Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

A tökéletes basmati rizs titka

2021. augusztus 31. - Ági Helló Curry

India alapélelmiszere a basmati rizs, amelyet a Himalaya lábánál termesztenek. Vékony, hosszú, rugalmas, nem ragacsos, aromás rizsről van szó. Egészségesebb a fehér rizsnél, magas a rosttartalma, több vitamint tartalmaz és alacsonyabb a glikémiás indexe is. A basmati rizsből is különböző minőségűeket lehet kapni. Sajnos 1000 Ft/kg-os árnál olcsóbban nem nagyon lehet kapni, vagy legalábbis nem jó minőségűt. De ha tehetjük, vegyünk néha és csempésszük be az étkezésekbe.

Bevallom nekem is kellett idő, amíg kitapasztaltam, hogy hogy a legfinomabb, legtökéletesebb. Úgy indultam neki, mint a régi A rizsnek. Nem vált be:-) Hasonlóan kell vagy lehet készíteni, csak más arányokkal. Íme:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20210831_140013.jpg

Hozzávalók 4 fő részére:

1 bögre basmati rizs

1 evőkanál zsíradék (pl. étolaj, kókuszolaj)

1 teáskanál só

1,5 bögre forró víz

 

4 trükkje van a tökéletes basmati rizsnek:

1. áztatás

2. pirítás

3. csak 1,5-szeres mennyiségű víz

4. nincs kavargatás és kukucskálás

 

1. A rizst alaposan megmosom váltott vízben többször is, addig, amíg a víz már nem lesz opálos. Utána felöntöm hideg vízzel, annyira, hogy ellepje és félreteszem. Áztatom legalább 15, de inkább 30 percet.

2. Amikor letelt az idő, szűrőbe öntöm és addig rázom, amíg lecsöpög róla rendesen a víz. Benne hagyom a szűrőben, hadd csöpögjön és száradjon. Előkészítem a lábost, a zsíradékot beleteszem. Felrakom a vizet forrni. A rizshez a vizet én vízforralóban szoktam felforralni, mindig egy kicsit többet, mint az előírt mennyiség, biztos ami biztos. Természetesen lehet lábosban is vagy mikróban.

3. A lábosban közepes lángon felhevítem a zsíradékot, amikor már forró, megrázom még egyszer a rizst a szűrőben és ráöntöm. Többször megkevergetem. Letapadhat, egyre nehezebb lesz keverni, de azért 1 percet így hevítem. Az fontos, hogy ne barnuljon le! Ha nagyon pirul, kisebb láng kell. Rászórom a sót és felöntöm a 1,5-szeres mennyiségű forró vízzel. Vigyázat, itt nagy gőz lesz és kicsaphat, kezünk és arcunk semmiféleképpen se legyen felette! Egyet kavarok rajta és lefedem.

4. Kb. 2 percig marad a közepes láng, aztán leveszem a legkisebbre. A fedőt nem nyitogatom, a rizst nem kavargatom. Alacsony lángon 4-5 percet főzöm, majd leveszem a tűzről, bebugyolálom kicsit néhány konyharuhával, hogy meleg maradjon és a gőz ne illanjon el. Pihen így 10 percet és készen is van.

Csodálatosan fényes, illatos, önmagában is ízletes, pergő, nem ragacsos de puha rizsszemeket kapunk így. Minden curry mellé (is) tökéletes!

Ne felejtsetek el hozzá mondjuk egy gyors csirkecurryt készíteni:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr1016675734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nand 2021.09.01. 13:54:45

Üdv, ugyanúgy eltávolítják róla rostban gazdagabb külső réteget, mitől lenne rostban dúsabb, mint a mezei rizs?

Pécsi bölcsész 2021.09.01. 13:54:48

én nem áztatom. szerintem teljesen felesleges időtöltés. pirítani szem szoktam. az már másik recept lenne: pirított rizs.
bő vízben addig főzőm, amíg a szemek kirúgják magukat. túlfőzni nem lehet a basmati rizst.
ha kész, leszűröm.

antiindex 2021.09.01. 13:54:48

Az indiaiak egész biztosan nem így csinálják, mert van egy rizsfőzőjük, és abban csinálják. Az nagyjából olyan, mint egy kukta, és biztosan nem pirít.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.01. 15:34:09

Szerintem nagyon úgy készíted, ahogy a legjobb lesz! Én is próbálkoztam sokféle módon, de végül a vejem mutatta meg,, hogy ő hogy csinálta Palesztínában :) Ez meg egyezik a fenti módszerrel ...

