@Galanthus: Nálam a zöldborsó főzelék az, ami nem megy, vagy túl híg, vagy túl sűrű, vagy nincs íze, vagy túl sós, vagy túl édes. Ez van:-)
Örülök, hogy bevált a leírás és hogy ebben segíthettem. Aztán csak óvatoson, nehogy basmati rizs függők legyetek:-) Az életveszély, komolyan. Tapasztalat....
Nem vagyok egy konyhai analfabéta, már-már egészen büszke vagyok magamra szakácstudásomat illetően. Azonban mint mindenkinek, nekem is vannak fekete foltok. A férjemmel már beletörődtünk, hogy én leszek az a nő aki tökéletes wellington bélszínt vagy aranygaluskát készít, de egy egyszerű rizsfőzés feladja neki a leckét. :) Ezt értsd úgy, hogy eddigi próbálkozásaim ehetetlenek voltak. :) Esküszöm, még a zacskós rizset is túlfőztem.... na de adtam egy utolsó esélyt ( kb 5-6 év próbálkozás után) és láss csodát férj 9,5/10 értékelte. :))
Köszönöm!! Tényleg. :)
Dosából kismillió fajta van Indiában, államonként eltérő, de általában egy dosa helyen többfélét is lehet kapni. Például mysore dosa. A masala dosa ezek közül csak az egyik, talán legnépszerűbb, mert nem olyan drága, és kockázatmentes, azaz az alap verzióban legalábbis nincsenek fura dolgok. Még a masala dosának is vannak alfajai. Azt meg sem említed, hogy a tésztát megtöltik burgonyával (erre mondtam, hogy kockázatmentes), és fűszerekkel. Sambart és kókusz chutneyvel tálalják. A sambar olyan, mint az erős Pista. Mumbayban a főállomás előtti téren utcán kiválót lehet enni, amit az orrod előtt készítenek kis tűzhelyen.
Egyszer olvastam, hogy a basmati rizzsel nem kell vacakolni: bő vízben meg lehet főzni. És valóban. Azóta mindig így készítjük. Nem túl sok vízben; fontos a megfelelő sósság. Pergős, aromás lesz. Körethez nem is használunk mást.
@Ági Helló Curry: Nagyon szívesen! ;) Mi pl. kizárólag Basmatit fogysztuni itthon, ha rizsről van szó. Az észrevételt azért írtam, mert sokan (pl. a kommentelők nagy része is) nagyon tudják a "tuti" rizsfőzést",, pedig nagyon nem így van, ahogy gondolják :D De ők így tanulták, így ismerik, szerintük ez a tuti. Tudnék mesélni róla :) Amikor én pár éve Japánban főzni tanultam, akkor mindenhol (Taharától-Yokotéig) hasonlóan tanították a rizsfőzési fortélyokat, mint amit itt olvastam. Az egyedüli különbség a hideg vs. forró víz, ők hideget használnak, mert a forró és a hideg vegyítése sokkal jobban használ a repedésnek, duzzadásnak. Szóval ez egy jó út, és örülök, hogy ilyen szinten leírtad! ;) Persze biztos lesznek okoskák, akik sokkal jobban tudják hogyan kell, és mit miért nem kell, de ezt hagyd rájuk. Jó a blog, és kész ;)
@motoroskonyhaja: Szia! Nagyon köszönöm az észrevételt, valóban lehetett volna magyarázat is, annyira nem akartam bő lére ereszteni. De köszönöm, hogy itt leírtad, sokak számára ez is segítség!
Indiai gasztrotúra magyarul
Helló Curry!
Utolsó kommentek:
Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2023.12.20. 15:39:13
Bejegyzés: Aloo paratha - burgonyával töltött lepény
Anita Palatinszki 2023.12.17. 14:54:01
Bejegyzés: Aloo paratha - burgonyával töltött lepény
Kerma · www.kerma.hu 2023.07.05. 09:40:48
Bejegyzés: Mungóbab curry
Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2023.06.02. 10:06:32
Bejegyzés: A tökéletes basmati rizs titka
duplasuzy 2023.06.02. 07:48:09
Bejegyzés: A tökéletes basmati rizs titka
Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2022.10.24. 10:45:46
Örülök, hogy bevált a leírás és hogy ebben segíthettem. Aztán csak óvatoson, nehogy basmati rizs függők legyetek:-) Az életveszély, komolyan. Tapasztalat....
Bejegyzés: A tökéletes basmati rizs titka
Galanthus 2022.10.17. 10:02:36
Köszönöm!! Tényleg. :)
Bejegyzés: A tökéletes basmati rizs titka
Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2022.03.13. 17:40:42
Bejegyzés: Káposzta pakóra
Conservus Globus 2022.03.12. 19:44:17
Bejegyzés: Káposzta pakóra
midnightcoder2 2022.01.07. 13:43:51
Bejegyzés: Idén is veganuár indiai receptekkel
Örömhernyó 2021.12.22. 05:27:23
Én gumboban is szeretem, az sűríti.
Bejegyzés: Okra curry
antiindex 2021.09.11. 02:07:58
Bejegyzés: Indiai kenyér lexikon
tlantos 2021.09.02. 08:56:39
Bejegyzés: A tökéletes basmati rizs titka
Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2021.09.02. 07:11:37
Bejegyzés: A tökéletes basmati rizs titka
Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2021.09.02. 07:10:06
Bejegyzés: A tökéletes basmati rizs titka
JuhiSanya 2021.09.02. 04:27:06
Bejegyzés: A tökéletes basmati rizs titka
tlantos 2021.09.02. 04:26:44
Bejegyzés: A tökéletes basmati rizs titka
motoroskonyhaja 2021.09.01. 21:04:24
Bejegyzés: A tökéletes basmati rizs titka
Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2021.09.01. 19:25:54
Bejegyzés: A tökéletes basmati rizs titka
Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2021.09.01. 19:24:02
Bejegyzés: A tökéletes basmati rizs titka