Az indiai konyha imádja a dálokat, vagyis a hüvelyesekből készült ételeket és imádja a vadákat, azaz a fasírtféléket.
Még csak egy vada receptem van a blogon, a mungóbab fasírt. Ideje hát pótolni a lemaradást:-) Jöjjön egy gyors és egyszerű recept. Azért is gyors, mert a vörös lencsét nem kell előfőzni, csak áztatni szükséges. És amíg áztatjuk, előkészítjük a többi alapanyagot no meg a mártogatós hozzá. Most egy joghurtos menta dip készült hozzá. Ez főleg akkor az igazi, ha jó csípős a vada. Harapsz egyet a fűszeres, csípős vadába, majd jöhet a hűsítő mentás joghurt. Nagyon király így!
Ha szeretitek a vörös lencsét, ki ne hagyjátok az eredeti indiai vörös lencse leves receptemet: ITT!
Hozzávalók:
25 dkg vörös lencse
1 fej hagyma
2 -3 gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbérdarab
1 zöld chilipaprika
1 púpozott evőkanál aprított koriander zöld
fél teáskanál kurkuma
fél teáskanál vörös chii por, ha még nem elég csípős:-)
fél teáskanál fennel - édeskömény mag (elhagyható)
só
olaj a sütéshez
Rögtön az elején megmossuk a lencsét alaposan és beáztatjuk langyos vízbe. Miközben ázik, előkészítek mindent. Hagymákat és a gyömbért megpucolom, chilipaprikát megmosom, csumáját levágom, koriander zöldet is átmosom és leitatom róla a vizet. Mindegyiket nagyobb darabokra vágom. Minden fűszert kikészítek. Kikészítem az edényt olajjal és a tálat is, amibe majd kikapkodom a megsült darabokat. Elkészítem a mártogatóst is. A lencsének legalább fél órát kell állnia, de az sem baj, ha többet áztatjuk.
Na és akkor most indul a buli. Lecsöpögtetjük a lencsét. 2-3 evőkanállal kiveszünk belőle és félretesszük, többit berakjuk az aprító gépbe. Mellé mennek a hagymák, gyömbér és a chili. Félpépesre aprítjuk. Ha nagyon száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet. Még most mellétesszük a koriander zöldet, azzal már csak finom aprítás jön. A végén a fűszereket is hozzátesszük és az elkülönített egész lencsét is. Ezután már csak egy kanállal átkeverjük. Közepes lángon felhevítjük az olajat. Kézzel kis fasírtformákat formázunk és egymás után megsütjük mindkét oldalukat aranybarnára. Ne hirtelen süljön, hogy legyen ideje belül is megsülni.
Olajból kiszedve leitatjuk róla a felesleges zsíradékot és már tálaljuk is valamilyen csatnival vagy dippel.
Jó étvágyat hozzá!