Gyakran kérdezik tőlem, hogy mi az amit érdemes beszerezni, ha szeretnénk otthon időnként indiai ételt főzni. Legutóbb a facebook oldalamon tette fel a kérdést egy kedves olvasó és akkor eldöntöttem, posztba szedem végre az infókat:-) A lista a végtelenségig bővíthető, én már nem férek el itthon a fűszerektől.
A lelőhelyeket úgy írom most meg nektek, hogy semmilyen szponzoráció nincs benne, sosem kaptam még tőlük egy csomag fűszert sem. De ha megtalálnak valamilyen ajánlattal, állok elébe:-D A lelőhelyek viszont budapestiek, vidéken nem vagyok jártas, de ha Ti igen, jöhetnek az ötletek kommentben itt vagy a Facebook és Insta oldalamon a poszt alatt! És a lista kiegészítésére is jöhetnek az ötletek, hátha valami alaptermék kimaradt.
Kezdő receptek ITT.
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
A kép csak illusztráció, nem teljeskörű.
Fűszerek:
Erről volt már egy posztom régebben, hogy miket a legegyszerűbb beszerezni, de most nézzük a bővített listát.
- római kömény (egész és őrölt)
- koriander (egész, őrölt és friss zöld)
- chili paprika (egész és őrölt)
- kurkuma
- fekete mustármag
- garam masala
- egész kardamom
- egész fahéj, szegfűszeg, babérlevél, egész fekete bors (ezek általában minden konyhában vannak otthon)
- friss gyömbér és chili paprika ( a friss chili pótolható szárítottal, de a gyömbér nem!, a gyömbérpor nem jó ezekhez az ételekhez, ne helyettesítsétek)
Bővített fűszer lista - level 2:
- methi, azaz görögszéna levél
- kalonji, vagyis nigella mag
- curry levél (na ez macera, a friss ritka, a szárított nem az igazi, de legalább van)
- asafoetida (aszatgyanta, hagyma helyettesítőnek)
Hüvelyesek és lisztek:
- barna lencse
- vörös lencse
- fekete lencse, azaz urad dal
- száraz és konzerv csicseriborsó
- fehér búzaliszt
- teljes kiőrlésű liszt
- csicseriborsó liszt
- rizsliszt
Egyebek:
- basmati rizs (a minőségi nem olcsó, de aki kipróbálja, utána már tudja, hogy égbekiáltó a különbség)
- paradicsom vagy hámozott paradicsom konzerv
- tejszín és kókusztej
- olajos magvak (kesudió, pisztácia, mandula)
- és természetesen hagyma és fokhagyma.
Nem árt egy jóféle magasfalú serpenyő és a mozsár is jó szolgálatot tesz.
És mindezt hol?
Az alapok nagyáruházakban beszerezhetőek, már több helyen láttam római köményt és garam masalát is, gyömbért már szinte mindenhol lehet venni, egy-egy különlegesebb hüvelyes is elérhető időnként.
Na de ha biztosra szeretnénk menni, az én kedvenceim:
- Ázsia Bt. a Fővám téri csarnok mellett (nem csak indiai - Csarnok tér 5.) - webáruháza is van!!!!
- Namaste India a Wesselényi utcában (51.)
- Szép kis India (Exotic India) szinténa Wesselényi utcában (36.)
- és friss áruért a piac.
Hajrá fiatalok! Vásárlásra fel!