India alapélelmiszere a basmati rizs, amelyet a Himalaya lábánál termesztenek. Vékony, hosszú, rugalmas, nem ragacsos, aromás rizsről van szó. Egészségesebb a fehér rizsnél, magas a rosttartalma, több vitamint tartalmaz és alacsonyabb a glikémiás indexe is. A basmati rizsből is különböző minőségűeket lehet kapni. Sajnos 1000 Ft/kg-os árnál olcsóbban nem nagyon lehet kapni, vagy legalábbis nem jó minőségűt. De ha tehetjük, vegyünk néha és csempésszük be az étkezésekbe.
Bevallom nekem is kellett idő, amíg kitapasztaltam, hogy hogy a legfinomabb, legtökéletesebb. Úgy indultam neki, mint a régi A rizsnek. Nem vált be:-) Hasonlóan kell vagy lehet készíteni, csak más arányokkal. Íme:-)
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)
Hozzávalók 4 fő részére:
1 bögre basmati rizs
1 evőkanál zsíradék (pl. étolaj, kókuszolaj)
1 teáskanál só
1,5 bögre forró víz
4 trükkje van a tökéletes basmati rizsnek:
1. áztatás
2. pirítás
3. csak 1,5-szeres mennyiségű víz
4. nincs kavargatás és kukucskálás
1. A rizst alaposan megmosom váltott vízben többször is, addig, amíg a víz már nem lesz opálos. Utána felöntöm hideg vízzel, annyira, hogy ellepje és félreteszem. Áztatom legalább 15, de inkább 30 percet.
2. Amikor letelt az idő, szűrőbe öntöm és addig rázom, amíg lecsöpög róla rendesen a víz. Benne hagyom a szűrőben, hadd csöpögjön és száradjon. Előkészítem a lábost, a zsíradékot beleteszem. Felrakom a vizet forrni. A rizshez a vizet én vízforralóban szoktam felforralni, mindig egy kicsit többet, mint az előírt mennyiség, biztos ami biztos. Természetesen lehet lábosban is vagy mikróban.
3. A lábosban közepes lángon felhevítem a zsíradékot, amikor már forró, megrázom még egyszer a rizst a szűrőben és ráöntöm. Többször megkevergetem. Letapadhat, egyre nehezebb lesz keverni, de azért 1 percet így hevítem. Az fontos, hogy ne barnuljon le! Ha nagyon pirul, kisebb láng kell. Rászórom a sót és felöntöm a 1,5-szeres mennyiségű forró vízzel. Vigyázat, itt nagy gőz lesz és kicsaphat, kezünk és arcunk semmiféleképpen se legyen felette! Egyet kavarok rajta és lefedem.
4. Kb. 2 percig marad a közepes láng, aztán leveszem a legkisebbre. A fedőt nem nyitogatom, a rizst nem kavargatom. Alacsony lángon 4-5 percet főzöm, majd leveszem a tűzről, bebugyolálom kicsit néhány konyharuhával, hogy meleg maradjon és a gőz ne illanjon el. Pihen így 10 percet és készen is van.
Csodálatosan fényes, illatos, önmagában is ízletes, pergő, nem ragacsos de puha rizsszemeket kapunk így. Minden curry mellé (is) tökéletes!
Ne felejtsetek el hozzá mondjuk egy gyors csirkecurryt készíteni:-)