Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Csirke vindaloo

2024. május 10. - Ági Helló Curry

Ismét érkezik egy igencsak ismert indiai étel, ez a csirke vindaloo receptje.

Van ám történelme is ennek az ételnek. Az 1500-as években Goa (India nyugati partja) portugál hódítás alatt állt, így óhatatlanul a 2 nép gasztronómiája fuzionált. A portugálok által behozott ecetes marinád az indiai fűszerekkel lett felturbózva. Eredetileg sertéshúsból készült, de a későbbiekben csirkével is készítették. Ma már az éttermek étlapján mindkét verzió elérhető.

Nézzük is, hogy készül a marinád és végül a teljes étel.

Élményfőzés workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240510_095726.jpg

 

Hozzávalók a marinádhoz:

néhány egész szárított chilipaprika vagy igazi vörös chili por

1 teáskanál egész fekete bors

1 teáskanál mustármag (fekete, barna, sárga, bármelyik)

1 teáskanál egész koriander

2 teáskanál egész római kömény

4-5 egész zöld kardamom

2-3 cm-es fahéj darab

4 szem szegfűszeg

negyed teáskanál görögszéna mag (elhagyható)

1 fej (nem gerezd) fokhagyma

3 cm-es gyömbérdarab

4 evőkanál fehérborecet (lehet egyébként más ecet is, csak ne fűszeres legyen)

2 teáskanál édespaprika por

1 teáskanál kurkuma

 

További hozzávalók:

1 kg csirkehús (lehet mell, comb)

1 nagy fej vöröshagyma

1 darabolt paradicsomkonzerv

friss zöld koriander

ghee vagy olaj

 

Iszonyat hosszú lista, és mégis pár perc csak a marinád. Aki rendszeres indiaizó, annak ezek közül minden fűszere meglesz otthon.

Először is a fokhagymát és a gyömbért megpucolom. Fogok egy darálót, olyat, amivel a fűszereket meg tudom őrölni. Beledobom az összes egész száraz fűszert, az egész chilit is. Ledarálom. Most hozzáteszem a gyömbért, fokhagymát és az ecetet, itt már tehetek hozzá vizet, hogy menjen a darálás. Ezután még hozzáadom a kurkumát és az édesnemes paprikát. Mindig csak annyi vizet adok hozzá, amennyi ahhoz kell,  hogy a gép daráljon és ne akadjon el. A marinád kész!!!

A csirkét letisztítom és a combokat vagy a csirkemellet alaposan átforgatom a marináddal. Ideális egy üvegtál, amiben utána pihentetem egy éjszakát, de minimum pár órát. Műanyag tálat ehhez akkor használjunk, ha nem sajnáljuk, hogy a fűszerek megváltoztatják majd a színét.

Másnap előveszem a csirkét, kiszedem egy tányérra az egész darabokat, marad alul marinád. Megpucolom a hagymát és apróra vágom. A zsíradékon aranybarnára sütöm a hagymát, ráöntöm a maradék marinádot, átkeverem, hagyom 1 percet puffogni és jöhet rá a paradicsom konzerv (vagy friss darabolt paradicsom). Hadd főjön így együtt kb 10 percet, ne égjen le, kicsit sűrűsödjön. Beleteszem a csirkét, felöntöm vízzel, sózom, átkeverem és lefedem. Jó fél óra főzés jön, puhuljon meg a csirke teljesen. Figyelem! Nyugodtan tegyétek bele a csirkecombot bőröstül, extra ízt ad neki, majd a vége felé leszeditek róla és kiszeditek az ételből. Ha nagyon savanyú a paradicsom, szabad egy kevéske cukorral operálni a helyzetet.

Amikor már majdnem jó a csirke, leveszem a fedőt és úgy főzöm tovább, hogy kezdjen a szaft nagyon szépen besűrűsödni. Akkor van kész, amikor a csirke vajpuha, a szaft sűrű és a szaft tetején megjelenik a kicsapódott zsíradék.

Tálalás előtt friss korianderrel megszórom. Legjobb hozzá a basmati rizs vagy egy jó kis naan, ahogy az a képen is felfedezhető:-) Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr2518400731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása