Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Paneer (házi sajt) készítése fázisfotókkal

2018. március 23. - Ági Helló Curry

Az egyik legegyszerűbb sajt a világon az indiai paneer. Nem erjesztett, frissen elkészítik és általában 1 napon belül elfogyasztják.  Egyáltalán nem bonyolult, csak nem nagyon szoktunk ilyet készíteni.

Paneer felhasználására receptek ITT.

img_20180323_194352.jpg

Hozzávalók:

2 l tej (minimum 3,6-os és itt csak a friss tej használható, a tartós nem)

1 citrom leszűrt leve vagy kb. 1 teáskanál citromsav

 

Előkészítünk mindent, a tejet beleöntjük egy vastag aljú lábosba, a citromot kifacsarjuk, levét átszűrjük. Egy tálra szűrőt rakunk, a szűrőbe egy anyagot (én régi klasszikus anyagpelenkát használok ehhez).

 

img_20180323_190245_096.jpg

 

Felforralom a tejet és hozzáadom a citromlé felét, keverek rajta egyet óvatosan. Elkezd a tej kicsapódni. Nem keverem eszeveszett módon, mindig csak finoman, hogy ne törjön össze a "túróm".

img_20180323_170518.jpg

Innentől nagyon óvatosan adagolom a citromlét. Bevallom ez az amit én most elrontottam, kicsit jobban megszaladt a kezem és emiatt darabosabb lett a szokásosnál. Tehát piciket adagolok, egyet keverek, várok egy kicsit és mindezt addig csinálom, amíg a túróm teljesen ki nem csapódik és mellette csak egy sárgás savó nem marad. Nagyjából így:

img_20180323_170651.jpg

10 percet hagyom így állni. A kikészített szűrőn leszűröm.

img_20180323_171911_resized_20180323_073329653.jpg

Picit meg is nyomkodom.

img_20180323_172208_resized_20180323_073347905.jpg

Majd az anyagba becsomagolom.

img_20180323_172327.jpg

És egy kisebb nehezéket rátéve egy órát pihentetem. Kicsomagolom és már szeletelhető is. Néhány napot eláll a hűtőben.

Van aki nem tesz rá nehezéket, csak alaposan kinyomkodja és utána burkolja be az anyagba a pihentetéshez. Ez is működik:-)

süti beállítások módosítása