Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Indiai csicseriborsó saláta

2018. szeptember 11. - Ági Helló Curry

A csicseriborsót szerintem nem nagyon kell promótálnom...szuper egészséges gluténmentes hüvelyes, fogyasztása után csökken a gyors vércukorszint emelkedés, emiatt ajánlják a vércukor betegeknek, fehérje tartalma magas, ezért szívesen fogyasztják sportolók, alacsony zsírtartalma és magas rosttartalma miatt pedig a fogyókúrázók étrendjében is rendszeresen megtalálható. Emellett szívbarát, mert koleszterinszint csökkentő hatása van. Ergo mindenki talál benne számára kedvező tulajdonságot. Mindemellett felhasználása rendkívül széles spektrumú. Az indiai konyha a lisztjét is és magát az egész vagy felezett csicseriborsót is számos módon felhasználja. 

Hoztam is nektek egy 10 perc alatt összedobható, fűszeres egészségbombát, amit fogyaszthattok salátaként vagy húsok mellé köretnek is. Grill partik kiegészítő fogása is lehet. Színeivel elkápráztat, ízével levesz a lábunkról. 

img_20180908_201844.jpg

 

Jelen receptnél konzervet használtam, mert hirtelen jött az ötlet, hogy elkészítem. Amikor száraz csicseriborsóból állok neki, beáztatom 10-12 órára hideg vízbe az átmosott csicserit, majd kb. 1,5 óra alatt sós vízben megfőzöm. Ha így készítjük, természetesen nem 10 perces mutatvány, de így is megéri:-)

Hozzávalók:

800 g-os konzerv csicseriborsó

fél kígyóuborka

3 kisebb piros/zöld/sárga pritamin paprika

4 normál méretű vagy 8-10 szem koktélparadicsom (akár vegyes színekben is)

1 fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

fél citrom leve

1 púpozott evőkanálnyi friss zöld apróra vágott koriander vagy petrezselyem

2 teáskanál őrölt római kömény

2-3 evőkanál olaj (lehet oliva is)

A csicseriborsót leszűröm, hagyom, hogy lecsepegjen. Egy nagy tálba belereszelem a fokhagymát, megsózom, rálocsolom a fél citrom levét, hozzáadom az őrölt római köményt és az olajat majd összekeverem. Sorban hozzáadom a megmosott és tetszőlegesen feldarabolt zöldségeket és a csicseriborsót. Keverek rajta még egyet, megnézem, hogy elég sós-e, ha nem után sózok és az aprított zöld fűszert hozzáadom. Igazán indiai a koriandertől és a római köménytől lesz, de tudom, hogy a zöld koriander megosztó fűszer, ezért ha valaki nem szereti, használhat helyette petrezselymet, ami külsejében hasonlít a korianderre, ízében azonban nagyon más.

img_20180908_150145.jpg

img_20180908_150333.jpg

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr8814233477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.09.11. 19:44:22

Csicseriborsó jöhet minden mennyiségben és formában!
De ez lehetne akár mexikói vagy más recept is, .... de attól még nagyon fincsi! :o)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.09.12. 05:15:10

Ez bizony nagyon guszta!
A zöldborsót leszámítva a hüvelyesek főzésénél (főleg a salátába szánt tételeknél) rakok a főzővízbe megroppantott fokhagymagerezdeket, babérlevelet, teafilterben szemes borsot. Ezek adnak egy alaphangot, ami mégsem túl tolakodó. Csak hát jó előre el kell tervezni: áztatás, főzés, kihűtés.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.09.12. 05:24:06

@Attilajukkaja: jártál már úgy, hogy a kommented fele pár óra múlva eltűnt? Nem is értem, hogy mi történt...magamat már csak nem moderáltam ki a mondatot félbevágva

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.09.12. 05:42:49

@Gyalogrépa: ezekkel a fűszerekkek valóban nem lehet mellélőni, nyugudtan bele lehet tenni a főzővízbe még ennél a receptnél is :-)

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.09.12. 08:18:08

@Attilajukkaja: És ismét eltűnt a fél kommentem:-)
De csak azért is leírom, amit szeretnék, hátha...... Szóval lehetne akár mexikói is az étel, de ez most az indiai chole salad. Sok csicseriborsós ételük van, hozok majd még receptet, mert én is nagyon szeretem. Nagy a valószínűsége, hogy a mexikói konyhának is van hasonló receptúrája.

