Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Rusztikus szivárvány torta áfonyás mascarponekrémmel

2018. június 25. - Ági Helló Curry

Mi lehet egy anya életében fontosabb gyermeke születésnapjánál:-) És ha szülinap, akkor buli, ha pedig buli, akkor torta. Két lányom nagyjából egy időben tartja születésnapját, a kicsi kért egy "szimpla" nektarinos túrókrémtortát barackszínű piskótával, a nagy pedig egy áfonyás szivárvány tortát. Feladták a leckét. De szerencsémre nem hagytak magamra, segítettek, kísérleteztünk és így ezt a csoda gyermekek álma tortát sikerült elkészítenünk.

img_20180625_192336.jpg

Hozzávalók:

A piskótákhoz:

6 tojás

30 dkg cukor

kb. 10 evőkanál víz

38 dkg liszt

1,5 csomag sütőpor

1 citrom reszelt héja

ételszínezékek igény szerint (piros, sárga, kék, zöld)

A krémhez:

30 dkg mascarpone

250 ml habtejszín

2 evőkanál porcukor

1 citrom reszelt héja

25 dkg áfonya (néhány szemet félretehetünk a díszítéshez)

1 evőkanál kristálycukor

 

Elkészítés:

A sütőt bekapcsoljuk 180 C fokra (hőlégkeverésesre, ha lehet). Fogunk egy tálat és lemérjük a súlyát. Írjuk fel, fontos lesz később a számoláshoz:-) A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük szinte fehérre a cukorral és a vízzel. A citrom héját belereszeljük, majd a lisztet és a sütőport átszitálva fokozatosan hozzáadjuk a tojásos masszához, csomómentesre elkeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük fel, a negyedét először hozzáadjuk a masszához, jól elkeverjük, majd fokozatosan és óvatosan beleforgatjuk a maradék felvert fehérjét. Ez a piskóta alapunk. Itt ezen a ponton lemérjük, hogy mennyi tésztát kaptunk (most a jó, ha felírtuk a tálunk súlyát). 7 egyenlő részre osztjuk. Én igazából mindig két tálat használtam pluszban, azokba kimértem 1-1 adagot. Most jön minden gyerek álma, lehet színezni. Minden színt a  gyerekek kevertek ki. Beleöntötték a tésztába az ételszínezéket (volt, amit előtte kis üvegben kikísérleteztek, hogy hogy keverjék ki), majd óvatosan, hogy a tojásfehérje ne törjön, elkevergették. 

Előveszünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát, sütőpapírral kibéleljük és egyenként megsütjük a 7 db piskótát. Mindegyik után új sütőpapír jön és mindegyiket hagyni kell kihűlni.

Jön a krém. A megmosott áfonyát 1 evőkanál cukorral kicsit megdinszteljük, hogy puhább legyen. Amikor kész, egy szűrőn keresztül leszűrjük. A mascarponét a citrom reszelt héjával és a cukorral kikeverjük. A habtejszínt keményre felverjük, majd fokozatosan a mascarponéhoz adjuk. Itt már nem habverővel kell verni, csak óvatosan összekeverni a kettőt. Az áfonyát nem keverjük bele! Az áfonya levét meg lehet inni, nagyon finom!

És elérkeztünk az összeállításhoz. Első piskótát egy tálra lerakjuk, tetejét megkenjük a mascarpone krémmel, rakunk rá 1/6-od adag áfonyát, fogjuk a következő piskótát, egyik oldalát megkenjük szintén mascarponekrémmel és azzal az oldalával ráfordítjuk az áfonyás felületre. Magyarul: piskóta, mascarpone, áfonya, mascarpone, piskóta. Így teszünk az összessel, az utolsó piskóta tetejét még megkenjük krémmel majd ott már friss áfonyával díszítjük.

Egy éjszakát ideális hűtőben pihentetni.

Sok sikert hozzá, jó buli lesz:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr6814071229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása