Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Szuper szaftos csirke tikka masala

2019. február 25. - Ági Helló Curry

Hozzá egy adag hagymasaláta és rizs roti, ez volt a mi hétvégi indiaink. Igen ütős hármas. A csirke tikka masalát nem nagyon kell bemutatni: pácolt omlós grillezett csirkehús fenséges fűszeres, tejszínes paradicsomszószban. A rizs roti remek kiegészítője semleges ízével. A kegyelemdöfést a római köményes hagymasaláta adja meg. Abbahagyhatatlan. Először tépsz egy kis rotit, ráhelyezel egy kis csirkét szósszal, tetejére megy a hagyma. Egy falat. Aztán kipróbálod külön, bekapsz egy kis csirkét, de már kívánod is hozzá a rotit, és amikor már azt is ízleled utána küldesz egy kis hagymát, mert hiányzik. A variációk sora végtelen, a végeredmény ugyanaz, menthetetlenül elpusztítjátok az adagot.
Ha más indiait nem is, ezt egyszer próbáljátok ki! 

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun

img_20190225_173349_234.jpg

Hozzávalók a csirke tikkához:

fél kg filézett csirkemell a bőre nélkül

4 gerezd fokhagyma

4 cm-es gyömbérdarab

1 teáskanál garam masala

1 teáskanál só

fél citrom leve

1-1,5 dl sűrű joghurt

1 evőkanálnyi friss koriander apróra vágva

fél kávéskanál piros ételfesték por (ez elhagyható)

 

Hozzávalók a masalához:

1 fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 cm-es gyömbérdarab

3 kardamom

1 kisebb rúd fahéj

2-3 szem szegfűszeg

4 nagy érett paradicsom, vagy 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv

1,5-2 dl tejszín

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál chilipor

1 teáskanál garam masala

1 teáskanál barnacukor

2 teáskanál só

1 evőkanál friss koriander aprítva

2 evőkanál ghee vagy olaj

 

Először bepácolom a csirkét. A csirkemlellet olyan 1,5 vagy 2 cm-es kockákra vágom. Beleteszem egy fém vagy üveg tálba. Ráreszelem a megpucolt fokhagymát és gyömbért. Rányomom egy fél citrom levét, megöntözöm a joghurttal, megszórom a koriander levéllel, a garam masalával, a sóval és ha van, akkor az ételszínezékkel. A tandoori fűszer keverékekben is van ilyen ételszínezék, ettől lesznek olyan lehetetlen pirosak:-) Lefedem és pihen egy éjszakát, de minimum 2 órát.

img_20190224_142320.jpg

Letelt a pihentető idő, most nyársra húzom a pácolt husit és megsütöm. Nem mindig van alkalom szabad tűzön sütni, hiába az az igazi, ezért én ilyenkor a sütőben sütöm, méghozzá úgy, hogy a sütőt 200 C fokra felmelegítem. A nyársalt csirkehúst vagy egy rácsra teszem és alá megy a tepsi, vagy ha elég hosszú a nyárs úgy helyezem el a tepsin, hogy a hús ne érje el a tepsi alját. Így tolom be a forró sütőbe, kb. 15 perc alatt megsül, a végén pár perc grillt még adok neki, hogy legyenek kicsit odakapott részek, az fogja megadni a füstösebb aromát. Ha kész, kiveszem, hogy hűljön. Még gőzölög a képen:-)

img_20190225_111430.jpg

Míg  a hús sül, elkészítem a masalát. A gyömbért és a fokhagymát lereszelem, a paradicsomot lepürésítem. A hagymát nagyon apróra vágom. A fűszereket és a tejszínt kikészítem. Egy magas falú serpenyőben az olajat felhevítem, beleteszem az egész fűszereket, a kardamomot, a fahéjat és a szegfűszeget. Picit pirítom és rászórom az apróra vágott hagymát. Közepes lángon lekaramellizálom, azaz előbb megpárolom, aztán hagyom, hogy egy pici színt kapjon. Ne száradjon ki, mert nem fog a szószban elvegyülni. Amikor már van egy kis színe, akkor a reszelt fokhagymát és gyömbért hozzáteszem és együtt párolom tovább. Néhány perc kell neki együtt. Jól átpárolódott, most jön a porfűszerek egy része, a római kömény, a kurkuma és a chilipor. Keverés és egy perc pirítgatás. A hő hatására az ízek és illatok felszabadulnak. Vigyázni kell, nehogy a fűszerek megégjenek. Felöntöm a paradicsommal. Sózom, átkeverem és sűrűre főzöm. Ez kb. 8-10 perc. Amikor már jó sűrű a szósz,  hozzáadom a cukrot, hogy elvegye a paradicsom savasságát, felöntöm a tejszínnel ízlés szerint, beleszórom a garam masalát átkeverem és a nyársról lehúzogatva hozzáadom a csirke tikkát. Innentől már csak pár percet főzöm, amíg szépen egybekel a paradicsom a tejszínnel és a csirkehússal. Tálalásnál megszórom friss korianderrel.

Rizs rotival és lilahagyma salátával tálaltam.

Jó étvágyat! :-)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr9714653929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2019.02.26. 13:05:14

Ételfesték(fujj) helyett piros paprika?
A garam masalától nem idegen a cayenne bors ami ugye chili örlemény, tehát az ízvilágba belefér, a színt is megadja...

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2019.02.26. 13:12:26

@Boar.: Szia! Nyugodtan kipróbálhatod. Azt a fajta pirosságot nem fogja megadni, de ez nem katasztrófa. Én sem szeretem a mesterséges dolgokat, de van, amikor kivételt teszek. Ez most az az eset volt:-)
süti beállítások módosítása