Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Palak Pulao - Spenótos rizs

2024. április 23. - Ági Helló Curry

De jó is a tavasz, amikor megjelennek a zöldek a kertben. Egy nagy adag sóskát már leszedtem és meg is csináltam, most jött a mángold. És igen, itt most ez a recept nem spenóttal, hanem mángolddal készült. A mángold zöldje spenótként használható, a szára íze hasonlít a spárgához. Amelyik étel spenótból készül, az gyakorlatilag mángold zölddel is készülhet. 

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240422_164836.jpg

Hozzávalók 4 főre:

1 bögre basmati rizs

15 dkg spenót vagy mángold (zöldje)

1 közepes vöröhagyma

2 cm-es gyömbérdarab

4 gerezd fokhagyma

2 zöld chili

10-15 szem kesudió

1 teáskanál egész római kömény

1 nagy babérlevél

fél teáskanál kurkuma

fél teáskanál vörös chili por

2 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál garam masala

friss zöld koriander

2 evőkanál ghee vagy más zsíradék

 

Megpucolom a hagymát, fokhagymát és a gyömbért, spenótot és a koriandert megmosom, lecsepegtetem. A hagymát negyedelem és úgy vágom vékony szeletekre. A bögre basmati rizst alaposan megmosom, az utolsó már nem opálos vízben állni hagyom. A fűszereket kikészítem.

Nagyobb laskára vágom a spenótot, nagyobb darabokra vágom a gyömbért, zöld chilit attól függően, hogy mennyire bírom a csípőset vagy kimagozom, vagy csak levágom a végét. Turmixba teszem ezeket és a fokhagymát is. Adok hozzá kb. fél deci vizet és lepépesítem.

Egy magas falú serpenyőben felhevítem közepes lángon a zsiradékot és beleteszem a kesudiót, majd pár perc alatt megpirítom mindkét oldalát, ezután jön a babérlevél és az egész római köményt. Hagyom kicsit sercegni, akkor jó, amikor a római kömény elkezd barnulni és már érzed az illatát. Mehet rá a vöröshagyma, együtt párolom őket aranybarnára. Rászórom a chili port, az őrölt koriandert és a kurkumát. Átkeverem és ráöntöm a leturmixolt bombámat. Alapos átkeverés, sózás. Ha nagyon sűrű már most, mehet rá még egy kis víz. Kicsit lejjebb veszem a lángot (de nem nagyon alacsonyra) és összefőzöm az egészet. Időnként megkevergetem, hogy oda ne kapjon. Jól el kell főnie a levének, akkor jó, amikor sűrűbb már és a zsíradék kicsapódik a szélén. Mint amikor paradicsomos verzióval dolgozok. Most szűrőben lecsöpögtetem gyorsan a rizst és ráteszem a spenót alapra. Megszórom garam masalával, összekeverem és felöntöm másfél bögre jó meleg vagy forró vízzel. Egy nagy keverés és lefedem. Először magasabb lángon főzöm 2-3 percet, hogy kezdjen forrni kicsit, utána leveszem alacsonyra és így főzöm kb. tíz percet. Nem kell közben kevergetni. A rizsen látszik már, amikor felvette az összes vizet. Tüzet elzárom és az edényt letakarom néhány konyharuhával, hogy ne szökjön ki a gőz. Így hagyom még legalább negyed órát. Tálalásnál friss zöld korianderrel megszórom.

Hagyma raitát készítettem hozzá, isteniek együtt.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr1218387497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása