Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Tisztított vaj (ghee) készítése fázisfotókkal

2018. április 07. - Ági Helló Curry

Sziasztok!

Ma reggel piacon jártam és a tejesnél eszembe jutott, hogy milyen régen nem készítettem már gheet. Vettem is rögtön fél kiló vajat hozzá. 

Miért jó a ghee? Egyrészt nagyon kellemes egyedi íze van, sokkal selymesebb és kicsit édesebb, mint az olaj. Ezen kívül mivel a folyamat során eltávolítjuk belőle a "tejmaradványokat" és a vizet, egyrészt a főzésnél nem ég le, másrészt  nem avasodik így pár hónapig hűtőben boldogan tudjuk tárolni. Mivel tiszta vajzsírt kapunk, nincs benne laktóz. Tele van antioxidánssal, van benne A, D és E vitamin, Omega 3 és 6 zsírsav. Adalékanyag és tartósítószermentes. Érdemes kipróbálni!

Kiegészítés: a szakirodalom szerint hűtő nélkül is évekig eláll, én így nem próbáltam még:-)

img_20180407_172935.jpg

 

Sózatlan vajból (nem margarinból!) készítem. 0,5 kg-ból kb. 5 dl lesz.

 

1. Egy nyeles lábasban felforralom a vajat. Habos lesz, ilyen:

img_20180407_170157.jpg

 2. Miután felforrt, alacsonyra veszem a tüzet és várom, hogy meginduljanak a kis buborékok. Én nem kevergetem. Pont azért használok hozzá nyeles lábost, mert időnként kicsit megrázogatom körkörös mozdulattal. A "tejmaradvány" elkezd az aljára és az oldalára letapadni. Kb. 10-15 perc múlva már látjuk az aranyló vajunkat.

img_20180407_122747.jpg

3. Folytatjuk lassú tűzön a hevítést, időnként megrázogatva. Egyre több maradvány van az edény alján.

img_20180407_123112.jpg

4. Innen már csak pár perc. Amikor letisztul a vaj, az alján látjuk, hogy már lebarnult az a bizonyos maradvány és elkezd újrahabosodni, ekkor készen vagyunk!

img_20180407_123731.jpg

Egy előkészített szűrőn benne gézen, vagy valamilyen anyagon keresztül átszűrjük és lehetőleg nem műanyagban tároljuk.

img_20180407_165939.jpg

süti beállítások módosítása