motoroskonyhaja 2021.09.01. 17:12:42

Szerintem is majdnem jó a leírás, gratula hozzá, bár én több magyarázatot írtam volna, hogy a laikusok is megértsék a miérteket.: Pl. miért is kell (sokszor) átmosni, miért is kell pirítani (attól még nem lesz - az egyik hozzászóló szerint már másik rizs, a pirított rizs - az amúgy is előbb főtt, majd pirított, de mindegy :) , stb. Miminimum 12-15 alkalommal bő vízben át kell mostni, ami nem csak a szennyeződésektől, de a keményítő nagyobbik részétől is megszabadítja a riszszemeket (ezért lesz egyre kevésbé opálos a színe a mosások után). Az olajban pirítás mindenképpen szükséges, de csak a szemek fehéredéséig, (ergo amíg felhevülnek) hogy utána a HIDEG víz hozzáadásával a felhevített szemek külső rétege (amit nem távolítanak el - ezt egy másik kommentelő írta, tévesen) rendesen meg tudjon repedni. A nincs kukucskálás alapvető, plusz a legtöbb helyen az újraforrás után teljesen elzárják a lángot. Tetszett az "indiában máshogy készítik, mert ott van rizsfőző hozzászólás is, az nagyon bájos :D :D :D )

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2021.09.01. 19:22:28

Egy bögre, amihez a másfél deci vizet adod, az nálad egy deci, ha jól értem, mert később másfélszeres mennyiségű víz van említve.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2021.09.01. 19:24:02

@Meister: Huhh, ezt de jó, hogy írtad, észre sem vettem, hogy ott elírtam. Javítottam is. 1 bögre rizs, másfél bögre víz. Köszönöm!

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2021.09.01. 19:25:54

@motoroskonyhaja: Szia! Nagyon köszönöm az észrevételt, valóban lehetett volna magyarázat is, annyira nem akartam bő lére ereszteni. De köszönöm, hogy itt leírtad, sokak számára ez is segítség!

motoroskonyhaja 2021.09.01. 21:04:24

@Ági Helló Curry: Nagyon szívesen! ;) Mi pl. kizárólag Basmatit fogysztuni itthon, ha rizsről van szó. Az észrevételt azért írtam, mert sokan (pl. a kommentelők nagy része is) nagyon tudják a "tuti" rizsfőzést",, pedig nagyon nem így van, ahogy gondolják :D De ők így tanulták, így ismerik, szerintük ez a tuti. Tudnék mesélni róla :) Amikor én pár éve Japánban főzni tanultam, akkor mindenhol (Taharától-Yokotéig) hasonlóan tanították a rizsfőzési fortélyokat, mint amit itt olvastam. Az egyedüli különbség a hideg vs. forró víz, ők hideget használnak, mert a forró és a hideg vegyítése sokkal jobban használ a repedésnek, duzzadásnak. Szóval ez egy jó út, és örülök, hogy ilyen szinten leírtad! ;) Persze biztos lesznek okoskák, akik sokkal jobban tudják hogyan kell, és mit miért nem kell, de ezt hagyd rájuk. Jó a blog, és kész ;)

tlantos 2021.09.02. 04:26:44

Sose aztatom, sose mosom, mindig jo.

JuhiSanya 2021.09.02. 04:27:06

Egyszer olvastam, hogy a basmati rizzsel nem kell vacakolni: bő vízben meg lehet főzni. És valóban. Azóta mindig így készítjük. Nem túl sok vízben; fontos a megfelelő sósság. Pergős, aromás lesz. Körethez nem is használunk mást.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2021.09.02. 07:11:37

@tlantos: Szia! Ha nem is áztatod, a rizseket azért érdemes megmosni. Nem csak a keményítő, hanem a kosz és szennyeződések miatt is.

tlantos 2021.09.02. 08:56:39

Nem vagyok en mosomedve, hogy mindent megmossak :)

Galanthus 2022.10.17. 10:02:36

Nem vagyok egy konyhai analfabéta, már-már egészen büszke vagyok magamra szakácstudásomat illetően. Azonban mint mindenkinek, nekem is vannak fekete foltok. A férjemmel már beletörődtünk, hogy én leszek az a nő aki tökéletes wellington bélszínt vagy aranygaluskát készít, de egy egyszerű rizsfőzés feladja neki a leckét. :) Ezt értsd úgy, hogy eddigi próbálkozásaim ehetetlenek voltak. :) Esküszöm, még a zacskós rizset is túlfőztem.... na de adtam egy utolsó esélyt ( kb 5-6 év próbálkozás után) és láss csodát férj 9,5/10 értékelte. :))
Köszönöm!! Tényleg. :)

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2022.10.24. 10:45:46

@Galanthus: Nálam a zöldborsó főzelék az, ami nem megy, vagy túl híg, vagy túl sűrű, vagy nincs íze, vagy túl sós, vagy túl édes. Ez van:-)
Örülök, hogy bevált a leírás és hogy ebben segíthettem. Aztán csak óvatoson, nehogy basmati rizs függők legyetek:-) Az életveszély, komolyan. Tapasztalat....

duplasuzy 2023.06.02. 07:48:09

Miért kell váltott vízben, sokszor mosni? Nem lehet szűrőben mosni? Én mindig úgy szoktam a sima rizst.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2023.06.02. 10:06:32

@duplasuzy: Szia! Moshatod szűrőben csap alatt is, én megszokásból mosom edényben, így jobban látom a víz színét is. Mindenki máshogy csinálja:-)
süti beállítások módosítása