Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Édesanyám karácsonyi borlevese

2018. december 21. - Ági Helló Curry

A karácsony részben a hagyományoktól és az azok által teremtett meghittségtől olyan szép. Mióta az eszemet tudom, minden évben készít édesanyám borlevest Szenteste. Amit mi nem eszünk, hanem kis csészékben iszunk (persze felnőtt korunktól:-). Mivel el sem tudom képzelni enélkül a karácsonyt, egyértelmű volt, hogy viszem tovább a hagyományt. Íme hát kiscsaládunk hagyományos borleves receptje.

img_20181221_120058_359.jpg

Hozzávalók 4 csészényihez:

5 dl fehérbor

2 dl víz

4 tojás sárgája

4 evőkanál cukor

1 rúd fahéj

5-6 szem szegfűszeg

citrom és narancs héja

 

A citromot és a narancsot alaposan megmosom. Zöldséghámozóval néhány szeletke héjat levágok mindkettőről. Az a fontos, hogy a fehér héja ne kerüljön nagyon rá, az megkeseríti.

Kimérem a bort és a vizet és egy lábosban elkezdem melegíteni a fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, narancs- és citromhéj). Közben a tojások sárgáját egy hőálló tálban a cukorral alaposan, szinte fehérre kikeverem. Közben már forr a borleves. A forró levesből keveset hozzáadok a tojássárgájás elegyhez és keverem-kavarom. Még egy merőkanálnyit hozzákeverek. Ne lepődjetek meg, felhabzik! Végül az egészet egybekeverem és a lábosban néhány percet még együtt forralom amíg picit krémessé válik. Éppen hogy csak krémes, inkább selymes állagú. Fűszerekkel együtt hagyom kihűlni és leszűrve szervírozom.

img_20181221_114132.jpg

Boldog békés ünnepeket kívánok mindenkinek!!!

img_20181221_120058_370.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr3314505100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása