Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Biryani csirke - az indiai rizses hús

2018. március 29. - Ági Helló Curry

Sziasztok!

Ma egy Észak-indiai mogul ételt hoztam nektek. Alapja a hosszú szemű, vékony és illatos basmati rizs. Maga a basmati kifejezés a hindi illatos szóból ered. Észak-Indiában termesztik, ahol a Himalaya hótakarója által táplált folyók vizeiből locsolják a növényt. Ha igazi pergős rizsszemeket szeretnétek, mindenféleképpen basmati rizst használjatok hozzá.

Még egy sarkallatos pont van. Ha a krémesebb verziót szeretnétek, akkor a leírtak szerint tegyetek bele kókusztejet. Ha viszont a száraz igazán pergős verziót szeretnétek, akkor csak vizet használjatok, mert a kókusztej zsírossága nem engedi, hogy száraz végeredményt kapjunk.

 img_20180329_155436_890.jpg

Hozzávalók:

A páchoz

2 evőkanál sűrű joghurt

2 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

2 teáskanál kurkuma

1 teáskanál vörös chili por

1 tesákanál garam masala

1 teáskanál só

A többihez

0,5 kg csirkehús, lehet comb, szárny vagy mell, akár vegyesen is, lényeg, hogy a bőrét szedjük le és tisztítsuk meg

0,5 kg basmati rizs

1 nagy fej hagyma

2 kisebb paradicsom

1 konzerv kókusztej és kb. 2 bögre víz, vagy a fent említettek alapján kb. 3-3,5 bögre víz

1 evőkanálnyi aprított menta levél

1 evőkanálnyi aprított koriander levél

2 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

2 zöld chili

1 babérlevél

4 szem zöld kardamom

5 szem szegfűszeg

1 fahéjrúd

1 csillagánizs

1 teáskanál egész római kömény

só és olaj

1. A rizst alaposan mossuk meg és áztassuk be körülbelül fél órára

2. A megpucult gyömbért és fokhagymát reszeljük bele egy tálba, tegyük hozzá a joghurtot, a kurkumát, chiliport, garam masalát és a sót. Keverjük el és forgassuk bele a csirkehúst. Mehet félre pácolódni.

3. Egy deszkára a hagymát szeljük fel vékonyan, mellé reszeljük le a gyömbért és fokhagymát, daraboljuk fel a chilit, megint mellé mehet a félbevágott paradicsom lereszelve úgy, hogy a héja nem kell. A kókusztejet egy tálban keverjük össze a vízzel, hogy ne legyen darabos, ha csak vízzel főzzük, akkor csak mérjük ki, hogy a kezünk ügyében legyen.

4. Egy evőkanál olajon, közepes tűzön megpirítjuk a babérlevelet, fahéjrudat, szegfűszeget, csillagánizst, kardamomot és a római köményt. Elég neki 1-2 perc. Amikor a római kömény illata érezhető, rádobjuk a vékonyra szeletelt hagymát és együtt aranybarnára pirítjuk. Ezután jön a gyömbér-fokhagyma-chili hármas. Ismét 1-2 perc pirítás. Eszméletlen illat indul meg a konyhában. Beletesszük a csirkét és addig hevítjük, amíg fehér nem lesz, illetve brutál sárga, mert a kurkuma már megfestette a husinkat. Most adjuk hozzá a lereszelt paradicsomot és az apróra vágott koriander és menta levelet. Elkevergetjük és a csirkét puhára főzzük. Ezalatt a rizsnek már lejárt a fél órája, szűrőbe tesszük, hogy lecsepegjen, kiszáradjon. Visszatérve a csirkéhez fontos, hogy a fűszermasszánk a végére elfője a levet, szinte száraz legyen. Mivel én most combokat és szárnyat használtam, ezért letakartam, hogy kényelmesen meg tudjon főni, kockázott csirkemellnél erre nem feltétlenül lesz szükség. Nos ott tartunk, hogy a csirke megfőtt, a fűszermassza szinte száraz. Most beleöntjük a kókusztejes vizet (vagy csak simán a vizet), sózzuk és jó alaposan elkevergetjük. Hozzáadjuk a rizst, elkeverjük és közepes lángon letakarva főzzük addig, amíg a folyadék nagyját le nem szívja. Ekkor alacsonyabbra vesszük a tüzet. Pár perc múlva már teljesen felveszi a rizs a folyadékot és azonnal tálalható is. Sőt! Nem hagyjuk tovább gőzben, melegben, nehogy túlpuhuljon.

Igen, sok hozzávaló kell, de nem véletlenül oly népszerű étel, igazi csemege.

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5313788622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2018.03.31. 06:40:48

" félbevágott paradicsom lereszelve" - ezt megnézném hogyan készül.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.03.31. 06:44:52

@Árva Gabriella: A reszelő kislyukú felén a félbevágott paradicsomot rányomással elkezdem reszelni, gyakorlatilag lepürésítem, miközben a héja a kezemben marad. Ha héj nélkül van szükségem a paradicsomra, akkor így szoktam csinálni. Persze nem 10 kg-nál :-)
süti beállítások módosítása