Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Extra ropogós spenóttal töltött szamósza

2020. augusztus 27. - Ági Helló Curry

Mióta terveztem már, hogy sütök szamószát, méghozzá spenótosat. De valahogy mindig máshogy alakult. A kert csordulásig van spenóttal, megint szedtem egy nagy adagot, és már tettem is félre egy tállal a szamószához.

A szamósza India legnépszerűbb sós csemegéje. Olajban ropogósra sült tészta fűszeres töltelékkel. Hozzá mártogatós, csatni. Nagyon finom hozzá a paradicsom csatni, de lehet egyszerű joghurtos alapú dipet is készíteni. Eteti magát. Kitesszük a vendégeknek és mire észbe kaptunk, elfogyott:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

 20200823_135954_r.jpg

  

Hozzávalók 16 db-hoz

Tészta:

  • 200 g fehérliszt (lehet teljes kiőrlésű lisztet is beletenni)
  • 1/2 teáskanál ajwain mag
  • 1/2 teáskanál só
  • 5 teáskanál olaj
  • kb. 1 dl víz víz

Maszala:

  • 200 g megtisztított spenót
  • 1 liter tejből készített tejsajt, azaz paneer
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 zöld chili
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • fél teáskanál kurkuma
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj vagy tisztított vaj (ghee)

 

Első lépés a paneer elkészítése, én ezt már előző este megtettem. Második lépés a spenót konyhakész állapotra való előkészítése. Alaposan átmostam többször is, majd lecsöpögtettem és nedvszívó rongyra kiterítettem, hogy a felesleges víz leszáradjon róla. Igazából ezt is előző este megtettem. Ha ez a 2 megvan, másnap sokkal egyszerűbb és gyorsabb az elkészítése.

Tészta: A lisztet a fűszerekkel és az olajjal kicsit átmorzsolgatom, majd fokozatosan adagolom hozzá a vizet és úgy gyúrom. A felvett víz menyisége a liszttől függ. Egy teljes kiőrlésű liszt több nedvességet vesz fel, a fehérliszt kevesebbet. Az a lényeg, hogy egy nem kemény, nem ragadós szép rugalmas tésztát kapjunk, amit majd lehet nyújtani. Ha meggyúrtuk, cipót formálunk belőle és letakarva félretesszük legalább 20 percre. 

Maszala: A spenótot apróra darabolom, a paneert szétmorzsolom, a fokhagymát lereszelem, a chilit apróra vágom, a fűszereket kikészítem. Egy nagyobb serpenyőben a zsiradékot közepes lángon felhevítem és beleteszem a fokhagymát és az aprított chilipaprikát. Pár percet pirul, isteni fokhagyma illat lesz. Rászórom az őrölt koriandert és a kurkumát, egy percig együtt pirítom őket, most rászórom a spenótot, sózom, átkeverem és elkezdem együtt párolni. Vigyázva, hogy ne égjen le, többször megkevergetve megpárolom és a felesleges vizet elfőzöm róla. A mikor kész, rászórom a morzsolt paneert és alaposa összekeverem. Mehet félre kihűlni.

A tészta nyújtása, hajtogatása és a töltelék betöltése ITT van részletesen leírva.

Mi az, amibe elsőre mindig beleszaladok? Hát az, hogy annyira jól kezelhető és rugalmas a tészta, hogy az első kört mindig túlnyújtom. Az lesz az eredménye, hogy nem lesz olyan szépen megtölthető, nyeklik a tészta, miközben kézben van. Képen bal felső sarok a túlnyújtott, a többinél már kicsit vastagabb a tészta.

20200823_162646.jpg 

Amikor meg van töltve a 16 db szamósza, forró olajban kisütöm aranybarnára.

Mire figyeljünk az olajnál? 

1. Inkább kisebb lábosban csináljuk és az olaj lepje el a szamószát, akkor fog egyszerre szépen átsülni.

2. Ha nem elég forró az olaj, megszívja magát, ha túl forró, akkor hirtelen megég.

Frissen fogyasztva az igazi:-)

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr9316173910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2020.10.14. 20:45:11

Biztosan nagyon finom, mert a sajt és a spenót barátsága örök és megbonthatatlan! ... Bár én a klasszikus krumplis-zöldborsós "szamócánál" finomabbat még nem ettem. :o)

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2020.10.14. 20:47:10

@Attilajukkaja: Nekem is az a nagy kedvenc, de ez is isteni. Mindkettőből csinálni kell egyszerre, az a biztos :-)
süti beállítások módosítása