Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

India legnépszerűbb street foodja: a szamósza

2018. március 06. - Ági Helló Curry

Ha irodalmi vénával lennék megáldva, első művem az óda a szamószához lenne. De nem vagyok, ezért maradok a főzésnél és az egyszerűbb receptírásnál:-)

Mit kell tudni a szamószáról? A legnépszerűbb sós csemegéjük. Több változata van. Nem lehet nem megenni az összeset. Ja és az illata kilóméterekről kiszúrható. Ha még nem ettél, bűn nem kipróbálni. Ha meg már ettél, meg kell csinálnod otthon is!

Spenótos ITT.

Káposztás ITT.

img_20180306_095629_001.jpg

 

Tészta:

  • 150 g fehérliszt és 50 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 teáskanál ajwain mag
  • 1/2 teáskanál só
  • 5 teáskanál olaj
  • kb. 1 dl víz

Maszala:

  • 500 g héjában főtt burgonya
  • 125 g zöldborsó
  • 10 db kesudió
  • 1-2 zöld chili
  • kb. 4 cm-es gyömbérdarab
  • 5 duci fokhagyma gerezd
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál garam masala
  • 1 teáskanál koriander levél aprítva
  • só és olaj

Először is felteszem héjában főni a burgonyát csipet sóval, és külön megfőzöm a zöldborsót is csipet sóval. Közben meggyúrom a tésztát. A lisztek aránya tetszés szerint módosítható, lehet teljes egészében fehérlisztből, vagy akár fele-fele arányban is. A víz mennyisége a liszt fajtájától és minőségétől függ, az a lényeg, hogy egy jól kigyúrt ruganyos tésztát kapjak. A meggyúrt tésztát 20 percre letakarva félreteszem pihenni.

A megfőtt burgonyát megpucolom és összetöröm, a zöldborsót pedig lecsöpögtetem. A kesudiókat felaprítom és én kicsit meg is szoktam pirítani egy serpenyőben, hogy intenzívebb legyen az íze. A gyömbért és a fokhagymát egy konyhai reszelőn lereszelem, a chili paprikát felaprítom és a fűszereket is kikészítem.

Kis olajon közepes lángon megpirítom a reszelt gyömbért és fokhagymát, utána a chilit, hozzáteszem a porfűszereket (kurkuma és római kömény), picit együtt pirítom, majd összekeverem a burgonyával, zöldborsóval és a kesudióval. Sózom és még mielőtt a tűzről leveszem, belekeverem a garam masalát és az aprított koriander levelet. Félreteszem hűlni.

Most jön a sokak által mumusnak vélt tészta, de nem kell tőle megijedni:-)

img_20180305_152516.jpg

1. Egy tálkába vizet készítek ki, ez lesz a ragasztóm. A tésztát kb. 8 dió méretű golyócskává formálom és amit épp nem használok, azt letakarom, hogy ne száradjon ki.

2. A golyócskát kinyújtom kb. 1,5-2 mm vastagra, ne túl vékonyra, mert akkor nem tudom majd formálni és tölteni. Félbevágom a lepénykét.

3. Kicsit megvizezem a vágás mentén, hogy ahogy kézbe veszem és összehajtom harang alakúra, ragasztóként működhessen a víz. Látható a kép alján, hogy mit kell kapnom.

4. Kézben van még a tésztám, finoman megtöltöm a töltelékkel, hogy szép formás, duci darabokat kapjak. A tetején hagyok egy kis sávot a lezáráshoz. Először ez egyik oldalán a kb. egy centis kis sávot ráhajtom, azt megvizezem és ráhajtom a másik felét. Meg is nyomkodom kicsit, lezárom mindenhol, hogy a tölteléket szépen bebugyoláljam.

Felforrósított olajban sütöm meg mindkét oldalukat aranybarnára. 16 db lesz belőle.

Natúr enyhén sózott joghurttal, vagy mentás joghurttal szoktam tálalni. A gyömbér-fokhagyma-chili hármas csípősségét enyhíti a joghurt és menta hűvössége.

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása