Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Indiai csicseriborsó saláta

2018. szeptember 11. - Ági Helló Curry

A csicseriborsót szerintem nem nagyon kell promótálnom...szuper egészséges gluténmentes hüvelyes, fogyasztása után csökken a gyors vércukorszint emelkedés, emiatt ajánlják a vércukor betegeknek, fehérje tartalma magas, ezért szívesen fogyasztják sportolók, alacsony zsírtartalma és magas rosttartalma miatt pedig a fogyókúrázók étrendjében is rendszeresen megtalálható. Emellett szívbarát, mert koleszterinszint csökkentő hatása van. Ergo mindenki talál benne számára kedvező tulajdonságot. Mindemellett felhasználása rendkívül széles spektrumú. Az indiai konyha a lisztjét is és magát az egész vagy felezett csicseriborsót is számos módon felhasználja. 

Hoztam is nektek egy 10 perc alatt összedobható, fűszeres egészségbombát, amit fogyaszthattok salátaként vagy húsok mellé köretnek is. Grill partik kiegészítő fogása is lehet. Színeivel elkápráztat, ízével levesz a lábunkról. 

img_20180908_201844.jpg

 

Jelen receptnél konzervet használtam, mert hirtelen jött az ötlet, hogy elkészítem. Amikor száraz csicseriborsóból állok neki, beáztatom 10-12 órára hideg vízbe az átmosott csicserit, majd kb. 1,5 óra alatt sós vízben megfőzöm. Ha így készítjük, természetesen nem 10 perces mutatvány, de így is megéri:-)

Hozzávalók:

800 g-os konzerv csicseriborsó

fél kígyóuborka

3 kisebb piros/zöld/sárga pritamin paprika

4 normál méretű vagy 8-10 szem koktélparadicsom (akár vegyes színekben is)

1 fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

fél citrom leve

1 púpozott evőkanálnyi friss zöld apróra vágott koriander vagy petrezselyem

2 teáskanál őrölt római kömény

2-3 evőkanál olaj (lehet oliva is)

A csicseriborsót leszűröm, hagyom, hogy lecsepegjen. Egy nagy tálba belereszelem a fokhagymát, megsózom, rálocsolom a fél citrom levét, hozzáadom az őrölt római köményt és az olajat majd összekeverem. Sorban hozzáadom a megmosott és tetszőlegesen feldarabolt zöldségeket és a csicseriborsót. Keverek rajta még egyet, megnézem, hogy elég sós-e, ha nem után sózok és az aprított zöld fűszert hozzáadom. Igazán indiai a koriandertől és a római köménytől lesz, de tudom, hogy a zöld koriander megosztó fűszer, ezért ha valaki nem szereti, használhat helyette petrezselymet, ami külsejében hasonlít a korianderre, ízében azonban nagyon más.

img_20180908_150145.jpg

img_20180908_150333.jpg

 

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása