Mármint nekem, meg a kis családomnak, meg a nagy családomnak, meg a barátaimnak, meg még sokaknak, ha már kóstolták. Mitől is tökéletes? Nem száraz, brutál adag fahéjas almatöltelék van benne, nincs elázva, mégis lágy a tésztája, nincs halálra cukrozva és ennek köszönhetően pillanatok alatt tűnik el egy tepsinyi.
Sztorija pedig a kőkorban kezdődik, amikor is még gyermek voltam és volt a Jászságban egy tanyánk. A szomszédban pedig egy igazi tanyagazdaság. Tudjátok, nagy föld, veteményes, gyümölcsös, állatok, tehén, birka, tyúk meg minden féle. Imádtam minden pillanatot, amit ott töltöttünk. Reggel hatkor arra keltem, hogy a szemben lévő tanyánál Imre bá kiabálta Kincsesnek, a tehénnek, hogy hééé Kincses, menj már arébb, nem tudom a szénát bevinni. Pirka néni akkor már készült a fejéshez, hozta a fejőgépet. Én meg szaladtam át a friss tejért, majd Márti barátnémhoz, hogy programot szervezzünk magunknak. Na, megszervezték azt a szülők helyettünk, hol a mi tanyánkon segítettünk, hol az övékén. Na és Pirka néni sütötte az addigi legfinomabb almás pitét. Édesanyám iszonyú jól főz, de annyira sosem volt sütős típus. Szóval elkértem a receptet és otthon tizenegynehányévesen megsütöttem életem első almáspitéjét. Édesapám ült a tepsi fölött és tömte magába, amíg el nem fogyott, annyira ízlett neki. Akkor egyébként rákaptam a sütésre és fél év alatt felhízlaltam a családot. Na és a történet úgy teljes, hogy az én drága keresztanyám bent élt a Belvárosban és ő már a 90-es évek elején foglalkozott a reform konyhával is. Akkoriban fura volt nekem és nem mindig ízlett. Aztán szépen lassan rájöttem, hogy tényleg nem kell annyi cukor, hogy tényleg van a halálra finomított fehérliszten kívül más liszt is. Így hát ezt a receptúrát neki is köszönhetem, hisz az ő tanítására változtattam ezen a recepten 1-2 lépésnyit az egészségesebb verzió irányába. Szóval ha a mai divatos kifejezéssel élhetek, ha van win-win szituáció, akkor ez bizony a win-win süti, hisz én belesüthetem az emlékeim, a fogyasztó pedig kiélvezi az emlékek összes ízhatását:-)
Hozzávalók egy 35x41 cm-es tepsihez (igen igen, ez bizony nem a kétszemélyes adag:-):
30 dkg fehér búzaliszt
25 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
32 dkg vaj vagy margarin
17 dkg barnacukor
1 sütőpor
2 tojás a tésztába
1 tojás a kenéshez és máshoz
1 citrom leve és héja
csipet só
2 kg savanykás alma
2-3 evőkanál barnacukor
1 evőkanál őrölt fahéj
2 evőkanál darált dió vagy zsemlemorzsa
A kétféle lisztet egy nagy tálban összekeverjük és a nem túl hideg vajjal (de véletlenül sem olvasztott!) elmorzsoljuk. Beleteszzük a cukrot, a csipet sót, a sütőport és összekeverjük. Most jön rá a 2 tojás, a citrom reszelt héja és a leve. A citrom levét nem öntjük rá közvetlenül a sütőporra, mert felpezseg, ezért keverjük el a sütőport előtte a lisztben. Jól összegyúrjuk és a tésztát lefedve a hűtőbe tesszük minimum 1 órára, de mégjobb, ha többet áll.
A 2 kg almát megmossuk, megpucoljuk, magházát kivágjuk és egy nagylyúkú konyhai reszelőn lereszeljük. Edényben 2-3 evőkanál barnacukorral és egy evőkanál fahéjjal elkeverve közepes lángon megpároljuk. Ez kb. 10 perc. Félretesszük kihűlni.
Ha már hideg a tészta, előkészítjük a tepsit, kibéleljük sütőpapírral. A sütőt bekapcsoljuk 180 C-ra. Gyúródeszkát kikészítjük egy adag liszttel. A hideg tésztát megfelezzük, illetve az aljára a felénél kicsit több tészta kell. Szóval csípünk még egy jó nagy diónyit hozzá. A tetejére való tészta visszakerül a hűtőbe. Most a lisztezett deszkán picit átgyúrjuk a tésztát, de nem nagyon, ne melegedjen fel. Kinyútjuk néhány milliméter vastagra, nagyjából akkorára, amekkorával a tepsit ki tudjuk bélelni. Egyrészt kell majd többször lisztezni, ne lepődjetek meg. Másrészt nem baj, ha nem tökéletes a formája. Beletesszük a tepsibe és ahol kilóg levágjuk, ahol hiányzik, pótoljuk. Össze fog az sülni, nem kell aggódni.
Megszórjuk a tésztát a darált dióval vagy zsemlemorzsával. Most jön rá az alma. Én nem nyomkodom ki kézzel erősen, hanem szűrős kanállal veszem ki, azzal lecsöpög. De nem kell szárazra nyomkodni. Ráhalmozom az almát és elegyengetem. Most jön a trükk! a +1 tojást szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem és pár milliméteres rétegben az alma tetejére kenem. Ez majd sülés közben lágy réteget képez az alma és a tészta között.
A tészta második fele jön, szintén kinyútjuk néhány milliméteresre, rátesszük az eddigiek tetejére. Formája miatt megint nem kell aggódni, csúszik a tojásfehérjén, lehet kicsit állítgatni és itt is igaz az, hogy ha nem tökéletes a formája, vágunk, pótolunk. Összesül majd:-)
Tetejét megkenjük a tojássárgával és megszúrkájuk villával 3-4 cmerenként.
Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 40 perc alatt sül aranybarnára. Ha megsült, kitesszük hűlni és csak akkor kezdjük el felvágni, amikor már nem meleg és volt egy kis ideje megpihenni. Különben szét fog esni.
Jó étvágyat!