Attilajukkaja 2018.09.12. 10:48:39

@Ági Helló Curry:
Szerencsére még sosem jártam úgy egy kommentemmel sem, mint te, ... pedig én sem ma kezdtem a műfajt. Valami átmeneti gubanc lehetett a rendszeredben. Még jó, hogy csak átmeneti volt!
Hogy lehetne akár mexikói is a recept, csak az összetevők alapján írtam, és természetesen nem szántam semmiféle kritikának. Inkább csak meglepődtem azon, hogy nincs benne semmi jellegzetesen indiai fűszer vagy összetevő. Tudod, ami alapján azt mondod, hogy na, ez tutira indiai kaja. :o)
A csicseriborsós recepteket pedig várom! a Chana Masala például egy kedvenc, de más, vegyes currykba is szoktam tenni belőle. Lisztként is sokat használom, mert a családban oda kell figyelnünk a szénhidrátokra, pontosabban ügyelnünk kell a gyorsan és a lassan felszívódó szénhidrátok arányára.

Ma ezt olvastam az Indexen:
gasztrobakancslista.blog.hu/2018/09/11/alap_curry_szosz_brit-indiai_ettermi_curry-khoz
Kíváncsi lennék a véleményedre! Te szoktál készíteni ilyesmit?

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.09.12. 10:55:59

@Attilajukkaja: Tudom, hogy nem kritikának szántad, de ettől még jogos észrevétel volt:-)
Láttam a receptet és őszintén szólva nehéz volt nem kommentelnem. Mert nem szerettem volna negatív lenni, hisz az írója egy nagyon kedves blogger. Nem, sosem csinálok ilyet, pörkölt szaft alapot sem csinálok a fagyasztóba. Hagymás fokhagymás ételt amúgy sem fagyasztok hosszú távon. A curry pedig olyan, hogy minden húshoz, vagy más alapanyaghoz (tojás, zöldség, stb.) kicsit máshogy készítjük el, máshogy fűszerezzük. Répát és káposztát én sosem teszek bele. De! Tény, hogy vannak üveges szószok, amiket szeretnek a fogyasztók, tehát attól, hogy nem autentikus és nem azt az élményt adja, amit egy frissen elkészített curry, attól még lehet finom.

Attilajukkaja 2018.09.12. 13:37:37

@Ági Helló Curry:
Örülök, hogy az első bejegyzésemet a helyén kezelted, mert néha nem lehet tudni.... Emberek furcsa dolgokon is meg tudnak sértődni. Ez pedig nem célom! :

"nem szerettem volna negatív lenni, hisz az írója egy nagyon kedves blogger"
Szerintem akkor sem írtál volna negatív dolgokat, ha a cikk írója nem lett volna "egy nagyon kedves blogger". :o)
Legfeljebb udvariasan leírod a saját tapasztalatodat.

"A curry pedig olyan, hogy minden húshoz, vagy más alapanyaghoz (tojás, zöldség, stb.) kicsit máshogy készítjük el, máshogy fűszerezzük."
Eddig én is így gondolom. Persze van egy alap, mint a gyömbéres fokhagyma (amit szintén nem készítek előre), de a többi fűszer keveréke, aránya mindig változik. Megnyugtató, hogy te is hasonlóan látod.
Ha tényleg mindennapos lenne nálunk az indiai konyha, akkor biztosan készítenék néhány napra való gyömbéres fokhagyma krémet, de többet semmiképp sem.
És igen, a rohanó életben én is használok előre elkészített alapanyagokat. Nem szégyellem a leveskockákat vagy az üveges chatnikat sem. Majd ha nyugdíjba megyek, talán mindenre lesz időm, de jelenleg örülök, ha utolérem magam a napi rutinban. :o)
süti beállítások módosítása