Bármennyire hihetetlen, annak ellenére, hogy az Európában található indiai éttermek étlapján szinte biztosan megtalálható a mangós csirke, ez bizony nem egy ősi recept. Használnak mangót a húsos ételek elkészítéséhez, de nem édesen, hanem még éretlenül, kifejezetten savanyítás céljából. Volt étterem, amelyik próbálkozott az édesebb verzióval, de nem nyerte meg a lakosság tetszését vele. Máshogy alakult ez Európában, ahol viszont kifejezetten izgalmasnak, egzotikusnak ítélték meg ezt a párosítást. És nem zavarta az embereket az édes íz.
Workshopom infói --> indiai élményfőzés
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Hozzávalók:
500 gramm csirkemell
1 egész érett mangó lepürésítve vagy pürésített mangó konzervből fél
2 evőkanál natúr joghurt
0,5 dl tejszín
1 közepes hagyma
1 kis darabka gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1 darabka fahéj
2 darab szegfűszeg
3 tok kardamom
1 teáskanál chili por
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál garam masala
só
2 evőkanál ghee vagy más zsiradék
Először a hozzávalókat kikészítem, a gyömbért és fokhagymát lereszelem a deszkámra, a hagymát felaprítom. A csirkét bepácolom. A felkockázott csirkemellet tálba teszem, mehet rá a joghurt, a reszelt gyömbér és fokhagyma, majd a porfűszerek közül a chili por (ha kashmiri, akkor jó piros lesz az étel), őrölt koriander és római kömény, kurkuma. Átkeverem és félreteszem pácolódni. Ez idő alatt érdemes elkészíteni a kókuszos rizst hozzá.
Pihent legalább fél órát a csirke. Egy magas falú serpenyőben felhevítem a gheet, beledobom az egész fűszereket (fahéj, szegfűszeg, kardamom) és enyhén megpirítom. Rászórom a felaprított hagymát, aranybarnára párolom, ráöntöm a bepácolt csirkét és átsütöm. Arra érdemes figyelni, hogy a serpenyő széles legyen, nagy felületen piruljon a csirke. Ha sok húst teszünk egy kis edénybe, akkor lehűti az edényt és nem pirulni fog, hanem főni. Sokkal finomabb, ha hirtelen megpuhul, de ehhez az kell, hogy nagy felület legyen. Megpirítottam a csirkét is és már öntöm is rá a mangót. Jól átkeverem. Ha szükséges, mehet rá egy kis víz is. Legyen szaft, az fontos. Most összefőzöm (kicsit le is lehet fedni az edényt). Amikor már rottyant párat, akkor még hozzáadom a garam masalát és egy kis tejszínt. Elkeverem, hagyom átforrósodni és készen is vagyok.
Basmati rizzsel, kókuszos rizzsel vagy lepénykenyérrel tálalom.
Jó étvágyat!