pároljuk, nem szabad leégnie. Amikor már puha, akkor megy rá a reszelt gyömbér és fokhagyma. Emésztőnedvek level 2 szintre emelkednek, innentől még gyilkosabb minden perc:-) Ismét pár perc párolás jön, puhának kell lennie mindennek, hogy szép egynemű szószt kapjunk. Most ráöntjük a paradicsompürét, beleszórjuk a methi levelet, kurkumát, chiliport, garam masalát, a cukrot és a sót, alaposan elkeverjük és közepes lángon időnként megkevergetve felfőzzük. Ha nagyon puffog, lehet beletenni egy kis vizet. Az a lényeg, hogy a hagymafélék és a gyömbér nagyjából szétfőjön. Ez kb 15 perc. Ekkor jön a vaj, ami nem elírás, tényleg 10 dkg kell! Megint főzés. Lassan látjuk, hogy a vajtól milyen szép sűrű, krémes szaftunk lesz. Most beletesszük a megpirított csirkekockákat, kb 5-6 percet együtt főzzük. A végén jön a tejszín, belecsorgatjuk, szépen elkeverjük, hagyjuk átmelegedni és készen vagyunk! Lehet apróra vágott koriander levéllel vagy tejszínnel díszíteni.

Jó étvágyat hozzá!

süti beállítások módosítása