Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Indiai spenótos csirke, azaz a Saag wala

2018. augusztus 09. - Ági Helló Curry

Ezt a receptet Hajnal barátnőmnek ajánlom, aki igazi spenót rajongó. Emlékszem, előző székházunk közelében volt egy főzelékbár, ahol Hajnal tuti tippként adta meg a szakácsnak a tejszínes spenótos penne recept ötletét. Onnantól kezdve élvezhettük ott is a spenótot nem csak főzelék formájában. Mindez minimum 10 éve volt. Mióta indiaizok, azóta a spenótos csirkéről szóló ódáinak örvendhetek és mindig megfogadom, hogy megcsinálom én is. Így hát ez most egy elsőbálos recept, bevallom, de mit sem von le az értékéből.

Csupa egészséges hozzávalókból áll, a spenót C-vitamin, kálium, karotin és folsavforrás, a fűszerekről is kisregényt lehetne írni, hogy milyen fantasztikus hatással vannak szervezetünkre. Mindez igazi indiai ízvilággal.

Előzőleg már nagy sikert aratott a házisajtos spenótfőzelék receptem, elkészítése ennek is hasonló. Bár ennél az ételnél is elmondható, hogy ahány ház, annyi szokás, tehát éttermekben más formában is talákozhattatok vele.

Egy hátránya van az indiai spenótos ételeknek. A fűszerek és a hozzáadott paradicsom miatt sosem igazán szép zöld színű marad a végén, emiatt is nagyon nehéz fotózni. No nézzük, hogy is készül:-)

img_20180809_080700.jpg

Hozzávalók:

0,5 kg spenót lehetőleg blansírozva

0,5 kg filézett csirkemell vagy comb

3 közepes paradicsom

1 fej lilahagyma

3 gerezd fokhagyma

2-3 cm-es megpucolt gyömbérdarab

1 zöld chili

1 dl tejszín

1 kisebb rúd fahéj

3 babérlevél

3 db kardamom mag

1 teáskanál egész római kömény

2 teáskanál kurkuma

1 teáskanál vörös chilipor

1 teáskanál őrölt koriander

1,5 teáskanál garam masala

2 teáskanál só

2 evőkanál ghee vagy olaj

 

Először előkészítem a spenótot, blansírozom, hogy megtartsa szép zöld színét és leturmixolom. Aztán a lilahagymát, gyömbért, zöld chilit  és a fokhagymát is egyben lepépesítem. Úgy is lehet, hogy a hagymát és a chilit apróra vágom, a gyömbért és a fokhagymát lereszelem. Hogy a három paradicsom héjával ne kelljen szöszmötölni én az alábbi technikát szoktam használni. Kettévágom és egy konyhai rezselőn egy tál fölött átnyomkodom, héja a kezemben marad. Meg is van a paradicsompépünk:-). Csirkét felkockázom, így gyorsabban elkészül az étel. A többi fűszert is kikészítem.

Egy serpenyőben felhevítem a gheet vagy az olajat, beledobom a kardamom magot, fahéjat, babérlevelet és a római köménymagot. Picit pirítom, addig, amíg a római kömény illatát meg nem érzem. Vigyázok rá, hogy le ne égjen. Most ráteszem a gyömbéres hagymapépet, és pirítom pár percig, amíg a leve elfő. Picit meg is barnul. Becsatlakoznak a porfűszerek is egy kis pirításra, a kurkuma, a koriander, a chilipor (garam masala még nem!). Ekkor jön a paradicsompép, ezt is addig főzöm, amíg el nem fő a leve. Ráöntöm a spenótpépet, sózom, most szórom rá a garam masalát és összekeverem. Megint pár perc főzés jön így együtt. Ha nagyon száraz, adok hozzá egy kis vizet. Ha már forr a spenót, beleteszem a kockázott csirkehúst, alaposan átkeverem és addig főzöm, amíg teljesen meg nem fő a csirkehús. Ez kb. 10 perc. A csirke átveszi a fűszerek ízét, a spenót meg a csirkéét, ahogy az lenni szokott:-). Amikor megfőtt, 1 dl tejszínt hozzáöntök, elkeverem, rottyan még egyet és készen van. Lepénykenyérrel vagy basmati rizzsel tálalom. A friss paradicsom is nagyon illik hozzá!

img_20180808_195242.jpg

 

 Jó étvágyat:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5414170905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása