Mióta terveztem már, hogy sütök szamószát, méghozzá spenótosat. De valahogy mindig máshogy alakult. A kert csordulásig van spenóttal, megint szedtem egy nagy adagot, és már tettem is félre egy tállal a szamószához.
A szamósza India legnépszerűbb sós csemegéje. Olajban ropogósra sült tészta fűszeres töltelékkel. Hozzá mártogatós, csatni. Nagyon finom hozzá a paradicsom csatni, de lehet egyszerű joghurtos alapú dipet is készíteni. Eteti magát. Kitesszük a vendégeknek és mire észbe kaptunk, elfogyott:-)
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Hozzávalók 16 db-hoz
Tészta:
- 200 g fehérliszt (lehet teljes kiőrlésű lisztet is beletenni)
- 1/2 teáskanál ajwain mag
- 1/2 teáskanál só
- 5 teáskanál olaj
- kb. 1 dl víz víz
Maszala:
- 200 g megtisztított spenót
- 1 liter tejből készített tejsajt, azaz paneer
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 zöld chili
- 1 teáskanál őrölt koriander
- fél teáskanál kurkuma
- 1,5 teáskanál só
- 1 evőkanál olaj vagy tisztított vaj (ghee)
Első lépés a paneer elkészítése, én ezt már előző este megtettem. Második lépés a spenót konyhakész állapotra való előkészítése. Alaposan átmostam többször is, majd lecsöpögtettem és nedvszívó rongyra kiterítettem, hogy a felesleges víz leszáradjon róla. Igazából ezt is előző este megtettem. Ha ez a 2 megvan, másnap sokkal egyszerűbb és gyorsabb az elkészítése.
Tészta: A lisztet a fűszerekkel és az olajjal kicsit átmorzsolgatom, majd fokozatosan adagolom hozzá a vizet és úgy gyúrom. A felvett víz menyisége a liszttől függ. Egy teljes kiőrlésű liszt több nedvességet vesz fel, a fehérliszt kevesebbet. Az a lényeg, hogy egy nem kemény, nem ragadós szép rugalmas tésztát kapjunk, amit majd lehet nyújtani. Ha meggyúrtuk, cipót formálunk belőle és letakarva félretesszük legalább 20 percre.
Maszala: A spenótot apróra darabolom, a paneert szétmorzsolom, a fokhagymát lereszelem, a chilit apróra vágom, a fűszereket kikészítem. Egy nagyobb serpenyőben a zsiradékot közepes lángon felhevítem és beleteszem a fokhagymát és az aprított chilipaprikát. Pár percet pirul, isteni fokhagyma illat lesz. Rászórom az őrölt koriandert és a kurkumát, egy percig együtt pirítom őket, most rászórom a spenótot, sózom, átkeverem és elkezdem együtt párolni. Vigyázva, hogy ne égjen le, többször megkevergetve megpárolom és a felesleges vizet elfőzöm róla. A mikor kész, rászórom a morzsolt paneert és alaposa összekeverem. Mehet félre kihűlni.
A tészta nyújtása, hajtogatása és a töltelék betöltése ITT van részletesen leírva.
Mi az, amibe elsőre mindig beleszaladok? Hát az, hogy annyira jól kezelhető és rugalmas a tészta, hogy az első kört mindig túlnyújtom. Az lesz az eredménye, hogy nem lesz olyan szépen megtölthető, nyeklik a tészta, miközben kézben van. Képen bal felső sarok a túlnyújtott, a többinél már kicsit vastagabb a tészta.
Amikor meg van töltve a 16 db szamósza, forró olajban kisütöm aranybarnára.
Mire figyeljünk az olajnál?
1. Inkább kisebb lábosban csináljuk és az olaj lepje el a szamószát, akkor fog egyszerre szépen átsülni.
2. Ha nem elég forró az olaj, megszívja magát, ha túl forró, akkor hirtelen megég.
Frissen fogyasztva az igazi:-)
Jó étvágyat!